Booking-ügy: törvénymódosítás jöhet

by Kassay Tamás

A Booking késedelmes fizetésével kapcsolatos vizsgálat már megkezdődött, ezzel párhuzamosan felmerült, hogy akár szabályozói szinten is lépni érdemes. A Booking-ügy törvénymódosítást is vonhat maga után, biztosítandó azt, hogy a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő, vagy, ha előfordul, akkor a tartozásokat valamilyen felelősség mellett kelljen majd megfizetnie az adósságba keveredett cégnek.

A Booking témával kapcsolatban Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő nyilatkozott a Magyar Nemzetnek.

Szatmáry elmondta, hogy ezres számban voltak olyan szállásadók, akiknek hónapokon át nem fizetett a Booking, ami több helyen likviditási problémát okozott. Becslése szerint augusztus elején a Booking tartozása a magyar szállásadók felé több tíz milliárd forintos lehetett,.

„A Fidesz-frakció a hazai kis- és középvállalkozások érdekében bizonyos törvénymódosítási javaslatokkal fog élni, hogy ilyen helyzet többé ne alakulhasson ki. A frakción belül, valamint a különböző szervezetekkel is elkezdtünk egyeztetni arról, hogy milyen jogszabály-módosításokra lehet szükség ahhoz, hogy ilyen eset a jövőben ne fordulhasson elő, nemcsak a Booking.com-nál, hanem máshol sem”.

– mondta Szatmáry.

A Gazdasági Versenyhivatal szerdán razziát tartott a Booking.com budapesti irodájában. A Gazdasági Versenyhivatal már korábban elindította a gyorsított ágazati vizsgálatát a Booking-gal szemben. A GVH szerint: kevesebb mint egy hónap alatt 28 panasz érkezett a versenyhivatalhoz a szállásdíjak ki nem fizetése miatt. Felmerülhet a gyanú, hogy sérült a szabad piaci verseny a szállásadók között, ami közvetlenül kihathatott a szállásfoglaló fogyasztókra is.

A Booking.com szerint egy több mint két éve előkészített könyvelési és számviteli szoftvercsere miatt késtek a kifizetések.

A GVH-nak 30 napja van a vizsgálat elkészítésére, amelyet indokolt esetben még további 2 alkalommal újabb 30-30 nappal meghosszabbíthat. A Gazdasági Versenyhivatal korábban már rekordbírságot szabott ki a Booking.com holland üzemeltetőjére.

A Booking botrány előzményei kronológikus rendben:

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben