Miskolc a csúcsra tör: Michelin ajánlások után az Év Kilátója és az Év Turistaháza cím is a városba került

by Kassay Tamás

Éppen tegnap számoltam be arról, hogy Miskolc kiemelkedően sok Michelin ajánlást kapott a világhírű értékelő programban, most újabb sikerről írhatok: Az Év Kilátója címet a Zsófia-kilátó nyerte, amely Miskolc-Lillafüreden található. A közeli Fehérkőlápa Turistaház pedig az Év Turistaháza elismerésben részesült.

Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár a kilátó emléktáblájának avatóján elmondta, hogy friss kutatási eredmények alapján Magyarországon a lakosság 75%-a saját bevallása szerint egyáltalán nem, vagy csak ritkán mozog szabadidejében.

Annak ellenére nem mozgunk többet, hogy a hazai halálozások közel egytizedéért a mozgásszegény életmód felelős.

2010 óta több mint 100 kilátót építettek és újítottak fel Magyarországon, amelyek egy-egy túra céljaként ösztönzik a kirándulókat az útvonalak bejárására. Hasonló okból fordítottak jelentős forrásokat a kerékpárutak, vízitúra-megállóhelyek és turistaházak építésének, felújításának támogatására is – fűzte hozzá.

A fejlesztések értéke azonban azon is múlik, hogy tudnak-e róluk – hangsúlyozta az államtitkár, aki szerint ezért hasznos az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) Év kilátója és Év turistaháza közönségszavazása, amelyet “óriási érdeklődés övez” és amely segít a létesítmények népszerűsítésében. – és az olyan oldalak mint a Spabook, amelyek a hírét viszik (a szerk.)

2022-ben a kilátók versenyében az 1900-ban épült Zsófia-kilátó győzött 7800 vokssal. Bár az építményt az 1950-es években lebontották katonai hasznosítása miatt, ám idén nyárra, mintegy 50 millió forint állami támogatásból újjáépítették.

Az Év Kilátója szavazás végleges eredménye:

Fotó: Északerdő Zrt.
 1. Zsófia-kilátó, Lillafüred: 7800
 2. Boldog Mór-kilátó, Pannonhalma: 6685
 3. Bence-hegyi kilátó, Velence: 3466
 4. János-kilátó, Pécs: 2607
 5. Julianus-kilátó, Nagymaros: 2336
 6. Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó, Révfülöp: 2060 
 7. Lábasház-kilátó, Kisköre: 1588
 8. Kecske-hegyi kilátó, Fertőrákos: 1376
 9. Guckler Károly-kilátó, Budapest: 1153
 10. Krisztina-kilátó, Dozmat: 1044 

Jelenleg tart a lillafüredi kisvasút felújítása és tervben van a bánkúti sípálya, valamint a lillafüredi libegő fejlesztése is.

Kiss János, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt: Miskolc és a környék lakói máig úgy érzik, hogy ez a város és vidék volt a rendszerváltás nagy vesztese. Ám azóta felnőtt egy nemzedék, amelynek tagjai már észre kell, hogy vegyék:

Miskolcnak van jövője, ereje és lehetősége fejlődni. A térség számos kitörési ponttal rendelkezik, amelyek között meghatározó a turizmus, ebben párját ritkító adottságokkal rendelkezik.

Ezt meg tudom erősíteni, elegendő csak a Michelin Guide idei eredményhirdetésére gondolni, amely alapján Miskolc ugyanannyi ajánlott étteremnek ad otthont, mint Balatonfüred és ezzel dobogós az országos rangsorban. Az első – méreténél fogva – természetesen Budapest.

Veres Pál, a város polgármestere elmondta: céljuk, hogy egyre inkább a bükki táj, a Szinva-patak völgye és a város természeti, turisztikai, gasztronómiai, kulturális vonzereje jellemezze a borsodi megyeszékhelyt. Ez a 2000-es évek óta a fejlesztésekben is megnyilvánul. Az energiaválság ellenére működtetik a Miskolctapolcai barlangfürdőt (amibe azért elég sok pénzt összedobtak a helyi vállalkozók is – a szerk), folyik az Avas-tető felújítása és Miskolc belvárosának átalakítása – sorolta. Szólt a Diósgyőri várról, ahol középkori hangulatú történelmi városközpont épül, valamint Lillafüred átfogó turisztikai fejlesztési tervéről.

Az eseményt követően az államtitkár, a térség országgyűlési képviselője és a polgármester emléktáblát avatott a közeli Fehérkőlápa Turistaháznál, amely 2904 vokssal az Év Turistaháza szavazás nyertese lett.

Az Év Turistaháza szavazás végleges eredménye:

 1. Fehérkőlápa Turistaház: 2904
 2. Stimecz-ház: 1266
 3. Haracsi Vendégház: 1130
 4. Fekete-hegyi Berda József Kulcsosház: 1065
 5. Balatoncsicsói Erdészház: 999
 6. Gubacsos Kulcsosház: 928
 7. Fenyvespusztai Erdészeti Erdei Iskola: 544
 8. Zsigárdi Erdei Lak: 480
 9. Keserűszeri Vendégház: 456
 10. Szent György Zarándokszállás: 295