Megnyílt a Miskolci Gasztro Centrum, művészi fogásokkal várnak a diákok

by Kassay Tamás

Miskolci Gasztro Centrum néven ágazati képzőközpontot adtak át a turizmus-vendéglátás területén Miskolcon. Az egykori Otthon Étterem helyén 310 millió forintos fejlesztés nyomán létrejött a Miskolci Gasztro Centrum. A képzőközpont ünnepélyes átadására november 8-án került sor. A beruházással nemcsak újranyit a legendás vendéglátóhely, hanem újra oktatóhellyé alakul.

Az évek óta üresen álló Otthon Étterem teljesen megújult. November végétől a cukrászda, majd naponta megújuló menüsorral az étterem is megnyit a vendégek számára, miközben a diákok minőségi eszközökkel dolgozhatnak, gyakorolhatnak és tanulhatnak a konyhában.

Designbútorokkal, egyedi berendezéssel és trendi dekorációval készült el és nyílik meg a napokban az egykori Otthon Étterem, amit Miskolci Gasztro Centrum néven ismerünk majd ezentúl.

A Miskolci Gasztro Centrum belső terében a finom türkiz, a púder, a szürke, a bézs és a meghatározó wenge színei dominálnak és csalogatják a közönséget.

Az ünnepélyes átadóról számos fotó is készült amelyeket ebben a galériában lehet megnézni és ámulni rajtuk.

A Miskolci Szakképzési Centrum vezetői azt tervezik, hogy számos olyan minőségi szolgáltatást beindítanak, amelyek versenyképessé teszik a vendéglátóhelyet a városban. A Gasztro Centrum újra a városrész életének kiemelt helyszíne kíván lenni. A szakmai oktatás mellett rendezvények helyszíne is lesz.

A Miskolci Gasztro Centrumban élményfőzéseket, csapatépítő tréningeket is szervezni fognak.

Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára az átadóünnepségen azt mondta: a szakképzés – amellett, hogy minőségi munkaerőt ad a gazdaságnak – a tanulókat olyan munkához juttatja, amely felnőttkorban megélhetést ad, és lehetőséget biztosít arra, hogy helyben, a saját környezetükben tudjanak boldogulni, akár családot alapítani.

Az államtitkár elmondta, hogy az ágazati képzőközpontokat azért álmodták meg és hozták létre, hogy a diákok szert tehessenek arra a tudásra, amelyet a vállalatok igényelnek, és akár olyan eszközökkel tanuljanak, amelyekkel a cégek is dolgoznak. A cél az, hogy a fiatalok a valós, gyakorlati életben felkészülten vegyenek részt a vállalatok életében.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

A helyettes államtitkár úgy fogalmazott, a magyar iskolák nyitottak a változásokra és látják a szakképzés átalakításában rejlő lehetőségeket.

Az ágazati képzőközpontok megadják a lehetőséget annak bizonyítására, hogy a képzés az iskolák és a vállalatok közös munkájával lehetséges, és együtt olyan hatékonysággal tudnak minőséget produkálni, ami külön-külön nem lehetséges – mondta Pölöskei Gáborné.

Kiss János országgyűlési képviselő köszöntőjében arról beszélt, a magyar szakképzés igazi útja az, hogy a kormánnyal megteremtsék a lehetőséget arra: a magyar fiatalok ne csak tankönyvekből ismerjék meg a vendéglátás kultúráját, sokkal könnyebb a tapasztalatok mentén tanulni.

Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta, a vármegye gazdasága sincs könnyű helyzetben, gazdasági visszaesés tapasztalható az ipar és a vendéglátás területén is. Ennek ellenére a méréseik és a vállalatok jelzése szerint folyamatos a kereslet a szakképzett munkaerő iránt – tette hozzá.

Közölte, a kamara feladatrendszerében a szakképzés fejlesztése, támogatása és segítése kiemelt fontosságú. Mérföldkőnek nevezte a most átadott intézmény létrejöttét, és reményét fejezte ki, hogy az több ágazati képzőközpont számára is példaként szolgálhat.

Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója rámutatott arra, hogy a városrészben kiemelkedő a Miskolci Gasztro Centrum jelentősége, a központ elsősorban a szakmai oktatást fogja szolgálni.

Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, hogy a beruházás mintegy 310 millió forintból jött létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) részeként, az Európai Unió támogatásával. A fejlesztés során 870 négyzetméter újult meg, emellett korszerű konyhaberendezéseket és új bútorzatot szereztek be – ismertette.

Hangsúlyozta, a turizmus-vendéglátás stratégiai ágazata Miskolcnak és a vármegyének egyaránt, ezért egyre nagyobb „szeletet” jelent a gazdaság szempontjából is.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a Miskolci Gasztro Centrum a Miskolci Szakképzési Centrum első ágazati képzőközpontja, feladata a szakirányú oktatás szervezése és megvalósítása, a duális képzéssel kapcsolatos adminisztrációs feladatok ellátása.

A Miskolci Gasztro Centrum alapító tagjai:

  • a Miskolci Szakképzési Centrum,
  • az Avalon Park Kft.,
  • a Zip Brewhouse Kft.,
  • a Calimbra Hotel tulajdonosai és
  • a Végállomás Éttermet működtető vállalkozás.    

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben