Szállás.hu GVH vizsgálat agresszív kereskedői gyakorlat

A Szallas.hu jogsértő működési gyakorlatot folytatott

by Waterfan

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértőnek találta a Szallas.hu működési gyakorlatát. Az ismert magyar szálláskereső oldal ugyanis sürgető üzeneteivel pszichés nyomást gyakorolt a fogyasztókra. Szallas.hu Zrt. az eljárás során együttműködött a Versenyhivatallal, elismerte a jogsértést. További részletek:

A GVH összetett intézkedéscsomagra kötelezte a szolgáltatást működtető vállalkozást.

Agresszív értékesítési módszerek a Szallas.hu esetében a GVH vizsgálata alapján

Miért kell változtatniuk a jövőbeli működésükön? Például ezért, ez személy szerint az egyik kedvenc találatom a GVH 43 oldalas indoklási anyagának 14. oldalán :

A „Négyen tervezik, hogy itt foglalnak”, „Egy újabb család tervezi, hogy itt foglal”, „Éppen 37 ember nézi”, „Jelenleg 9 fő nézi”, „Nagyon népszerű, éppen hatan nézik” jellegű állítások kapcsán a Szallas.hu üzemeltetője előadta, hogy a közlés alapjául szolgáló algoritmus 48 órára visszamenően aggregálta a releváns szálláshely látogatási és foglalási adatait, ily módon nem valós idejű, hanem statisztikai alapon közelített információt szolgáltatott általában véve a szálláshely látogatottsága, illetve az e látogatásokból fakadó foglalások számának valószínűsége tekintetében.

A Versenyhivatal vizsgálata feltárta, hogy a Szallas.hu weboldalán és mobil applikációjában megjelenő, sürgető jellegű tájékoztatások (pl. „Négyen tervezik, hogy itt foglalnak.” „Épp 38 ember nézi. „Már csak 2 szoba maradt oldalunkon!”) jogsértőnek minősülnek. Megjelenési módjuk miatt ezek az üzenetek pszichés nyomásgyakorlással közvetítették a fogyasztók számára, hogy az általuk keresett szálláshelyek csak korlátozottan elérhetőek. Ez az agresszív kereskedelmi gyakorlatnak minősülő módszer megzavarja a felhasználók döntéshozatali folyamatát, így jelentősen korlátozhatja lehetőségüket a tájékozott választásra.

Gigabírság a Booking-nak, megúszta a Szallas.hu – Miért?

A versenyhivatali eljárás során alaposan összehasonlították a gigabírságot kiérdemlő Booking.com-os működési gyakorlatot a Szallas.hu esetével, az egyik táblázatot edukációs jelleggel be is mutatom. Csodaszépen megmutatja, hogy melyek azok a tipikus üzenetek, amelyekkel se így, se egyébként amúgy nem kell foglalkoznotok egyáltalán, mert felesleges önstresszelés akkor is, ha valami objektíven nézve igaz. Kit érdekel, hogy már csak 2 szoba van? Senkit. Majd lesz másik szállás, na bumm. Lássuk:

Szallas.hu GVH vizsgálat agresszív kereskedői gyakorlat folytatott

Idézem az anyagból a táblázathoz kapcsolódó megállapításokat:

„…a táblázatból is látható, hogy a Szallas.hu objektív információkat közöl, és nincs olyan, mint a Booking.com-nál („Ma nagyon jól járhat!”, „A legkelendőbb, érdemes ezen a remek áron már ma foglalni”). A kiválasztott szálláshely foglalásakor ugyan a Szallas.hu is alkalmaz a népszerűségre és az aktuális látogatók számára vonatkozó információt, azonban egyáltalán nem jelennek meg olyan árra vonatkozó információk, mint a Booking.com esetében („ez Visegrád eddig látott legalacsonyabb ára”, „Ma nagyon jó áron”). Míg a Booking.com a „Ma jól járhat!” közlést alkalmazza, addig a Szallas.hu azt jelzi, hogy a megtekintett szálláshely egy vagy két napon belül feltehetőleg lefoglalásra kerül. A Szallas.hu közlése tehát arról informálja a fogyasztót, hogy a kiválasztott szálláshely az elmúlt hét foglalási adatai alapján várhatóan még egy vagy két napig rendelkezésére áll majd, így a foglalásra vonatkozó döntésének meghozatalára nagyjából ennyi idő áll rendelkezésre: a közlés tehát érdemi információs tartalommal bír, annak szerepe a fogyasztó tájékoztatása és nem a sürgetése. Végül látható, hogy a Booking.com-mal szemben, a Szallas.hu a foglaláskor sem közöl olyan más szálláshelyek foglaltságára vonatkozó információt sem, amelyek a foglalás szempontjából nem relevánsak („Pécsett sok a teltházas szállás”).”

GVH döntés a Szallas.hu vizsgálata nyomán:

A szállásfoglalási oldalt és applikációt működtető Szallas.hu Zrt. az eljárás során együttműködött a Versenyhivatallal, elismerte a jogsértést és felhagyott a kérdéses gyakorlattal. A GVH ezért bírság kiszabása helyett egy összetett – a jogszabályokhoz való igazodást, a piac iránymutatását és a fogyasztók tájékoztatását egyaránt szolgáló – intézkedés-csomag végrehajtására kötelezte a céget. Ennek keretében a Szallas.hu többek között:

  • átalakítja online felületeit,
  • fogyasztói tájékoztató kampányba kezd, amely felhívja a figyelmet a pszichés nyomásgyakorlásra alkalmas magatartásokra, felismerésük fontosságára és elkerülésük lehetőségeire.
  • Emellett piacfelmérést és fogyasztói kutatást folytat a témában, amelynek eredményéről tájékoztatja a többi piaci szereplőt (pl. szállásadó partnereit, illetve e-kereskedelmi vállalkozásokat).

A GVH – több más, jogellenes gyakorlat mellett – hasonló módszert tárt fel a Booking.com esetében is, amit én is részletesen kielemeztem, aki még nem olvasta, annak jó szorakozást kívánok hozzá!

A holland óriáscéggel szemben viszont dicséretes, hogy a Szallas.hu elismerte a jogsértést és önként felhagyott a kifogásolt üzenetek alkalmazásával.

Személyes észrevételem, hogy bár a vizsgálati anyag kifejezetten foglalkozik a Szallas.hu pontozásos értékelési rendszerével is, sőt, arra a következtetésre jut, hogy az korrektebbül működik, mint a Booking rendszere. A nagy helyzet az, hogy ez csak egy bizonyos szempontból nézve van így: a szöveges értékelések alapértelmezett elrendezése valóban korrektebb. Aki viszont tudatos felhasználó, annak számára a véleményem szerint a Booking értékelési rendszere fényévekkel jobb, mert számtalan szűrési, sorba rendezési funkciót is biztosít, ami a Szallas.hu esetében nem áll rendelkezésre, emellett az átlagos pontszámok a megfigyelésem szerint a Booking esetében gyengébbek. Hogy melyik pont áll közelebb a valósághoz, ezt mindenkinek a szubjektív észlelése dönti el, én a magam részéről jobban hiszek a Booking számainak.

Mi a véleményed? Írd meg!

Érdekelnek a fürdős, wellness és utazós témák? Csatlakozz csoportunkhoz, ahol folyamatosan értesülhetsz fürdős eseményekről és sok-sok utazós témáról is.

Fürdőbaráti üdvözlettel,
Mr Spabook
forrás: GVH

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben