Wizz kredit GVH határozat wizzair

GVH elmarasztalás hibás Wizz kredit jóváírás miatt

by Waterfan

A Wizz Air 10% jóváírást ígért, de csak 5% Wizz kredit került jóváírásra. Az utasok résen voltak, a GVH pedig vizsgálódott.

Megszoktuk már, hogy a húsos pultnál elhangzik a „kicsit több lett, maradhat?” aranymondat, de a rengeteg pontgyűjtő hűségprogrami miatt ideje megbarátkoznunk a „kicsit kevesebb lett, maradhat?” gondolatával is. Ideje tehát tudatosabban állnunk a pontgyűjtésekhez, mert látszólag aprópénzről van szó, meg játék az egész, de végeredményben a vásárlói magatartás befolyásolásáról szól az egész, azaz kőkemény üzletről van szó és nem jófejségről!

A GVH is a félkövérített gondolat szellemében vizsgálta ki azt a jelenséget, hogy a Wizz Air a 2019. április 11. és július 10. között a Booking.com-on keresztül történt foglalásokra 10 %-os Wizz kredit visszatérítést hirdetett, ám csak 5 % került jóváírásra a végén. Itt előrebocsátom, hogy a vizsgálat azt állapította meg, hogy technikai hiba történt és nem volt szó rosszhiszeműségről. Ez azért mindenképpen jó hír!

Wizz-kredit GVH elmarasztaló határozata
Jelenleg így jelenik meg. Ami 5, az 5.

Éppen ezért viszont elmarasztaló határozatot hozott, többek között azzal az indoklással (érdemes beleolvasni, nagyon alapos, 28 oldalas anyag!), hogy a jóváírások korrigálása csak a vizsgálat megkezdése után történt meg, és ha a GVH nem tesz lépéseket, akkor a különbözet utólagos jóváírása vélhetően elmaradt volna. Az elmarasztaló határozattal azt a célt kívánják elérni, hogy a jövőben ilyen hiba ne forduljon elő, vagy külső fél beavatkozás nélkül kerüljön javításra.

Az eljáró versenytanács azonban a jogsértés megállapítása mellett egyéb szankciót nem kívánt alkalmazni tekintettel arra, hogy a jogsértést egy informatikai beállítási hiba okozta, ennek tényét (és így tényállás alapját) pedig a Wizz Air elismerte és a rendelkezésre álló iratok alapján mindent megtett annak érdekében, hogy a fogyasztókat teljes körűen kompenzálja.

A GVH korábban is marasztalta már el a Wizz Air légitársaságot: 2019-ben 250 millió forint kompenzáció kifizetésére kötelezte a Wizz Flex repülőjegy-kiegészítő szolgáltatás hibái miatt, valamint ugyanabban az évben 300 millió forintos büntetést is kiszabtak, miután 5 járattal kapcsolatban állapítottak meg szabálysértéseket.

Megéri Wizz kreditet, egyéb mérföldeket és pontokat gyűjteni?

Rengeteg lehetőségünk van pontok gyűjtésére, és érdemes is kihasználni ezeket. Számos pont-fanatikust ismerek, akik időnként ingyen kerekednek útra, és én is szinte ingyen jártam be Isztambult a pontjaimból. Minek nézz utána?

  • A vásárlási szokásaidnak leginkább megfelelő hitelkártyát válaszd ki és használd, persze ügyelj a fizetési határidőkre!
    Például Wizz kredit gyűjtésére az Erste Wizz hitelkártyája alkalmas, de én inkább a MAX-ot használom helyette.
  • Minden szállodalánc rendelkezik törzsvendég programmal. A legelső éjszaka eltöltésekor regisztrálj be, jó lehet később!
  • Minden légitársaságnak van valamilyen törzsutas programja. Ezeket érdemes összehasonlítani, mert sok program átjárható több légitársaság között. Érdemes abba a programba regisztrálni, ami a legkevesebb utazás mellett adja a legtöbb pontot, illetve egy bizonyos szint elérése után örökös tagságot ad és azt használni a partner légitársaságokkal történő utazásnál is. A legtöbb program sajnos X év elteltével visszasorol a lentebbi kategóriák valamelyikébe.
  • Pszichológia ugyan, de ugye nem kell magyaráznom, hogy bármilyen pontgyűjtéshez képest mindig jobb a készpénz kedvezmény avagy készpénz visszatérítés!
    Vannak olyan oldalak, ahol extra mérföldeket lehet kapni szállásfoglaláskor, de ilyen esetben mindig ellenőrizd, hogy mennyi lenne a szállás ára az extra mérföld nélkül másik oldalon, vagy közvetlenül a szállásadótól foglalva! Ritkán van olyan, hogy az ajándék mérföld ne kerülne többe, mint az akciós csomagár „felára”.
  • Időnként nézd át a számlakivonatodat és reklamálj, ha kevesebb pontot kaptál, mint kellet volna!

Ha hasznosnak találtad az infót, nagyon örülök neki, ha megosztod és segíted, hogy még több érdekes információról tudjak hírt adni a jövőben. Írtam a Booking rekord gigabírságáról is és ha lesz még hasonló történet, azokat is be fogom mutatni. A célom, hogy a tudatosság növelésével segítsem a minőség fejlődését a turizmusban, számotokra pedig nagyobb biztonságot és jobb szolgáltatási színvonalat érjünk el.

Szívesen látunk wellness-utazós csoportunkban is.

Jó utat, sok élményt!
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben