India beutazási feltételek vízum teszt karantén

Újranyitja határait a hatalmas egzotikus ország a külföldiek előtt

by Kassay Tamás

Aki olcsón szeretné megtapasztalni a luxus hotelek kényelmét és császári kiszolgálás mellett pihenne, kezdheti tervezgetni az utazását. 2020 márciusában Narendra Modi indiai miniszterelnök kemény zárlatot rendelt el, gyakorlatilag megszüntette a beutazási vízumok kiadását külföldi látogatók számára, ezzel lezárva India határait a nemzetközi turisták előtt. 1,3 milliárd ember került karanténba, a szabályszegők megbüntetésekor sok esetben nem válogattak az eszközökben sem (lásd videós cikk). Most viszont:

India megnyitja a határait október 15-től, két lépcsőben

Az indiai belügyminisztérium csütörtökön közleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy a kormány tisztviselői úgy döntöttek, hogy 2021. október 15-től a charterjáratokkal Indiába érkező külföldiek számára megkezdik a turistavízumok kiadását.

A repülővel, de nem charterjárattal érkező nemzetközi turisták november 15-től kezdődően kaphatnak indiai turistavízumot.

Most, hogy több mint 250 millió indiai már teljes oltottsággal rendelkezik és a megbetegedések száma napi 20.000-re csökkent az 1 milliárd 300 milliós lakosságú országban, a vezetés igyekszik előtérbe helyezni a gazdasági szempontokat és támogató lépéseket tesznek a turizmus helyreállítása érdekében.

A korlátozások erősen megütötték India turizmusát. A statisztikák szerint 2020-ban kevesebb mint 3 millió látogató érkezett a hatalmas országba, ami egyébként „csak” 75%-os csökkenést jelent az előző évhez képest. Ez jól mutatja, hogy India beutazó turizmusa még nagyon messze van attól, ahová akár egyetlen évtized alatt is fejlődhet majd még. Összehasonlításul, Budapest önmagában nagyjából 4 millió külföldi turistát vonz egy normális évben.

A turisták Indiába való visszatérésének ösztönzése ellenére azonban az ország kormánya kristálytisztán kijelentette, hogy minden látogatótól elvárják, hogy látogatásuk során kövessék a szigorú COVID-19 biztonsági protokollokat. Egyelőre azonban nem világos, hogy milyen konkrét követelményeknek kell majd megfelelniük a látogatóknak, ha az országba utaznak.

India beutazási feltételek, járványügyi korlátozások

India beutazási feltételek vízum teszt karantén
Érdekelnek az utazás világának precíz hírei? Neked szól a Turizmus hírek csoportja!

Jelenleg nem lehet pontosan tudni, hogy az október 15-i, illetve november 15-i dátumokkal a beutazási feltételekben is lesz-e változás, vagy csak engedélyezik azt, hogy átlagos turisták különösebb indoklás, családi, vagy üzleti ok nélkül is beutazhassanak a meglévő szabályok betartása mellett. Most üzleti út, konferencián való részvétel, gyógykezelés, illetve a gyógykezelésre kísérő személy beutazása céljából lehet online vízumot, ún. „e-visa”-t igényelni, ez bővül ki a 2 említett dátum alkalmával. Jelenleg viszont a beutazásra jogosultakra az alábbi szabályok vonatkoznak, és jó esélyt adok annak, hogy ezek a szabályok nem fognak egyhamar enyhülni:

Minden Indiába beutazást tervezőnek az utazás megkezdése előtt kötelező módon nyilatkoznia kell az egészségi állapotáról. A nyilatkozatot (Self Declaration Form, SDF) elektronikusan kell kitölteni és feltölteni az Újdelhi repülőtér honlapján keresztül jóváhagyásra az indiai hatóságok irányába. Az SDF mellékleteként az indulás előtt legfeljebb 72 órával készített és negatív eredményű koronavírus tesztről készült angol nyelvű igazolást kell elektronikusan benyújtani. (Az Indira Gandhi (DEL) nemzetközi repülőtér honlapja. )

CSAK az indiai hatóságok által jóváhagyott SDF-vel lehet indiai utazást megkezdeni! A jóváhagyott SDF-et mindenki vigye magával kinyomtatva is! Mindig írom, most is: minden elindulás előtt javaslom ellenőrizni a Konzuli Szolgálat oldalát, amely az alábbiakat írja még:

Az érkezéskor levett negatív eredményű RT-PCR teszteredmény, levételtől számított legfeljebb 24 óráig jogosít fel tovább utazásra.

A szövetségi szintű szabályozás szerint, negatív teszteredmény esetén az utas mentesül a karanténkötelezettség alól, a szabályozás szerint mindenki a saját egészségi állapotát további 14 napig köteles figyelni (self monitoring). Abban az esetben, ha az érkezéskor levett koronavírus teszt eredménye pozitív lett, akkor az utas kötelező karantén letöltésére kötelezett, melynek költségeit maga köteles viselni. Az intézményi karantén alól idő előtt nem lehet szabadulni. 

Érdekelnek az utazás világának precíz hírei? Neked szól a Turizmus hírek csoportja!
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben