Nemzeti színekbe öltözött a Lánchíd és egy budapesti hotel október 23-án este

by admin

Az 1956-os forradalom emléke előtt tisztelegve nemzeti színű fényfestést kapott a Lánchíd, és a budapesti Boutique Hotel Victoria is, amely jól kiegészítette a látképet a háttérből. A kép jobb oldalán, a pillér mellett, a hídtest alatt látható. Az ünnepi pillanatot a BudapestEye csapata örökítette meg nekünk.

1956 Budapest díszkivilágítás Lánchíd
A képért köszönet a BudapestEye-nak!

A Boutique Hotel Victoria épülete is nemzeti színekben

A 8 emeletes budapesti szálloda 3-2-3 arányban öltötte magára a piros-fehér-zöld kivilágítást, ezzel több száz méterről is jól látható volt a budai oldal panorámájában.

1956 Budapest Boutique Hotel Victoria

A 4 csillagos szálloda egyébként igazán szerencsés elhelyezkedéssel rendelkezik és pozíciója páratlan panorámát biztosít a Parlamentre, valamint a pesti oldal mellett részben a budai oldalra is, köszönhetően a Duna kanyarulatának.

Mi történt 1956-ban a fürdők vonatkozásában?

Ez az év sok mindent tartogatott a magyar fürdők és jövőjük számára, ugyanis számos termál fúrás ekkor vezetett sikerre, amire később építkezni lehetett.

  • Az egykori makói Járási Tanácsháza udvarán 1956-ban fúrásokat végeztek, a munkálatok során a kútból 41 Celsius-fokos termálvíz tört elő. A felfedezést követően medencét építettek a kút köré. A makói fürdő kiépítéséhez 1961-ben kezdtek hozzá. A napjainkra már a legismertebb fürdők közé fejlesztett létesítmény gyógyvizes medencével, strandmedencével, pancsolóval, napozóterasszal bővült az évek folyamán.
  • Medgyessy Ferenc Haját fonó nő (Debreceni Vénusz) című, egész alakos, mészkő női akt szobrát 1956-ban a melegvizes medence északi végében, a négyzetes kifolyómedence közepébe állították fel a hódmezővásárhelyi Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszodában.
  • A pesterzsébeti fürdőt 1956-ban újították fel, illetve a korábbi kút elégtelen vízhozama miatt megkezdődött egy új kút fúrása. Ezekben az években a fürdő három medencéjével váltott napokon üzemelt nők és férfiak részére.
  • A Dagály (korábban Szabadság) fürdő 1948-ban nyitotta meg medencéit. A fürdő legendás – az idén először befedett50 méteres kültéri medencéjét 1956-ban adták át.
  • 1956-ban készült ez a kép a Rudas fürdőről, amely a Fortepan , UVATERV archívumából került nyilvánosságra:
1956 Budapest Rudas fürdő fortepan archív

Tegnap pedig ünnepi éjszakai fürdőzést tartottak a Leányfalui Termálfürdőben, erről itt írtam.

Érdekelnek a wellness és utazós témák? Csatlakozz csoportunkhoz, ahol folyamatosan értesülhetsz szállás véleményekről, eseményekről és sok-sok utazós témáról is. Oszd meg másokkal is, hogy teret kaphasson a hasznos tartalom a neten!

Fürdőbaráti üdvözlettel,
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben