Spabook.net Kassay Tamás

Mallorca betiltja a balconing ugrásokat a medencékbe

by Waterfan

A halál nem elég elrettentő, ezért pénzbírsággal büntetik a balconing ugrásokat Mallorca szigetén.

Mallorca a türkiz tengerpartok mellett híres arról is, hogy a turisták előszeretettel ugrálnak be a medencébe a sok emeletes szállodák erkélyeiről annak ellenére, hogy rendszeresen belehalnak. 2019-ben 8 próbálkozó járt szerencsétlenül, az átlagosan 2 hetente 1 tragédia, a sérülteket nem számítva. Mostantól ennek vége, legalábbis a Baleár-szigetek kormánya rendeletet hozott arról, hogy 6000-től 60000 euró összegig pénzbírsággal sújtja azokat, akik erkélyről ugranak a vízbe és akik számára a pénzbüntetés elrettentőbb, mint a halál gondolata.

Azért, hogy a bátor utazó háromszor is meggondolja, hogy mennyire jó ötlet a balconing, a jogszabály arról is rendelkezik, hogy azt a vendéget, aki szobája erkélyéről vagy ablakából sikeres ugrást hajt végre a medencébe, azonnal ki kell rakni a szálláshelyről. Hotel kilakoltatás, pénzvisszafizetési garancia nélkül special edition. Arról nem szól a fáma, hogy ha nincs medence, akkor is tilos-e leugrani.

Mi is az a balconing?

A balconing magyarul balkonozás, az erkélyről úszómedencébe ugrást jelenti. A kifejezés a spanyol „balcón” (erkély) szó és az „ing” utótag kombinációjából jött létre, amely utótagot a spanyolok az angol kultúrához és angol emberekhez társítják a legtöbb amatőr műugró származása alapján.

Alkoholtilalom Mallorcán

Egyúttal mostantól vége a dajdajozásnak és a hajnalig tartó részeg ordítozásnak, legalábbis a jogalkotók reményei szerint. Arról is rendelkeztek, hogy este fél 10-től reggel 8-ig nem csak, hogy nem lehet alkoholt vásárolni a boltokban, de úgy, ahogy van, teljesen tilos lesz 1-et fizet többet kap akciókkal és „happy hour” ajánlatokkal előrukkolni a szórakozóhelyeken. És ha mindez nem lenne elég az alkoholfogyasztás kordában tartásához, akkor a legizgalmasabb: egy étteremben, egy étkezés alkalmával legfeljebb 3 pohár szeszesital szolgálható fel fejenként. Felértékelődnek az alkoholt nem fogyasztó barátok, mert így az ő rendelésüket a többiek fusiban megihatják. 🙂

Tényleg ennyire jellemző, hogy ostobák a turisták? A kérdés költői, de ha szimpatikusnak találod az oldalam, akkor nagyon örülök neki, ha megosztod a bejegyzést, kommentelsz és segíted, hogy még több érdekességről tudjak írni a jövőben.

Jó utat, sok élményt, például Thaiföldön, Macedóniában, vagy épp Grúziában – útleírások.
Mr Spabook

forrás: El País
kép: Szalai Zsuzsanna

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben