Újabb balatoni turisztikai fejlesztések

by Polisor Bettina

Turisztikai fejlesztésekre vonatkozóan Örvényes Község Önkormányzata és a Csopak-Paloznak Horgászegyesület is pályázatokat írt ki augusztus 7-i határidővel.

Új sétány, tanösvény és nádas elé benyúló móló Örvényesen

A Balaton északi partján fekvő Örvényes elsősorban gyalogos vonatkozásban erősítene. A közbeszerzési eljárás szerint az új móló két, egymással 114 fokos szöget bezáró 53+36 m hosszúságú szakaszból lenne kialakítva. Az első szakasz csatlakozna a szintén újonnan kialakításra kerülő parti sétányhoz, nagyjából párhuzamosan a meglévő csónakkikötő mólójával.

A következő szakasz DNy-i irányba folytatódik, elkerüli a védett nádast, biztosítaná a szabad kilátást a déli partra, illetve a Balaton vízfelületére. A tervezett móló cölöp alépítménnyel készül, annak érdekében, hogy alatta a szabad vízmozgás biztosított legyen. A járófelület 3 méter széles, hézagosan fektetett, csúszásmentesített, 5 cm vastag, előkezelt, impregnált vörösfenyő pallóborítást fog kapni. A móló mindkét oldalán 1 m magas, háromsoros korlát készül, előkezelt, impregnált vörösfenyőből.

Új örvényesi tanösvény

A tanösvény a nádasban fellelhető védett Mocsári csorbóka (Sonchus palustris) élőhelyének bemutatását szolgálja 3 információs tábla elhelyezésével. A sétány 6 cm vastag beton térkő burkolatot kap, vízáteresztő kivitelben. A sétány burkolatát kizárólag gyalogos használatra méretezik a szakemberek. Gondolnak a mozgáskorlátozottakra is, így akadálymentes rámpa is épül. További részletes információk a Közbeszerzési Dokumentáció részét képező műszaki leírásban találhatók.

Csónakkikötő és horgásztanya fejlesztés Csopakon

Balatoni fejlesztések Csopak Örvényes

A Csopak-Paloznak Horgászegyesület szintén többféle fejlesztést is szeretne végrehajtani, megújul a csónakkikötő, valamint a horgásztanya is.

Csónakkikötő és gyalogos vendégmóló épül Csopakon

Jelen beruházásként egy engedélyköteles, hullámvédelmet is ellátó kikötő móló, avagy stég épül a Balaton medrében, illetve egy közforgalmú, gyalogos forgalom számára megnyitott és így turisztikai, rekreációs célokat is kiszolgáló bejáró móló is kiépül.

A hullámtörő kikötő móló nyugati oldalához csatlakozva 2 db különálló vendégmóló létesül, amelyek a Horgász Egyesület tagja számára biztosítják a csónakkikötés lehetőségét összesen 50 db csónakhellyel. Ez a szakasz a közforgalom számára nem lesz megnyitva, de a stég másik felét, az úgynevezett „bejáró mólót” bárki bejárhatja.

Megújul a csopaki horgásztanya

A horgásztanya meglévő épületében újragondolták és racionalizálták a funkciókat, ennek eredményeképp az épület hátsó traktusán belül a vizesblokkot áthelyezik, méghozzá a lehető legkisebb átalakítások mellett. Elbontják a belső válaszfalakat és a padlóburkolatokat is. A vizes helyiségek belső falait szigetelik vizesedés ellen, a csempe burkolatokat természetesen újra cserélik. A külső falak 10 cm vastag hőszigetelést kapnak, a nyílászárókat 3 rétegű hőszigetelt műanyag nyílászárókra cserélik. készül a terven jelölt helyeken.

További részletes műszaki információk a Közbeszerzési Dokumentáció részét képező műszaki leírásban találhatók.  

Korábban írtunk már róla, hogy a Balatonon számos fejlesztés valósul meg, népszerű cikkünk volt a balatoni kilátófejlesztésekről szóló, valamint az új e-hajó vitorláskikötőről szóló írásunk is.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben