Román szállásközvetítő oldalt vásárolt a Szallas Group

by Kassay Tamás

A lengyel tulajdonú Szallas Group felvásárolta a Litoralulromanesc.ro szállásközvetítő oldalt üzemeltető cég tulajdonjogának 80 százalékát, ezzel a román tengerpart szálláskínálatának nagyrészét bevonta portfóliójába – közölte a cég kedden az MTI-vel.

A Litorarul-t tulajdonló Creative Eye SRL 80 százalékos részesedésének tranzakciós értéke 16,8 millió euró (6,6 milliárd forint), plusz a zárónapon rendelkezésre álló nettó készpénzállomány. Az ügylet részeként a Wirtualna Polska Holding, a Szallas Group tulajdonosa beleegyezett a fennmaradó 20 százalékos részesedés megszerzésébe is, amire 2025-ben, a 2024-es pénzügyi kimutatások jóváhagyása után kerülhet sor. A 20 százalékos részesedés beszerzési értékét az adásvételi szerződésben rögzítettek szerint határozzák meg.

Az economedia.ro a Litoralulromanesc.ro közlésére hivatkozva azt írta, hogy a két lépcsős tranzakció értéke 21 millió euró (8,254 milliárd forint), ami rekord a romániai idegenforgalmi ágazatban. A Litoralulromanesc.ro egy romániai üzletember, Ionut Nedea tulajdonában van. A turisztikai ügynökséget közel 20 éve alapították, jelenleg romániai piacvezető a fekete-tengeri turizmus területén az ügyfelek száma és az árbevétel szempontjából is.

A Szallas Group a román tengerpart 380 szállodájából 330 szálloda kínálatát teszi elérhetővé.

Szallas Group Litoralulromanesc román tengerpart
A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Ez egy újabb jelentős lépés annak érdekében, hogy a cégcsoport Kelet-Közép-Európa turizmusának meghatározó szereplője legyen. A közleményben azt írták, hogy a Litoralulromanesc.ro portfóliójában több száz szálláshely található, amelyekben 2023-ban 45 millió eurót meghaladó összértékben foglaltak a vendégek. 2024-ben a cég 3 millió euró EBITDA-t termelt.

A Litorarulromanesc.ro illeszkedik a Szallas Group által 2020-ban megvásárolt helyi OTA-hoz, illetve a Travelminit.ro-hoz, amely elsősorban Románia szárazföldi régióira összpontosít.

A rendszeren keresztül 2023-ban 30 millió euró értékben foglaltak szállást a vendégek. A Szallas Group online szállásfoglaló portálokkal rendelkezik, és több országban is jelen van:

  • Magyarországon (Szallas.hu),
  • Lengyelországban (Nocowanie.pl),
  • Romániában (Travelminit.ro), Csehországban (Hotel.cz)
  • és Horvátországban.

A Szallas Group több mint 80 ezer foglalható szálláshely-partner adatbázisát kínálja a vendégeknek. Korábbi tájékoztatójuk szerint a magyarországi cégek árbevétele 9,2 milliárd forint volt 2023-ban, ez közel 10 százalékos növekedés 2022-hez képest. A Travelminit International SRL 1,6 milliárd forint árbevételt ért el, ami 63 százalékos növekedés egy év alatt.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben