Dubrovnik rövid távú lakáskiadás szabályozás

Dubrovnik az első horvát város, ami beleáll a rövid távú lakáskiadásba

by Polisor Bettina

Dubrovnik lehet az első olyan horvát város, amely megtilthatja az újabb apartmanok építését, de a meglévő kiadó szállások számát is 30 százalékkal csökkentheti – írja az MTI az Index.hr című horvát hírportálra hivatkozva.

A jövő évtől életbe lépő, turizmusról szóló törvény desztinációkezelési terv elfogadására kötelezi a városokat és a járásokat Horvátországban

„A turizmust és a turisztikai tevékenységet úgy védjük, mint a szemünk fényét.”

– mondta el Mato Frankovic, az Adria-parti város polgármestere 

A polgármester hozzátette, hogy bár ez áldás számukra, ugyanakkor ügyelniük kell arra is, hogy a turizmus mellékhatásai ne veszélyeztessék a lakosok életminőségét, valamint megóvják a környezetet és a kulturális kincseket, amelyeket örököltek. 

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Dubrovnik számára például hatalmas problémát jelentenek a több ezer fős óceánjáró hajók is, melyek naponta ontják magukból az embereket. A városi vezetés – többek közt emiatt is – az UNESCO világörökségi listáján szereplő dubrovniki óváros védelme érdekében az elmúlt években már korlátozta a turisták számát, megemelte a belépők árát és a vendéglátóhelyek székeinek számát is csökkentette.

Sok család azért hagyja el Dubrovnikot, mert a turistaszezonban nem találnak kiadó lakást

Akiknek pedig van lakásbérleti szerződése, azoknak a nyári hónapokra általában felbontják azt. A polgármester emiatt kijelentette, hogy kötelesek gondoskodni arról is, hogy a városban élő és dolgozó fiatalok ott akarjanak maradni, és otthont tudjanak maguknak teremteni.

A közvitára bocsátott új törvény a tervek szerint 2024. január 1-jén lép hatályba, és sokkal szélesebb hatáskört biztosít a városok és a járások számára, amelyek így dönthetnek majd

  • a területükön található turisztikai és vendéglátó létesítmények számának, típusának és kategóriájának korlátozásáról
  • arról, hogy egyidőben hány turista tartózkodhat a területükön
  • az egynapos turisták számának csökkentéséről


Az olaszországi Velence intézkedéséhez hasonlatos, úgynevezett turisztikai és ökológiai hozzájárulást is bevezet majd az új törvény, ami annyit jelent, hogy a városok és járások pótadót szedhetnek be, amelyet a környezet védelmére fordíthatnak, és amelynek mértékéről az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben