Spabook.net Kassay Tamás

Csehország, Dánia, Lengyelország lezárja határait a külföldiek előtt

by Waterfan

Lengyelország lezárja a repülőtereit, a LOT minden gépe a földön marad. Több ország nem fogad külföldieket (listával).

Frissítés (03.18): az alábbi cikk megjelenése óta számtalan változás történt a világban, ezeket a Konzuli Szolgálat oldalán lehet átolvasni. Az egész világ összes, kapcsolódó információját közlik.

Több ország is lezárja a határait, ami azt jelenti, hogy saját állampolgáraik hazatérhetnek, de külföldi állampolgárok nem léphetnek be. A bejegyzés írásának pillanatában (03.13. 22:00) ezek az országok hozták meg a szigorú döntést. (Forrás a Konzuli Szolgálat honlapja, máltai kormányzati oldal országonként linkelve):

 • Ciprus: Sok az apróbetűs rész, olvassátok el a Konzuli Szolgálat oldalán az országok részleteit minden esetben!
 • Csehország: 03.16-án 00:00-tól külföldiek nem léphetnek be és cseh állampolgárok sem utazhatnak külföldre
 • Dánia: 03.14-től 04.13-ig külföldiek kizárólag különösen nyomós okkal léphetnek be, dán állampolgárok hazautazhatnak.
 • Lengyelország: A mai kormánydöntés alapján 10 napig nem léphetnek be külföldiek, a hazatérő lengyelek pedig 2 hétre karanténba kell, hogy vonuljanak. A lengyel kormány úgy döntött, hogy felfüggeszti a nemzetközi légi forgalmat a SARS-CoV-2 koronavírus terjedése miatt. 2020. március 15-től 10 napra felfüggesztik az összes LOT összeköttetést, mind Lengyelországból, mind pedig Magyarországról. A légitársaság FB oldalán jelentette be a hírt:

 • Málta: 03.13-tól külföldi állampolgárok kizárólag úgy léphetnek be Málta területére, ha 14 napos karantént vállalnak.
 • Ausztria: Kijárási korlátozások (Frissítve 03.15 12:50-kor). Hétfőtől csak 3 okból hagyhatja el bárki a lakhelyét: 1) ha halaszthatatlan munkája van; 2) ha élelmiszert kell vásárolnia vagy más sürgős beszerzést intéznie; 3) ha valaki másnak segítségre van szüksége, és hozzá indul. Kizárólag egyedül lehet utcára menni, vagy olyannal, akivel együtt is lakik az illető.
 • Norvégia: A Covid-19 megbetegedés jelen van az ország minden megyéjében. A fertőzöttek száma napról napra rendkívül intenzíven nő. Az oslói Gardermoen  Nemzetközi Repülőtérről a Norvégiába beutazni szándékozó egészséges utasokat visszafordítják kiindulási helyükre, a koronavírus fertőzés gyanús utasokat 14 napos egészségügyi kényszerelzárást követően küldik vissza kiindulási országukba.
 • Szlovákia: 03.13. reggel 7:00-tól Szlovákiába csak a szlovák útlevéllel (szlovák állampolgárok), vagy szlovákiai tartózkodási engedéllyel (állandó lakhellyel, tartózkodási címmel) rendelkező személyeket engedik be. A Szlovákiába külföldről belépőknél (kivéve Szlovákiában munkáltatói igazolás alapján dolgozók, valamint a kamionosok)  automatikusan 14 napos karantént rendelnek el.
 • Szlovénia: Hétfőtől leállítják a tömegközlekedést az országban, hogy tényleg a lehető legtöbben otthon maradjanak végre. Belépni csak 3 napnál nem régebbi, hivatalos orvosi papírral lehet, ami elvégzett teszt alapján igazolja, hogy a belépni szándékozó utas nem fertőzött.
 • Ukrajna: “Az ukrán hatóságok bejelentették, hogy 2020. március 15-től, várhatóan két hetes időszakra megtiltják külföldi állampolgárok belépését az ország területére. Az intézkedés hatálya alól mentesülnek, azaz továbbra is beléphetnek Ukrajnába az itt tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek, a nemzetközi árufuvarozásban részt vevő külföldiek, és az akkreditált diplomáciai személyzet tagjai. Az Ukrajnában tartózkodó külföldi állampolgárok kilépését az országból nem korlátozzák.”
 • USA: 03.13-án éjféltől kezdve 30 napra – kevés kivételtől eltekintve – megtiltották Európából az Amerikai Egyesült Államokba való beutazást.
 • Fülöp-szigetek: “A koronavírusos megbetegedések és halálesetek számának növekedése miatt a Fülöp-szigeteki Köztársaság elnöke 2020. március 15-től egy hónapos járványügyi zárlat alá helyezi Metro Manilát. A belföldi közlekedést felfüggesztik, de a nemzetközi járatokkal korlátozottan el lehet hagyni a várost. Az iskolák zárva tartanak, alapvető közszolgáltatásokat és az élelmiszer ellátást biztosítani kell. A részletes szabályok a Fülöp-szigeteki Hivatalos Közlönyben jelennek meg. Hasonló zárlatot bármelyik önkormányzat elrendelhet, ezt már most számos turistacélpontnak számító sziget bejelentette (pl. Coron, El Nido, Palawan). Ennek értelmében ezekről a helyekről nem lehet majd elutazni, vagy csak igen nagy nehézségek árán. Képviseletünk folyamatosan konzultál a fogadó ország külügyminisztériumával, a helyi hatóságokkal és a repterekkel a helyzet megoldása érdekében.”

További hírek a témában, hogy meglegyen minden 1 oldalon:

 • A Wizz kivételével minden fapados bevállalta, hogy ingyenesen módosíthatók a jegyek.
 • A Külügyminisztérium vasárnap óta már arra kér minden külföldre látogató és ott tartózkodó magyart, hogy regisztráljon konzuli védelemre.
 • A Konzuli Szolgálat új honlapot indított kifejezetten a koronavírus járvány miatt, ezen a legfrissebb infókat olvashatjuk folyamatosan.
 • Mit fedez az utasbiztosítás, ha külföldön van valaki? MABISZ közleménye alapján leírtam itt.

Jó utat, sok élményt – ha majd a járvány elmúltával útnak indulsz-, addig pedig a wellness csoportban tárgyaljuk ki a jó lehetőségeket.

Mr Spabook

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben