Horvátország vendégéjszakák száma 2022 első hét hónapjában

Horvátország: özönlenek a turisták, 10 millió vendég érkezett 2022 első hét hónapjában

by Kassay Tamás

Horvátország rendkívül jó szezonnal büszkélkedhet, ugyanis az év első 7 hónapjában 10,3 millió turista érkezett és 54,3 millió vendégéjszakát töltöttek el az országban. A vendégek száma 60%-kal, a vendégéjszakáké 46%-kal volt több, mint tavaly ugyanebben az időszakban – közölte hétfőn a horvát turisztikai minisztérium, az által elindított eVisitor rendszer adatai alapján az MTI-vel.

A Horvátországba látogató vendégek száma 11%-kal, a vendégéjszakák száma 5%-kal marad el a 2019-es, pandémia előtti rekordév adataitól.

Érdekesség, hogy bár Horvátország a magyarok legkedveltebb úti célja, oda utazunk a legtöbben, mégsem vagyunk a TOP7 küldő ország között sem. Több időt töltenek Horvátországban a csehek, osztrákok, szlovákok és a szlovének is, pedig népességszámot tekintve kevesebben vannak, mint a magyarok – kivéve a cseheket, de ők sincsenek számottevően többen, mint mi.

A legtöbb vendégéjszakát a németek töltötték el (11,4 millió), őket a szlovénok (6 millió), az osztrákok (4,4 millió), a lengyelek (3,5 millió), a csehek (3,5 millió), a szlovákok és britek követték (egyaránt 1,9 millió).A legtöbb turistaéjszakát az Isztrián (15,8 millió), Split-Dalmácia megyében (9,9 millió), a Tengermellék-fennsík megyében (9,5 millió), Zára megyében (7,7 millió), Dubrovnik-Neretva megyében (4,1 millió) és Sibenik-Knin megyében (3,4 millió) realizálták. A legtöbb látogatót Rovinj (2,4 millió), Dubrovnik (2 millió) Porec (1,9 millió) és Split (1,6 millió) fogadta.

Nikolina Brnjac turisztikai miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: augusztusba lépve – amely általában turisztikai szempontból az év legintenzívebb hónapja – a pozitív trend folytatódik, amelyhez véleménye szerint kiváló pénzügyi eredmények is társulnak majd.

Mind mondta, a vendégek minden évben új értékeket ismernek fel a horvát turisztikai kínálatban. Júliusban átadták a forgalomnak a Peljesac hidat, amely a szárazföld és a Peljesac-félsziget között ível át Bosznia-Hercegovina tengerpartjának elkerülésével, lerövidítve így az utat az autósok számára – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy maga a híd is egy turisztikai látványosság. „Az a feladatunk, hogy a legintenzívebb időszakban is arra törekedjünk, hogy a vendégek elégedettek legyenek a szolgáltatásokkal és a tapasztalatokkal, hogy Horvátországot végleg felkerülhessen kedvenc úti céljaik térképére” – fogalmazott Brnjac.

Érdekesség, hogy míg 54,3 millió vendégéjszakát regisztráltak Horvátországban 7 hónap alatt, addig Magyarországon 15,5 millió vendégéjszakát mértek 6 hónap alatt. Ez persze nominálisan nem mond semmit, mert eltérő a két ország gazdasági berendezkedése, az viszont már összehasonlítható, hogy Magyarország esetében 9%, míg Horvátországban 5% az elmaradás a 2019-es csúcs évhez képest.

A horvát sikerhez nagyban hozzájárult a bivalyerős marketing és PR tevékenység, amelyet a küldő piacokra fókuszálva végeztek, a projektben a Spabook is részt vett (itt, itt, és itt).

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben