Barcelona északi kikötő bezár

Elindult az utolsó óceánjáró Barcelona kikötőjéből

by Polisor Bettina

Barcelona északi kikötője, a városhoz legközelebb eső dokk, az utolsó óceánjáró elindulásával október 3-án végleg búcsút intett a tengeri óriásoknak, és miután jövőre befejeződik a Copa del América vitorlás esemény, a város megnyitja a nagyközönség előtt a dokk területét – írja a TourismReview. Eközben a Booking.com elindította a tengeri hajóutakat kínáló funkcióját, a Booking Cruises-t.

Októbertől bezár a kikötő Barcelona történelmi központjában, így ott többé nem fognak kikötni a sétahajók és a kompok

A Barcelonai Kikötők elnöke, Llus Salvadó bejelentette, hogy az északi dokk és a Drassanes terminál bezárása lehetővé teszi a dokk területének integrálását a városképbe.

Október 22-től a barcelonai történelmi központ már nem lesz célállomás óceánjárók vagy kompok számára, mivel a dokk bezárásra kerül. A bezárás új távlatokat nyit majd a városlakók számára, és lehetőséget valamint új helyszínt kínál a kikapcsolódás új formájára. A Barcelona északi móló, amely a barcelonai Port Vell kikötőjéhez közel helyezkedik el, és a Las Ramblas végén a Kolumbusz szoborra nyújt kilátást, évtizedek után szabadul fel az óceánjárók tevékenysége alól. A terület ezt követően a Sailing America’s Cup előkészületeinek ad helyet, amely 2024 augusztusában kezdődik.

Barcelona északi kikötő bezár

Miután befejeződik a vitorlázóverseny, elkezdik átalakítani a kikötőt egy új sétányrésszé, amely Barcelonát fogja előnyben részesíteni. A terv az, hogy a teret egy „polgári karakterű” hellyé alakítsák át. A déli dokk, amely a város Világkereskedelmi Központjához közel található, jelenleg még működik, de a a tervek szerint 2025-ben azt is bezárják, és lebontják a városhoz közel található összes óceánjáró dokkot. A cikk folytatódik a beágyazás után.

Az óceánjáró tevékenység egy másik kikötőben folytatódhat tovább

Salvadó hangsúlyozta, hogy az óceánjárók a Barcelonai Kikötő csatlakoztatott dokkjában fognak kikötni, a jelenleg épülő és már működő terminálokban. Salvadó megemlítette, hogy ezeknek a termináloknak a szolgáltatásai sokkal modernebbek, mint a most bezárt régi dokkoké. Hozzátette, hogy ez a lépés segít csökkenteni a várost elérő szennyezést azzal, hogy az óceánjárók tevékenységét a várostól délre tolják el.

Egy 2022 júniusában közzétett tanulmány szerint, amelyet a Transport & Environment szervezet tett közzé, a barcelonai kikötő volt Európában a legmagasabb szennyezési aránnyal működő kikötő az óceánjárók nagy számából adódóan.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben