karantén kötelezettség magyar állampolgároknak

Mit fedez az utasbiztosítás a koronavírus kapcsán?

by Waterfan

Sok kérdés merül fel az utasbiztosítások és az útlemondás (sztornó) biztosítások működésével kapcsolatban a koronavírus járvány miatt. Mit fedez, mit nem, mi van, ha önhibádon kívül karanténba kerülsz?

Az egyik legtöbbeket érdeklő téma a koronavírus miatt jelenleg az útlemondás, a sztornó- és az utasbiztosítás. A Magyar Biztosítók Szövetsége által kiadott tájékoztatás szerint:

 • amennyiben az utas olyan területre vagy régióba utazik, amely az utazás napján szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium által a Konzuli Szolgálat honlapján is megtekinthető „utazásra nem javasolt térségek” között, az utasbiztosítás nem nyújt fedezetet a koronavírus fertőzés kapcsán felmerülő kárigények vonatkozásában.
  Magyarul, ha olyan helyre utazol, ahová nem javasolja a külügy, és ott bármilyen károd, extra költséged, karanténban töltendő időd és kiadásaid keletkeznek, akkor azt saját magadnak kell fedezned. Javaslom, hogy regisztrálj konzuli védelemre.
 • Amennyiben az általad meglátogatott terület vagy régió az utazásod ideje alatt kerül be „utazásra nem javasolt térségek” közé, akkor jobb helyzetben vagy. Nem az elutazásod számít, hanem az, hogy az adott országba mikor léptél be, tehát ha több országot érintő úton vagy, nem az számít, hogy mikor hagytad el Magyarországot, hanem az, hogy mikor léptél be az adott országba. Ha még azelőtt beléptél oda, hogy a listára felvették a helyet, akkor a biztosítási fedezet kiterjed minden, a szabályzatban és a biztosítási szerződésedben rögzített eseményre.
 • Amennyiben karanténba kerülsz, önmagában a karanténba kerülés ténye nem jelent szolgáltatási kötelezettséget a biztosító számára, erre tehát „nem fizet” a biztosító.
 • Ellenben fennáll a térítési kötelezettség akkor, ha például sürgősségi orvosi ellátásra szorulsz, vagy ha egyéb, a szabályzatban nevesített esemény történik.
 • Szeretném kiemelni azt, hogy az utazó félelme nem lemondási ok!
  Hivatalosabban fogalmazva, a koronavírus járvány nem biztosítási esemény, ezért az utazásod sem lemondható, ha már lefoglaltad. Ha van útlemondási biztosításod, akkor az továbbra is csak az igazolható betegséged miatti lemondás esetén fog téríteni, ahogyan eredendően is tette volna.
 • Útlemondás biztosításnál tehát nagyon figyeljetek oda és gondolkodjatok előre, mert nem minősül káreseménynek, így nem jár kártérítés, ha a célországba az utazás kezdetekor már nem ajánlott belépni, mert az adott hely felkerült az „utazásra nem javasolt térségek” listájára.
  Ilyen szituációban az utazási irodának a 472/2017. (XII.28) kormányrendelet értelmében két lehetősége van:

  • 1) az egyik, hogy fel kell ajánlania egy másik utat,
  • 2) a másik, hogy vissza kell adnia az utazásra befizetett összeget az utasnak.
 • A szerződési feltételek rögzítik a díjvisszatérítés eseteit és módját. Ha kötöttél korábban utasbiztosítást, de azt nem veszed igénybe azért, mert nem utaztál el, akkor visszakérheted a befizetett díjat, de csak akkor, ha még az utasbiztosítási szerződésed kockázatba lépése előtt teszed ezt meg. Tehát, ha mondjuk április 7-től érvényes a biztosításod, akkor, ha legkésőbb április 6-ig lemondod, akkor a biztosítók visszatérítik a befizetett díjat. Ez csak az utasbiztosításra igaz, az útlemondásira nem, hiszen az pont az utazásod előtt lép hatályba!

Hogyan működik az útlemondás, átfoglalás, ha már van repülőjegyed?

Ha normálisabb légitársasággal utazol, akkor van esélyed némi rugalmasságra, jó eséllye átkérheted a jegyed másik időpontra, még akkor is, ha a jegyed árában ez eredendően nem volt benne. Ez nem garancia meg hivatalos infó, egyeztess a légitársaságod ügyfélszolgálatával, de tudok olyanról, amelyik az elvárható gondossággal áll hozzá a kérdéshez. Egy biztos, ha odafelé nem repülsz, akkor visszafelé sem szállhatsz fel, tehát vagy átmódosíttatod az egészet, vagy azt a lábat bukod.
Frissítés: A KLM lehetővé tette a járatmódosítást minden utasa számára.

Fapadossal repülsz? Ebben az esetben megteheted, hogy kifele nem repülsz, a visszafele utad érvényes marad, bár kérdéses, hogy azzal egyébként mihez kezdenél. Átírathatod valaki másra a jegyedet, de a névátírás költségei légitársaságonként változnak, és általában elég borsosak, úgyhogy ezt gondold át kétszer, miután megnézted a feltételek között a pontos összeget.

Ryanair esetében nem tudod törölni az utazásodat, WizzAir esetében viszont igen, 20750 Ft/utas/irány, szóval ezzel is keveset fogtok élni, mert kevés olyan drága útvonal van, ahol ez megéri.
Frissítés: A WizzAir és a Ryanair is törölte a magyar-olasz járatait egészen április 3-ig, tehát akinek ezt megelőző időpontra szól a jegye, fog kapni visszatérítést.

Mit tehetsz, ha már van szállásod?

Ha Airbnb-n keresztül foglaltál, akkor speciális szabályok léptek életbe és esélyed nyílik lemondani, a részleteket összegyűjtöttem ebben a cikkben.

Egyéb szállások esetében, ha úgynevezett vissza nem térítendő szállást foglaltál, akkor javaslom, hogy közvetlenül a szállásadóval vedd fel a kapcsolatot. A normálisabbak rugalmasak lesznek, és engednek majd másik időpontra átfoglalni. A többiek pedig elveszítenek Téged, mert ha most nem engednek, akkor máskor simán más helyet választasz. Igaz, hogy sajnos ez a befizetett pénzedet nem adja már vissza.

Hasznos volt? Eszedbe jutott valami? Szólj hozzá és oszd meg másokkal is, itt! Ha pedig szeretnél wellness utazásokról, fürdőtúrákról többet megtudni, ez a Te csoportod!

Jó utat, sok élményt, például ThaiföldönMacedóniában, vagy épp Grúziában – útleírások.
Mr Spabook

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben