eu covid pass vakcinaútlevél keleti oltások elfogadása

Megoldódott a keleti vakcinával oltottak utazása az EU országaiban

by Kassay Tamás

Az a magyar állampolgár, aki egy keleti vakcina után második oltásként európai engedélyezésű oltóanyagot kért, illetve két keleti vakcina után a harmadik emlékeztető oltását már az Európai Unió által elfogadott oltóanyagok egyikéből kapta, azok teljes jogú tulajdonosai lesznek az egységes, uniós covid-igazolványnak – jelentette be Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turizmus bizottságának alelnöke szerdai online sajtótájékoztatóján.

A szabály nem változott, viszont jogértelmezés kellett a hivatalos kimondáshoz, mert a keleti vakcinákra adott nyugati emlékeztető oltásokat sok országban annak ellenére nem fogadták el beutazáshoz, hogy november óta már el kellett volna.

Az EP-képviselő bejelentésében közölte: mindez azután nyert megerősítést, hogy hivatalos jogértelmezést kért az Európai Bizottságtól a hatályos szabályokat illetően, amelynek eredményeként előbb írásban, majd egy keddi egyeztetésen személyesen is tájékoztatást kapott a keleti oltások elfogadásáról Didier Reynders igazságügyi biztostól.

Ujhelyi felidézte, hogy eddig a legtöbb tagállamban nem fogadták el megfelelő védettségnek az EU által el nem ismert, az EU-ban csak Magyarországon használt keleti oltóanyagokat. Az Európai Bizottság tavaly november 25-én aktualizálta a kapcsolódó jogszabályt és egy fontos, módosított végrehajtási határozatot is fűzött a keretrendszerhez; ennek pontos értelmezését kérte szóban és írásban is az illetékes biztostól.

Ujhelyi azt mondta, hogy Didier Reynders világossá tette a számára, hogy minden uniós tagállamnak kötelező a korlátozás-, vagyis költséges teszteléstől mentes beutazás feltételeként elfogadni az 1, vagy 2 keleti oltóanyagra beadott uniós vakcinákat az érintett magyarok esetében.  

A képviselő azt kéri az utazóktól, hogy ha ennek ellenére bárkinek korlátozzák a szabad beutazását valahol, arról értesítse őt, mert az adott tagállam ebben az esetben megsérti a hatályos uniós szabályokat.

Az aktualizált rendszerben a 2 oltással rendelkező személyek uniós covid-igazolványa 270 napig érvényes, a 3. oltást felvett európaiak igazolványa jelen állás szerint korlátlan ideig használható.

Ujhelyi örömhírnek nevezte a bejelentést, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az EU intézményei ezzel csak a határátlépést, a beutazást tették korlátozásmentessé, az adott tagállamok határain belül érvényes egyedi korlátozásokról (étterem, tömegközlekedés, szociális terek használata) mindig tájékozódni kell, ezek ugyanis az adott országok hatáskörébe tartoznak és eltérhetnek egymástól.

Ujhelyi az EP szakbizottságának felelőseként ezzel kapcsolatban azt kérte az Európai Bizottság illetékes biztosától, hogy szorgalmazzák a tagállami kormányoknál a minél egységesebb és a hatályos covid-szabályokhoz illeszkedő protokollok használatát. Hozzátette: az egységes covid-igazolvány rendszerének felülvizsgálata hamarosan az Európai Parlament elé kerül, amelynek során EP-képviselőként további garanciákat fog kérni arra, hogy a kedvező változtatások érvényben is maradjanak.

A beutazási szabályokon több ország is változtatott a napokban:

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben