India vízum Taj Mahal

India 21 nap házi karantén 1,3 milliárd embernek!

by Waterfan

India teljes területére vonatkozóan kijárási korlátozásokat rendelt el Narendra Modi indiai miniszterelnök.

Kedd éjféltől a világ valaha volt legnagyobb házi karanténja valósul meg, az 1,3 milliárd lakosságú India lényegében lezárásra kerül 21 napra – közölte a miniszterelnök saját Facebook oldalán, angolul feliratozott videó üzenet formájában, ebből idézek néhány gondolatot:

„Hogy megmentsük Indiát és minden indiait, teljes otthonelhagyási tilalom veszi kezdetét”

  • 20:18: „Nem számít mi van, senki ne lépjen ki otthonából! Meg kell szakítanunk az átviteli láncot.”
  • 20:15: „Ha nem tudjuk kezelni a következő 21 napot (az országos teljes lezárást), akkor 21 évvel fejlődik vissza az ország.
  • 20:13: „Egyetlen dolgot tegyél odahaza: maradj otthon!”
  • 20:12: „Felejtsd el 21 napig, mit jelent az otthonból való kilépés!”
  • 20:08: „A korlátozások szigorúbbak lesznek. A prioritás az emberek életének megmentése.”
  • 20:06: „Néhány ember felelőtlen hozzáállása miatt lehetetlen megkockáztatni az árat, amelyet esetleg meg kell fizetnünk.”

A teljes szöveg leirata itt olvasható angol nyelven, a videó pedig itt tekinthető meg, alatta pedig a személyes véleményemet olvashatjátok, valamint láthattok egy videót a brutális rendőri fellépésről:

A magam részéről bloggerként azt tudom hozzátenni, hogy amikor Indiában jártam, elképesztő tömeget tapasztaltam szinte mindenütt. Az emberek életének szerves része az, hogy késő estig az utcákon flangálnak, beszélgetnek, nap közben sokan imádkoznak, a helyi kifőzdékben összegyűlnek étkezni. Nem vagyok szakember a témában, de magamban már vártam egy ilyen bejelentést Indiából, mert az ottani higiénés körülmények mellett, ha ez a fertőzés ott elindul, vélhetően nagyon nehezen lenne kezelhető a helyzet. Erre a miniszterelnök is utalt az üzenetében, amikor azt mondta, hogy látható, hogy a világ sokkal fejlettebb egészségügyi rendszereivel rendelkező országokban is gond van, ha a fertőzöttek száma megnő. Ezt szeretnék most ott elkerülni és egyelőre ez egy bátor, fájdalmas, de nagyon jó lépésnek tűnik. A képen a főváros, Új-Delhi egyik központi része látható a Jama Masjid Nagymecsettel szemben. Nincs mindenütt ilyen tolongás, de magyar szemmel nézve a legtöbb helyen még akkor is hasonlónak tűnik, ha egyébként ennél jóval szellősebben vagyunk éppen.

Hogyan lehet majd betartatni a karantént Indiában? 

Találgatásokba nem mennék bele, de amikor ott jártam, azt tapasztaltam, hogy nagyon sok ember egyik napról a másikra él. Kimegy az utcára, csinál valamit, mondjuk taxizik, riksázik, beszed valamennyi kis pénzt és abból vesz ételt. 21 napig, ha nem tehetik meg az emberek, hogy az olyan alapvető munkáikat elvégezzék, amiknek alapkövetelménye az, hogy sok idegen emberrel találkoznak közben, akkor nagy kérdés, és komoly kihívás, hogy ezeknek az embereknek az ellátását hogyan tudják ekkora területen, ennyire nagy létszámra megoldani. De számunkra bármennyire is durvának hat, az a helyzet, hogy a rendőri botozás még lehet, hogy nem lesz elegendő:

Korábbi, sok-sok képpel színesített útleírásaimat itt olvashatod.
Ha újra lehet majd menni Indiába, akkor kelleni fog vízum. Itt leírtam minden tudnivalót az indiai e-vízumról.

Jó utat, sok élményt – ha majd a járvány elmúltával útnak indulsz-, addig pedig a wellness csoportban tárgyaljuk ki a jó lehetőségeket. Itt pedig hozzászólhatsz.
Mr Spabook

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben