konzuli védelem regisztráció

Konzuli Védelem – Hogyan és miért regisztráljak?

by Waterfan

Hogyan működik, mire jó a konzuli védelem regisztráció és miért tedd ezt meg? Írásomból megkapod a választ. 

Frissítés: A koronavírus járvány miatt a Külügyminisztérium március 8-án arra kérte az útnak indulókat, hogy regisztrálják magukat konzuli védelemre. Korábban már összeírtam, hogy mi mindenre jó ez a szolgáltatás, alább a teljes cikk képekkel, hivatalos linkekkel. Emellett, az utasbiztosításod nem biztos, hogy fedezi a költségeidet, amennyiben valahol karanténba kerülsz! A jogi részleteket és a Magyar Biztosítók Szövetségének állásfoglalását összegyűjtöttem egy másik írásomban. Megemlítem benne a sztornó biztosítást is, ami nem fedezi az utadat, ha félelemből mondod le. Érdemes képbe kerülni az apró, de jelentős részletekkel itt.

Mire jó a konzuli védelem?

Többen jártunk már így: eltűnt az útlevelünk. Ez egy nagyon alap, hétköznapi eset, amikor a konzuli védelem segítségünkre lehet új, ideiglenes útlevél kiállításával, hogy folytatni tudjuk az utunkat, vagy egyáltalán haza tudjunk jönni. A karanténnal sújtott időkben szintén nem hátrány, ha tudnak a hollétünkről.

Külföldre utazás előtt (akár közben is) célszerű tehát online regisztrálni a külügy honlapján, vagy a Konzinfo Utazom alkalmazáson keresztül. Mit is tud ez a szolgáltatás, és mikor lehet a segítségünkre?

  • – Egészségügyi vészhelyzet esetén
  • – Válsághelyzetben, legyen az természeti katasztrófa, vagy politikai okokból kialakult váratlan esemény
  • – Esetleges őrizetbe vétel esetén tisztázza ennek az okát és figyelemmel követi a körülményeinket.
  • – Tájékoztatást ad az adott helyen elérhető tolmácsokról és ügyvédekről.
  • – Értesíti a konzuli védelem igénylése során megadott kapcsolattartóinkat.
  • – Esetleges halálunk esetén minket talán kevéssé érdekel, de a családunk számára fontos segítséget nyújthat a konzuli szolgálat.

Ugyanakkor NEM keverendő ide semmilyen egyéni szocprobléma! A konzul nem fog csomagmegőrizni, sem szállást, sem munkát keresni, sem pedig a jogi képviseletünket ellátni, mert nem feladata és nem ezért van. Sőt, arra sem érdemes játszani, hogy majd az óvadékot kifizeti értünk, mert nem fogja. Aki ilyenben mesterkedik, jobb, ha kellően vastag Paypal fiókkal indul útnak. Na de lássuk a részleteket!

Hogyan regisztrálj konzuli védelemre?

2 módon teheted meg. Vagy a Konzinfo Utazom app-on belül telefonról, vagy számítógépről online is kitölthető a Konzuli Védelem adatlap. Kezdjük a Konzinfo Utazom mobilalkalmazással, mert ezt nagyon kevesen ismerik, pedig valóban hasznos tud lenni, mert naprakész hírekkel is szolgál, ami könnyedén lehet nagyon fontos infó 1-1 országról, ahova éppen mennénk! Átfutottam találomra és volt olyan infó, ami jól jött volna, ha éppen az adott országba szerettem volna utazni. A legkomolyabb feature az benne, hogy válsághelyzetben felugró üzenetben tájékoztat és megkérdezi, hogy van-e szükségünk segítségre és segít abban, hogy azonnal hová tudunk fordulni. Az App Store-ban így találod meg, de természetesen Androidra is letölthető a Google Play-ből:

Konzuli védelem Kozinfo utazom app store

A regisztrációt és a kérelem kitöltését is sokkal kényelmesebb (számomra) számítógépről intézni, mert az adatokat célszerű pontosan megadni, ami telefonon nehézkes, hiába jó az alkalmazás.

A hivatalos oldal itt érhető el, regisztráció után innen indítható el a kérelem is. Célszerű, ha van magyarorszag.hu-s ügyfélkapus felhasználód, azzal általában véve is minden sokkal gyorsabb és egyszerűbb. Ez a képernyő fogad induláskor:

Konzuli védelem regisztráció konzuli szolgálat

A kitöltendő űrlapok az alábbi mezőket tartalmazzák. Értelemszerűen, minél több adatot adsz meg magadról, annál könnyebb dolga lesz mindenkinek vészhelyzet esetén. A legfontosabb, hogy ha többen utaztok együtt, akkor az útitársak neve legyen megadva, de csak akkor, ha együtt is maradtok az út során. Ha különváltok valahol és épp akkor következik be a váratlan esemény, a társad ne kerüljön feleslegesen az eltűntek listájára! Fontos még a tartózkodási helyszín és az időpontok nagyjából korrekt megadása. Kedves a rendszertől, hogy akár 10 országot is meg lehet adni egymás után. Mondjuk, hogy a többségnek ez elegendő lesz:

Konzuli védelem kérelem

A mobilapp-ban van egy jópofa funkció, utazás előtti teendők listája néven. Ebben is szerepel és külön kiemelem itt is: biztosítás nélkül senki ne induljon útnak! Ismerősömmel történt, hogy teljesen ártatlan szituációban, odafigyelve is elkapott egy szemgyulladást, valószínűleg valahol megtörölte a szemét, a kezén pedig ott volt a kórokozó. A kórházi számla több millió forint lett volna, amit végül a biztosító fedezett. Csúnya lett volna saját zsebből venni a szemcseppeket meg az orvosi közreműködést.

Emlékeztetőül újra felhívom a figyelmeteket arra, hogy az utasbiztosításotok nem biztos, hogy fedezi a költségeiteket, amennyiben valahol karanténba kerültök! A Magyar Biztosítók Szövetségének állásfoglalását összegyűjtöttem egy másik írásomban. Megemlítem benne a sztornó biztosítást is, ami nem fedezi az utadat, ha félelemből mondod le. Érdemes képbe kerülni az apró, de jelentős részletekkel itt.

Ha hasznosnak találtad az infót, nagyon örülök neki, ha megosztod a facebook bejegyzést és segíted, hogy még több érdekes információról tudjak hírt adni a jövőben. A szigorúan nem spammelős hírlevelemre itt iratkozhatsz fel.

Jó utat, sok élményt, például Thaiföldön, Macedóniában, vagy épp Grúziábanútleírások.
Üdv,
Mr Spabook

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben