Jótékonysági akció Flóra az Óperencián

Jótékonysági akciót indított az Indonéziában élő magyar egyetemista – Mi is segíthetünk

by admin

Indonézia a legtöbb turista számára Bali paradicsomi szigetét jelenti, de ennél sokkal több és más is van arrafelé. A csodák mellett nehézségek is akadnak bőven. Hajdu Ráfis Flóra mesél az indonéz hétköznapokról és az általa megálmodott jótékonysági akcióról.

Mióta élsz Indonéziában és mit csinálsz ott?

Második éve vagyok itt, és szeptembertől kezdem a mesterdiplomámat Média és Kulturális tanulmányok szakon. Eddig a nyelvet tanultam, így a vizsgák nem voltak könnyűek, már csak azért sem, mert az indonéz nyelv teljesen más logikával működik, mint a magyar vagy az angol (amiket beszélek). Sokan mondják, hogy mennyire könnyű az indonéz nyelv, ez az utcai indonézre igaz is, de egyetemen a formális nyelvet tanítják, ami számomra nem könnyű. Csak, hogy egy példát említsek, a magyarban passzív szerkezetet (a macska fel van mászva a fára) nem igazán használunk, az indonéz pedig tele van vele.

Miért választottad Indonéziát? Nem szokványos egyetemi célpont magyar fiatalok számára

Flóra az óperencián Indonézia

Csodálatos országnak tartom Indonéziát és mágnesként vonzott. Egyrészt igen gazdag természeti kincsekben és látnivalókban, gyakorlatilag a sivatagtól a trópusi paradicsomon át, a vulkánokon keresztül, fehér homokos strandok és pálmafák, magashegyi esőerdő, minden van. Másrészt kulturálisan is nagyon gazdag. Én Yogyakartában élek, ami Indonézia – nem hivatalos, de így szokták emlegetni – kulturális fővárosa, tele diákokkal Indonézia minden szigetéről és több száz éves tradíciókkal, művészettel. Ami számomra lenyűgöző Indonéziában, az az, hogy minden sziget más és tele van kisebb-nagyobb népcsoportokkal, akiknek saját szokásaik és hiedelemrendszerük van. Hihetetlen izgalmas hely, ha az ember szeret más kultúrákat megfigyelni, megtapasztalni.

Milyen a koronavírus helyzet Indonéziában?

Jótékonyság adománygyűjtés maszk Indonézia Flóra az óperencián

Amikor a koronavírus hivatalosan megérkezett Indonéziába (azt hiszem március végén), akkor minden sajtóorgánum azt kérte mindenkitől, hogy maradjanak otthon, úgy ahogy ez Európában is történt. Sajnos, ez itt viszont nem volt járható út, mert

a helyiek nagy része úgy él, hogy amit aznap elad/megkeres az utcán, abból eszik a családja.

Sokaknak nincsen lehetősége otthonról dolgozni, mert például itt a wifi egyáltalán nem elterjedt dolog, az emberek telefonról interneteznek, sokaknak laptopja sincs. Az elején még nem látszott, hogy ez meddig tart, és emiatt sok bolt és étkezde, hotel, ideiglenesen be is zárt.

Sajnos, itt viszont másképp alakultak a dolgok mint Európában, nem volt a megbetegedések számában visszaesés, sőt, azóta is folyamatosan növekednek a számok, de a szegény emberek nem tudnak otthon ülni, így tulajdonképpen az élet hamar visszaállt a nagyjából „megszokottra”, úgy is hívják most itt, hogy „új normális„. Ez azt takarja, hogy sok helyen testhőmérsékletet mérnek belépéskor, social distancing és kötelező a maszkhasználat, valamint a kézmosás. De a vírus ettől függetlenül terjed, mert sokan nem tartják be a szabályokat. Sajnos nagyon komplex a helyzet, ahogy az indonéz társadalom különböző rétegei is másképp működnek.

Jótékonysági akciót indítottál a helyiek megsegítésére. Miért van szükség a segítségre és miben tudjuk támogatni az ügyet?

Indonézia koronavírus adománygyűjtés

Ha a szegények nem lehetnek az utcán, és nem érintkezhetnek másokkal, egyszerűen nem tudják megkeresni a napi betevőre valót, ezért állt vissza gyorsan az élet az „új normálisra”. Viszont a helyzetet fokozza, hogy bár az árusok újra megjelentek az utcákon, viszont hiányoznak a turisták, nélkülük szinte nincs, aki vásároljon tőlük, vagy igénybe vegye a szolgáltatásaikat.

A helyiek gazdasági helyzete szintén megváltozott. Sok helyen csökkent a fizetés, sok munkahely megszűnt, és az emberek kevesebbet költenek, leginkább a napi szükségletre redukálva a kiadásaikat. Sokan eladják mindenüket amit lehet, hogy legyen pénzük. Ez például a motorok árán nagyon látszik. A motorom, amit tavaly ősszel vettem 9 millio IDR-ért (180 ezer forint), most már csak 5,5 milliót ér, mert akik megszorultak, próbálják eladni amit csak tudnak, de kereslet meg nincs. Alapesetben egy használt motor ára átlagosan max. évi 1 millio IDR-t esik.

Mivel Magyarországról sem igazán utazik mostanában senki nagy útra, kis virtuális utazási élményt jelent, ha otthonról, a fotelből vásárolhatnak az indonéz utcai árusoktól – rajtam keresztül.

Nagyon keményen érintette a koronavírus Indonézia szegényeit akik napról napra élnek, és amit megkeresnek azt a…

Közzétette: Flóra az Óperencián – 2020. július 22., szerda

Hűtőmágnest is küldök szívesen, de azt bárki vehet, ha egyszer majd erre jár. A maszk szerintem egyrészt jóval egyedibb, másrészt egy kornak a jelképe lesz később egy indonéz batik maszk.
Ha szeretnétek vásárolni és ezzel segíteni, akkor írjatok nekem és egyeztetjük a részleteket.
Ennyit utalj ha:
Egy darab maszkot szeretnél: 550 HUF
Két maszk még simán belefér egy borítékba, így a postaköltség ára nem duplázódik: 800 HUF
Hármat már sajnos 2 borítékban tudok feladni csak, így arra rájön már még egyszer a postaköltség: 1300 HUF
Négy maszk ára 1500 HUF
Paypalon keresztül tudtok utalni, ezzel a linkkel: https://paypal.me/segitsunkegyutt?locale.x=hu_HU
FONTOS!
Utalás után kérlek írj nekem egy üzenetet a következő információkkal:
Név, ami a borítékra kerüljön:
Bankszámlatulajdonos neve (ahonnan utaltál, hogy be tudjalak azonosítani, ha nem egyezne a két név):
Összeg amit utaltál:
PONTOS postázási cím:
Kérlek pontos összeget utaljatok csak!
Ne küldjetek többet a megjelölt összegnél most, ha valaki nagyon szeretne segíteni, akkor kitalálunk még valamit, de mindenre nincs kapacitásom egyszerre ?
Ha úgy gondolod az ismerőseid is szívesen segítenének, segíts egy megosztással! 

Flóra az Óperencián a blogod címe, mit találunk még rajta?

A blogomon és a vlogomon (videózom is) az általam érdekesnek tartott, főképp kulturális és utazással kapcsolatos dolgokat szoktam megosztani, bár talán mostanság inkább már a helyi kultúráról, érdekes eseményekről és szokásokról szoktam írni.

Indonézia koronavírus szabályok

Az Instagramon pedig a napi – gyakran vicces, vagy európai szemmel hihetetlen – dolgokat osztom meg sztorik, vagy rövid videók formájában. Szoktak lenni kalandjaim, minden napra jut valami.

Flóra, köszönöm szépen az interjút és mindazt, amit egy jobb világért teszel. Drukkolok, hogy egyre több emberhez eljusson a kezdeményezésed. Bízom abban, hogy az olvasóim is megkeresnek majd és jól bevásárolhatsz nekik is.

Üzentek valamit Flórának? Van esetleg kérdésetek, véleményetek? Itt elmondhatjátok és személyesen fog válaszolni. A megosztásokat szintén köszönjük.

Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben