Bezárnak a szállodák, az éttermek, fedett uszodák, fürdők, kijárási tilalom – részletek

by Waterfan

Kijárási tilalom lép életbe este 8 órától hajnal 5 óráig. Üzleti célú utazáson kívül a szállodák nem fogadhatnak vendégeket november 10-én kedd éjféltől, ezzel a belföldi turizmus eddig is igen gyenge kilátásai eldőltek: vége. Milyen szabályok és támogatások vonatkoznak a vendéglátóhelyekre? Részletek és egyéb rendelkezések alább. (FRISSÍTVE november 11-én)

Ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor az orvosaink és az ápolónőink, vagyis a kórházaink nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel

Orbán Viktor miniszterelnök Facebook videójában

FRISSÍTÉS: megjelentek és ebben a másik cikkben olvashatók a részletszabályok! Ezen az oldalon lentebb pedig a támogatásokkal kapcsolatos információk és némi inspiráció a világ távoli tájáról:

Az intézkedések kedden éjféltől lépnek majd életbe és nagyon hasonlóak azokhoz, amiket Ausztriában bevezettek. Jelen állás szerint a következő 30 napra érvényesek. FRISSÍTÉS: A pontos részletszabályok a Magyar Közlöny 242. számában jelentek meg, november 10-én éjjel kb. 22:30-kor.

1) Kijárási korlátozások

 1. este 8 és hajnal 5 óra között kijárási tilalom lesz, kivétel csak a munkába járás, és rendkívüli esetekben lehetséges;
  FRISSÍTÉS: időkorlát nélkül lehet kutyát sétáltatni a lakóhely 500 méteres körzetében.
 2. minden gyülekezés tilos;
 3. az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges, kivételt jelentenek az üzemi étkezdék;
 4. az üzletek, fodrászatok, egyéb kisipari szolgáltatók este 19 órakor bezárnak;
 5. a szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem;
 6. általános rendezvénytilalom lép életbe;
 7. családi összejöveteleken és magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt;
 8. esküvők csak lakodalom nélkül szervezhetők, tanúk, szülők, testvérek részvételével;
 9. temetéseken legfeljebb 50 fő vehet részt;
 10. a sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni;
 11. szabadtéren egyéni sportolás lehetséges, de az amatőr csapatsport tilos;
 12. a szabadidős létesítmények, fitness termek, fedett uszodák, múzeumok, színházak, állatkertek bezárnak;
 13. felső- és középfokú oktatás csak online formában működhet, a felsőfokú oktatás kollégiumait be kell zárni;
 14. bölcsődék, óvodák, általános iskolák nyitva maradnak;
 15. oktatási és egészségügyi intézmények dolgozóit hetente célzottan tesztelni fogják (gyorstesztekkel);

2) Támogatás, pénzügyi segítség, egyéb szabályok

Szállodákra vonatkozó támogatás

Szabadidős célú utazókat nem, viszont üzleti célú utazókat lehet fogadni.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára a zárás utáni első 30 napra vonatkozóan, a november 8-ig történt foglalásokat, illetve azok 80%-át az állam megtéríti a szállodák számára. Ennek feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el és megkapják fizetésüket.

Éttermekre vonatkozó támogatás

Éttermek, szabadidős létesítményeknek a dolgozóik után nem kell járulékot fizetniük a következő 30 napra, az állam pedig a munkavállalók bérének felét megtéríti, feltéve, ha a munkavállalókat nem bocsátják el és megkapják a fizetésüket.

3) A kijárási tilalom eldöntötte a belföldi turizmus sorsát

Kijárási tilalom este 8 órától Magyarország szállodák éttermek fürdők korlátozások
Ernyő le, roló le. Szomorú látvány.

Novemberre és decemberre már eddig sem nézett ki túl rózsásan a helyzet az előzetes foglalások alapján. Spabook részéről még júniusban azt jósoltam, hogy szeptembert követően lasszóval kell majd fogni a vendégeket még belföldön is. Nagyon úgy nézett ki, hogy sajnos igazam lesz, épp terveztem róla írni egy cikket, hogy miért is. A mostani országos intézkedés alapján a kérdés eldőlt, mert kizárólag üzleti célú utazás lehetséges. A kreativitás extrém módon felértékelődik. Egy kis inspiráció Ázsiából:

Arról nem szól a fáma, hogy mi van azokkal, akiknek a repülőgépe este 6 és mondjuk éjfél között érkezik, de minden bizonnyal számukra a közvetlenül hazafelé vezető útvonalra engedélyük van, még pedig a karantén szabályokból adódóan, arról itt írtam.

Mindeközben a Wizz Air nagy lehetőség előtt áll, már amennyiben a kór veszélyes időszakát sikerül 2021 nyaráig letudni.

FRISSÍTÉS: A bejelentés nyomán még kérdéses, hogy hogyan változik a budapesti fürdők nyitva tartása. Egyelőre nem világos, hogy a miniszterelnök beszédében elhangzott „fedett uszoda” kifejezés pontosan mit takar, vonatkozik-e a fürdők fedett részére, vagy sem. Az általa hivatkozott osztrák példa alapján várhatóan a fürdők is értendő lesz. Emlékezzünk vissza, hogy a tavaszi korlátozás alatt a fürdők fedett egységei zárva tartottak, míg a szabadtéri medencék üzemeltek! Ezt a módot tartanám most logikusnak, de meg kell várnunk a Közlöny megjelenését, valamint ezt követően a BGYH fog kiadni közleményt, ha minden kérdés tisztázódott. Természetesen azt azonnal közölni fogom.

Minden kedves Olvasómnak, a gazdaság minden szereplőjének és külön gondolva a turizmus minden érintettjére, kitartást és egészséget kívánok az elkövetkezendő hónapokra. Sajnos, embert próbáló időszak elé nézünk. A blogon ennek ellenére megyünk tovább inspiráló tartalmakkal, hogy amikor majd újra lehet utazni, akkor az emberek ne bútort, kocsit, meg új telefont kívánjanak, hanem remek helyeket, amiket itt az oldalon is be fogok mutatni.

Érdekelnek az utazós hírek és háttér az élmények mellett? Akkor csatlakozz csoportunkhoz, ahol szálláshely értékelések és élménybeszámolók mellett szakmai betekintést is kaphatsz, valamint eseményekről is értesülhetsz. Itt szólhatsz hozzá, mondd el a véleményed!

A legjobbakat addig is,
Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó
okl. turisztikai fejlesztési menedzser

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben