Fogynak az utasok a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren – átlag alatti utasforgalom novemberben

by Kassay Tamás

Bár október végéig több utas fordult meg Ferihegyen mint hazánk lakossága, ami átlagosan 1 milliós utasforgalmat jelent havonta, 2022 novemberében újra átlag alatti forgalmat regisztráltak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Újra egymillió alatt a novemberi utasforgalom a budapesti repülőtéren

Novemberben tovább folytatódott az utasforgalom csökkenése, amely már októberben megkezdődött a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A nyári 80-81% után novemberben már csak a 2019-es szint 76%-át érte el a repülőtér utasforgalma, egész pontosan 969 888 utast jelent. Ezzel összesen 11 hónap alatt 11 200 319 főt regisztrált a Budapest Airport, 186%-kal többet, mint 2021-ben – de az a mutató lényegében értelmetlen, hiszen tavaly tavasszal még szigorú korlátozások voltak érvényben. A Budapes Airport összességében 12 millió feletti utasszámra számít az év egészét tekintve, jövő évre pedig a korábbi becslésnél kétmillióval kevesebbet, mindössze 14 millió utast várnak.

Ferihegy utasforgalom 2022 november Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert;
Csatlakozz csoportunkhoz utazós hírekért, inspirációkért, és csekkolj be Instán!

A cargo növekedés viszont továbbra is töretlen Budapesten; a Budapest Airport novemberben 17 635 tonna légiárut kezelt, 8,1%-kal többet, mint októberben. A növekedés hátterében a karácsony közeledtével megnövekedő kereslet áll, ugyanakkor az éves szintű volumenemelkedés is eléri a 8,1%-ot; a tavalyi 164 957 tonna után idén 178 362 tonna árut kezeltek a budapesti repülőtéren november végéig.

Akár 12 órával a járatindulás előtt feladható a poggyász a Wizz Air járataira

Novembertől a Wizz Air járataival utazók számára akár a járatindulást előtt 12 órával, hajnali 3:00 és este 22:00 óra között elérhető az önkiszolgáló poggyászfeladás lehetősége. Az újításnak köszönhetően az érintett utasok online vagy a Kálvin téri üzletben található kioskok segítségével díjmentesen, a korábbi 3 óra helyett akár 12 órával a gépindulás előtt kinyomtathatják a poggyászfeladáshoz szükséges poggyászcímkéket, a csomagokat pedig feladhatják a budapesti repülőtér termináljain, ahol az átvilágítást követően a Budapest Airport poggyászosztályozó csarnokában, biztonságos helyen megőrzik azokat. Az utasoknak ezt követően a poggyászukkal kapcsolatban nincs teendőjük; azokat a megszokott módon a földi kiszolgáló vállalat személyzete helyezi el indulás előtt a repülőgép csomagterében.

A Budapest Airport és a Wizz Air a fejlesztéssel lehetővé teszi az utasok számára, hogy egy általuk választott korai időpontban elvégezzék az utazás előtti legfontosabb teendőket, ezáltal a repülős utazás folyamata még gördülékenyebbé válik.

Határidőre befejeződött a B3-B5 gurulóút felújításának első üteme

A repülésbiztonság fenntartását szem előtt tartva, valamint az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) szabályozásaival összhangban szeptemberben nagyszabású gurulóút- és futópálya-felújítási munkák kezdődtek a repülőtéren, amelynek első üteme a terveknek megfelelően december elején lezárult.

A fejlesztés első ütemében a szakemberek 3 976 négyzetméteren kiszélesítették a B5 gurulóút teherbíró betonburkolatát, 19 340 négyzetméteren cserélték az aszfaltpadkát és 2433 folyóméteren elvégezték a fénytechnikai, 3249 folyóméteren pedig a csapadékvíz alépítmény-hálózat cseréjét. A projekt során a repülésbiztonság, valamint a zökkenőmentes utasforgalom fenntartása mellett a Budapest Airport kiemelt figyelmet fordított a környezetvédelemre is; a munkálatok megkezdése előtt elvégezte a környéken élő ürgepopuláció áttelepítését, az építési munkák alatt keletkezett hulladékot több, mint 95%-át előkészítette az újrahasznosításhoz, amelynek köszönhetően a vállalat a hulladék repülőtérről történő elszállításából adódó, kb. 3700 teherautó által generált károsanyag-kibocsátást is elkerülte. A projekt eredményeképp a repülőtér-üzemeltető az új hálózatok kialakításával nemcsak a rendelkezésre álló kapacitásokat, hanem az üzembiztonságot is tovább növelte. A gurulóutak fejlesztésével párhuzamosan a repülőtér üzemeltetője felújította a II. futópálya esővízelvezetési-rendszerét is, kihasználva a gurulóúton zajló munkálatok miatt szükségessé váló futópálya zárást.  

A beruházás értéke 3,6 milliárd forint (8,8 millió euró), a fejlesztés összértéke pedig a csatlakozó beruházásokkal (beruházáshoz csatlakozó fénytechnikai kiváltó nyomvonalak kialakításával és a II. futópálya vízelvezetésének felújításával) együtt eléri a 4,3 milliárd forintot (10,5 millió eurót).

Zöld Béka Díjat nyert a Budapest Airport első fenntarthatósági jelentése

A Budapest Airport elnyerte a Deloitte Zöld Béka Díját az Első Fenntarthatósági Jelentés kategóriában. A független, szakértő zsűritagok által odaítélt elismerést a Budapest Airport fenntarthatósági vezetője, Katona Sarolta vette át, aki kiemelte: „Úgy gondoljuk, hogy azon felül, hogy egy vállalat mit tesz a fenntarthatóság terén, nagyon fontos az is, hogy transzparensen nyilvánosságra hozza az eredményeit. Tavaly készítettük el a Budapest Airport új vállalati stratégiáját – és ezen belül a fenntarthatósági stratégiáját, – amely többek között tartalmazta a monitorozási és a jelentési rendszer fejlesztését. Innen egyenes út vezetett a fenntarthatósági riport kiadásához. A Zöld Béka Díj nagy megtiszteltetés számunkra, és egyúttal visszaigazolás is arra vonatkozóan, hogy magas színvonalú az a munka, amit végeztünk, és megérte a belefektetett energiát.”

A Budapest Airport egyik legfontosabb célkitűzése, hogy 2035-re (a vállaltnál 15 évvel korábban) elérje a nettó zéró kibocsátású működést a vállalat közvetlen kibocsátására vonatkozóan. Ennek érdekében a repülőtér-üzemeltető következetes stratégiát követ, amelynek legfontosabb pillérei a megújuló energiára való átállás, az energiahatékonysági projektek, illetve az e-mobilitási törekvések. Ezen kívül kiemelt stratégiai elem a hulladékkezelés fejlesztése, a zajvédelem és a fenntartható épületek kivitelezése is.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben