Pert indított a Booking.com megtévesztő díjai miatt Texas állam

by Kassay Tamás

Mostanában egyre nagyobb figyelem hárul a Booking.com piacvezető online szállásportálra, amely hol pszichológiai nyomást gyakorol az utazókra, hol késedelembe esik a szállásadó partnerei kifizetésével, hol kamu szálláshelyekre végez foglalást, hol adathalász támadások prédájává válik, amellett pedig nem igazán fordít nagy figyelmet a transzparens és korrekt kommunikációra. Valószínűleg nem ez lesz az egyetlen ilyen per az online utazási cégekkel szemben az állítólagos megtévesztő díjakkal kapcsolatban, hiszen sok másik vállalkozás is hasonló eszközökkel él, de Texas állam most a Booking-ot fogta perbe. – számolt be a Skift szaklap.

Texas állam pert indított a Booking Holdings ellen, azt állítva, hogy az állami törvényeket sérti azzal, hogy megtévesztő módon tünteti fel a szállodai árakat, mivel a szobaárak kezdeti megjelenítésekor nem számol bele különböző díjakat.

„Azok a fogyasztók, akik a Booking weboldalain keresnek és hasonlítanak össze leendő szállodai szálláslehetőségeket a napi szobaár alapján, megtévesztésben részesülnek, mivel a hirdetett ár nem tartalmazza a kötelező díjakat, amelyeket később a vásárlás során hozzáadnak” „Továbbá a Booking eljárása versenyhátrányba hozza azokat a szállodákat és más versenytársakat, amelyek a szállodai szobáik árába alapból belefoglalják a kötelező díjakat is.”

– áll a perben.

A San Antonio-i kerületi bíróságon augusztus 10-én, csütörtökön benyújtott kereset ideiglenes korlátozó végzést, majd állandó végzést és polgári jogi bírságot indítványozott elő. A texasi perre nem sokkal azután került sor, hogy a Biden-kormányzat és a Kongresszus a különféle megtévesztő, angolul „junk fee”, tökörfordításban „szemétdíj” helytelenségét vizsgálni kezdte.

A hónap elején a Skift vezérigazgatója, Rafat Ali beszélt az utazási iparágban alkalmazott megtévesztő díjakról:

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

A kereset azzal vádolja a Booking Holdings-t és almárkáit, köztük a Booking.com-ot, a Kayak-ot, a Priceline-t és az Agodát, hogy számos üdülőhelyi, úti cél- és kényelmi díjat jogellenesen nem tüntetnek fel az általuk megjelenített szállodai árakban, valamint megtévesztő módon adókat és egyéb szolgáltatási díjakat vonnak össze, amelyek a foglalási folyamat későbbi szakaszában nem átláthatóak.

A kereset szerint a Booking gyakorlata sérti a texasi megtévesztő kereskedelmi gyakorlatokról szóló törvényt.

Ken Paxton texasi főügyész a Booking elleni per bejelentésekor megjegyezte, hogy az elmúlt hónapokban az állam beperelte a Hilton és a Hyatt világhírű szállodaláncok üzemeltető vállalatait a díjak állítólagos megtévesztő feltüntetése miatt, és egyezséget kötött a Marriott és az Omni Hotels szállodákkal.

„A Booking ellehetetleníti az összehasonlításra alapuló vásárlást a különböző weboldalakon, mivel weboldalai megtévesztő módon nem mutatják be előre a teljes szobaárat, míg egyes versenytársai átláthatóan működnek”

– áll a Booking elleni texasi perben.

A Marriott saját szállásfoglaló oldala például a JW Marriott San Antonio Hill Country Resort & Spa-ban egy június 28-i tartózkodáshoz 465 dolláros éjszakai árat mutatott, és a szállodalánc kifejezetten megemlítette, hogy az ár tartalmazza az üdülőhelyi díjat – áll a perben. A Booking.com azonban ugyanezen az éjszakán ugyanezt a szobát 409 dollárért mutatta, és a kereset szerint nem említette, hogy a szálloda üdülőhelyi díjat számít fel.

Spabook vélemény: A Texas állam indított per azért nagyon érdekes, mert 2022 novemberében éppen az AirBnb volt az, amelyik hosszú évek után végre, mindannyiunk örömére a Booking útjára lépett és a keresési találatok megjelenítésekor, az ár szerint rendezett sorrendet már nem az éjszakai szobaár, hanem a teljes, minden költséget tartalmazó ár szerint jelenítette meg. Tehát, a Booking eddig is így működött, sőt, a Booking a tartózkodás teljes időtartamára vonatkozó összes díjat jeleníti meg a keresések végén. Nem egészen világos tehát, hogy a megjelenítés módján pontosan mit kifogásol Texas állam, de minden bizonnal hasonló okuk lehet rá, mint a magyar hatóságnak, amikor az „ingyenes lemondás” lehetőségét firtatta.

A Booking Holdings nem reagált a Skift szaklap megkeresésére. Ez pontosan ugyanaz a reakció, amit a késedelmes fizetés miatt kirobbant botrányban is láthattunk az óriáscégtől.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben