protégé. mentorprogram turizmus egyetemisták protege

Összefogás a turizmus fiatal munkavállalóiért: körinterjú a protégé mentoraival

by Kassay Tamás

A turizmus néhány rekord megdöntése közben ezer sebből vérzik, különösen nehéz a munkaerőpiac helyzete. A protégé. mentorprogram mentorait kérdeztem arról, mi motiválta őket az önkéntes szerepvállalásban és hogyan látják a pályakezdők helyzetét. Beszélgetőtársaim a Marriott, Vakvarjú Éttermek, Hungexpo, Babka, Smart Travel, SkillCom és Piqniq vezető szakemberei.

A protégé. projektje attól egyedülálló, hogy a fiatalok a turizmusban igazán sikeres szakemberekkel konzultálhatnak személyesen, miközben beleláthatnak a mindennapjaikba, szakmai kihívásaikba, illetve saját terveikkel kapcsolatosan pedig hasznos információkat, ötleteket gyűjthetnek. – mondta a programról Semsei Rudolf, a Vakvarjú Éttermek tulajdonosa.

A protégé. név alatt futó független kezdeményezés megálmodója és projektvezetője Horváth Viola, aki jelenleg doktori tanulmányokat folytat a Budapesti Corvinus Egyetemen, továbbá szabadúszóként nyújt marketingtanácsadást turisztikai kisvállalkozásoknak. “A diákokkal való beszélgetések egyértelműen azt mutatják, hogy a fiatalok szeretnének valós tapasztalatokra szert tenni, tanulni, felkészülni a pályakezdésre, de nem igazán tudják, hol kell elkezdeni. A szakmában aktívan tevékenykedő, inspiráló embereket látva pedig kétségtelen, hogy érdekli őket a jövő generációjának sorsa, de nem mindig találják meg a lehetőséget a kapcsolódásra. A projekt elején ezért megkerestem több szakmai szereplőt, hogy közösen kialakítsunk egy egyénre szabott mentorprogramot a turizmus szakon tanuló diákok számára, és elmondhatom, hogy minden szempontból pozitív visszajelzéseket kaptam a mentorprogram elindítását illetően.”

Engem is nagyon érdekel, hogy a mentorok miért csatlakoztak, hogyan látják ezt az egész lehetőséget és nagyon kíváncsi vagyok a válaszaikra – mondta nekem Viola, amikor bedobtam a körinterjú ötletét. Íme, itt vagyunk, lássuk hát:

Miért csatlakoztatok a Protégé mentorprogramhoz?

Kiss Zsuzsanna (Marriott Budapest HR igazgató): HR-esként alapvetően is küldetésem, hogy a turizmus iránt elkötelezetté tegyem a szállodák munkavállalóit, hogy hosszútávon bennünk gondolkodjanak és ne könnyen csábítsa el őket egy másik iparág. A fiatalok kiváltképp fontos csoportja a jövő munkavállalóinak és az első megszerzett tapasztalatok, milyen emberekkel találkoznak gyakorlatuk során, a szakma iránti szenvedély átadása nagyon fontos lehet a jövőjükre nézve. Most kell bemutatni, hogy miért életreszóló lehetőség a turizmus és kidomborítani, hogy hatalmas karrierlehetőségeket rejt.

Pál Bianka: (Hungexpo Revenue & Sales manager): Jelenleg szerintem olyan helyzetben van az ágazat, amikor össze kell fognunk és együtt túlélnünk. Ehhez mindenképpen szükségünk lesz az utánpótlásra is, így amiben csak tudok szeretnék segíteni nekik.

Semsei Rudolf (Vakvarjú Éttermek, Budapest Party Service, Magyar Vendéglátók Ipartestülete):

A Corvinus egyetem Tourism Clubjában (CTC) tartottam előadást, utána keresett meg Viola, hogy nincs-e kedvem részt venni ezen a rendkívül izgalmas programon. Egyrészt hatalmas megtiszteltetés éreztem, másrészt érdeklődve figyeltem a projekt sikerét a fiatalok körében. Szerencsére Viola végtelen profizmussal és erős csapattal látott a szervezésbe. Megható volt látni a hatalmas érdeklődést a fiatalok és a szakma részéről.

Nagyon szeretem a mostani fiatal generációt. BGE óraadóként látom, hogy a mostani ifjúság nagyon szenvedélyes és motivált olyan területek iránt, amelyben valami izgalmat találhat.

Nemesvölgyi Attila (Babka Budapest, Babka Deli): Imádok tanítan, imádok tudást átadni. Legnagyobb öröm számomra, ha mások kamatoztatni tudják azt, amit átadok és ezáltal nyomot hagyhatok a világban, ami szakmai utódok munkájában tovább tud élni. Tovább viszik azt a hitvallást, amit gondolok a vendéglátásról, a szakmáról.

Darai-Nagy Judith (Smart Travel utazási iroda): Különleges érzés, hogy a Protégé mentor program ötletgazdája, Viola a saját mentoráltam volt évekkel ezelőtt. Ebből látszik és érződik, milyen óriási szükség van ilyen találkozásokra. Ezek a gyakornok-tanár, mentorált-mentor kapcsolatok képesek megváltoztatni akár egy életpályát is. Álmok születnek meg vagy régiek újulnak meg, amikből például ilyen kezdeményezések vagy start up-k, de leginkább egy sikeres életpálya rajzolódik ki.

A legideálisabb természetesen az, amikor az ember első mentorai a szülei, de ez sokaknak nem adatik meg. A feladatunk megláttatni a fiatalokba rejlő igazi tálentumokat, célokat és kicsit irányba állítani őket.

Bánhalmi Kata (Skillcom, Piqniq): Mára nem kérdés, hogy gazdasági szereplőként, állampolgárként, emberként a társadalmi felelősségvállalás szerves része a fiatalok támogatása. Egy olyan világban élünk, ahol egyre nehezebb eligazodni és tervezni, a szakterületek és a generációk sokkal szorosabb együttműködésével tudunk előre haladni. Közösen kell dolgozni – nekem erről szól a Protégé, és azt gondolom, ugyanannyira tanulunk belőle mind mentorként, mind mentoráltként.

Kassay Tamás (Spabook, marketing és vendégélmény): Korábban versenytáncosként már megízleltem a tudásátadás örömét, egyben megtapasztaltam a jó mester erejét, a hamuban sült pogácsa ízét, amivel elindít. Nem szaporítom a szót: frissen sült pogácsából szeretnék minél többet belepakolni a fiatalok tarisznyáiba.

Mit vártok a Protégé mentorprogramtól, mit ad a mentoráltaknak, a mentoroknak, önmagatoknak?

Kiss Zsuzsanna: Bízom benne, hogy sikerül átadnom a szakmám iránti szeretetem és sok felismeréssel gazdagítom a mentoráltam gondolatait. Úgy gondolom, a mentor program segítség a mentorált pályaorientációjához, valamint nekem mentorként jó érzés ADNI abból, ami tudást megszereztem már.

Darai-Nagy Judith: Az élő kapcsolatrendszerrel rendelkező mentorok be tudják kapcsolni a pályakezdés kapujában állókat a turizmus vérkeringésébe. Korábban is igyekeztem segíteni sok gyakornokunknak, de így, másik 9 mentor társammal együtt, egymás munkájába is betekintést nyerve dolgozni fantasztikusan inspiráló, mi is tanulunk közben.7

Bánhalmi Kata: Ez a program valószínűleg mindannyiunknak mást fog adni, egyrészt fontos előre egyéni célkitűzéseket megfogalmazni, másrészt szabadon hagyni a folyamatot mentor és mentorált között áramlani. Ez ugyanolyan, mint egy projekt vagy akár egy emberi kapcsolat: tervezhetünk előre, de a végeredményt a közös cél és az együttműködés dinamikája fogja meghatározni. Ha egy szóban szeretném megfogalmazni, fejlődést várok a programtól – szakmailag, emberileg és az együttműködésben egyaránt. Az egyéni célkitűzésem pedig az, hogy fejlődhessek mentorként.

Pál Bianka: Én azt szeretném, ha nagyobb bizalmat tudnánk építeni a turizmus felé, mert a leállások alatt erősen megtört. Bízom abban, hogy újra tudunk bízni és hinni a sikerben. A fiataloknak igyekszem megmutatni, hogy nagyszerű szakmát választottak 🙂

Nemesvölgyi Attila: Vannak az életemben olyan emberek, akik mentorként segítettek, közülük néhányan nem is tudják, hogy az egész életemre hatással voltak. Szeretnék kapaszkodót adni, hogy a fiatalok mit is kezdjenek a megszerzett diplomájukkal, mert sokan nem találják a helyüket. Ha ebben tudunk segíteni, az már hatalmas eredmény, de nem titkolt célom, hogy a Protégé mentorprogramban résztvevő tehetségek közül akikkel elképzelhető közös jövő, velük elinduljunk közösen egy úton.

Semsei Rudolf: Feleségemmel jegyesfelkészítő beszélgetéseket szoktunk tartani házasság előtt állóknak. Mindig megérezzük, hogy az ilyen alkalmakon is mennyit gazdagodunk mi is, hiszen hasznos nekünk is átvenni a „leckéket”, emlékeztetni bennünket, hogy mennyi tanulás és munka egy boldog házasság titka. Hasonlóan így látom, hogy sikeres szakemberként át kell adnunk a tudásunkat, tapasztalatainkat a fiataloknak, másrészt nekünk is hatalmas élmény és tanulság megismerni az ő friss gondolkodásukat.

A sikerhez hit és kitartás kell, jó sok szenvedéllyel. A mentorok küldetése a hitet elhinteni, megerősíteni bennük. A kitartás és a szenvedély már a hallgatók feladata.

A mentorok egymással is fogják keresni a tudásmegosztás lehetőségét? Elképzelhetők együttműködések?

Bánhalmi Kata: Az első perctől keressük egymás között a kapcsolódást a mentorokkal is, ennek az egyedüli korlátot az idő szabja. Nekem erre kiváló példa és háttér a Piqniq Budapest, a gasztro szakmai közösség, amit 3 alapítótársammal indítottunk el 2018-ban, a Piqniqben a közös tanulás, az egymást segítő fejlődés és a tudásmegosztás az értékrendünk alappillérei, amire építkezünk. Amikor az ember elkezd így működni, hamar kiderül, hogy nagyon sokan gondolkoznak ugyanígy – szerencsére.

Semsei Rudolf: A program csodálatos eleme, hogy Viola sokat dolgozik a mentorok egymás közötti kapcsolatának erősítésében. Hiszem, hogy sokat tanulhatunk egymástól is. A közvetlen kapcsolat pedig lehetőséget ad nekünk, hogy szakmai életünkben később is bizalommal fordulhassak a másikhoz.

Kiss Zsuzsanna: Nagyon színes a mentor csapat, örömmel venném, ha több szálon is indulna együttműködés a tagokkal együtt. Ugyanazért az iparágért lelkesedünk, minden bizonnyal számtalan közös ponton lehet együttműködést kialakítani, a mentor program kapcsán pedig – mivel először valósul meg – a best practice-eket megosztani egymással.

Pál Bianka: Ez nagyon jó lenne! A tudás megosztása egymás között is előremutató lépés. Közösen extra energiákat mozgathatunk meg.

Darai-Nagy Judith: A turizmus különböző szegmenseiből érkezve nem is volt sok esélyünk arra hogy találkozzunk, így ez remek lehetőség, hogy a program közben sok tapasztalatot is cseréljünk. Nagyon várom, megtiszteltetés ilyen Kollégák között lenni.

Mit gondoltok az utánpótlás helyzetéről, hol vannak a nehézségek, javítandó pontok rendszerszinten?

Kassay Tamás: Sokat foglalkozom a vezetés tudományával, érdekelnek az új irányzatok és azt látom, hogy az utánpótlás – nem csak a turizmusban egyébként – vívódik az élet, a munka, az álmok és a realitások között. Leginkább a jövőkép hiányzik, mert karrier még csak-csak akad, de abból az álmok nem fognak megvalósulni, legfeljebb a célok. Meg kell értenünk a fiatalok hatalmas tettvágya és a reménytelenségük közötti ellentét belső motivációit, ehhez a legújabb vezetői gondolkodás szerintem elengedhetetlen. Menedzserekkel tele a padlás, vezetőkből viszont csak néhány téblábol a bálteremben. Mentorként hitet, reményt kell adnunk a fiataloknak és példát kell mutatnunk a Kollégáinknak is, ezáltal biztosítva jobb ökoszisztémát mindannyiunknak. Ahogy Alexander Den Heijer mondta:

„Ha egy virág nem növekszik és nem nyílik, akkor a környezetén kell változtatnunk, nem a virágot megjavítanunk.”

Kiss Zsuzsanna: Az egyetemről kikerülő frissdiplomások nagy többsége egyből manager pozícióra vágyik, pedig szerintem nagyon fontos alulról megismerni a szervezetet, recepciósként, szobafoglalási munkatársként, vagy akár felszolgálóként kezdeni – kinek mi a karrier törekvése – hiszen a szállodaipar gyors továbblépési lehetőséget biztosít, de fontosak a szilárd alapok.

Pál Bianka: Ennek a korosztálynak elég konkrét elvárásai vannak, azonban a jövőképük nagyon bizonytalan. Ezzel a kettővel együttesen elég nehéz dolgozni és érdemes a létező lehetőségeket őszintén tisztázni.

Nemesvölgyi Attila: Erről a kérdésről órákat, sőt, szakdolgozatokat tudnánk írni, így picit máshonnan közelítem meg:

A vendéglátó szektorban a napi működéshez szükséges kollégák, takarítók, konyhai kisegítők helyzetét is beleértve komoly válság van. A séfek ugyan sok helyen szinte szupersztárok lettek, ez elbillentette a képet egy fals irányba, hiszen sok más ember munkájára is szükség van a sikeres működéshez. Friss diplomásként mindenképp a ranglétra alján kell kezdeni, mert a gyakorlati tapasztalatot így lehet megszerezni. Diplomásként lehet, hogy egyébként ez viszonylag gyorsan sikerül, lehet jól haladni előre, de el kell gondolkodnunk, hogy egy éttermi üzletvezető pozíció miért nem elég vonzó egy frissen végzett diáknak. Bizonyosan mindkét oldalon vannak hibák, amiken érdemes gondolkodnunk. A mentorprogram jó lehetőség erre és ahhoz is, hogy mi is jobban megismerjük a fiatalokat és a helyzetüket.

Darai-Nagy Judith: Sokan még nem érzik, hogy értékes munkát végeznek, ha a turizmusban dolgoznak. Nagy reményt fűzök hozzá, hogy a program néhány éven belül kinövi magát akár nemzetközi szintre is és menő lesz turizmust tanulni, és érték lesz abban dolgozni a ranglétra minden szintjén.

Semsei Rudolf: Úgy gondolom, ma vendéglátással foglalkozni szexi. De azt is hangsúlyoznom kell, hogy nekünk olyan szakemberekre van szükségünk, akik nem csak divatból szeretnék ezt a szakmát elsajátítani, hanem hajtja őket a tűz, hogy szeressenek emberekkel foglalkozni, hogy boldoggá tegye őket az elégedett, élménnyel távozó vendég. Van egy kedves mondás:

„Az elme nem egy edény, amit meg kell tölteni, hanem egy tűz, amelyet lángra kell lobbantani”

Fontos, hogy sikeres szakemberek példája motiválja a diákokat. Amellett, hogy hasznos tudással látjuk el őket, meg kell mutatnunk nekik a szakmánk szépségét is.

Bánhalmi Kata: Mindannyian számos nehézséget, javítandó pontot tudnánk felsorolni. Szerintem a dolgunk az, hogy megtanítsuk a fiataloknak a lehetőségekben való gondolkodást bármilyen körülmények között. Abban tudunk segíteni, hogy bátorítjuk őket a kapcsolódásra, a kérdezésre, az önismeret fejlesztésére és bebizonyítjuk, hogy az elfoglalt emberek is nyitottak és lehet hozzájuk fordulni támogatásért. És hogy még több elfoglalt szakembert ugyanerre biztassunk. Ez a mi feladatunk.

Köszönöm az időtöket és az interjút! Hamarosan folytatjuk egy face to face sorozattal, minden mentor külön-külön is rendkívül izgalmas (szak)ember, várom, hogy még jobban megismerjelek benneteket – az Olvasókkal együtt. A protégé. hivatalos oldalait itt lehet figyelemmel követni: Instagram, Facebook.
Mr Spabook

Precíz utazós és turizmus szakmai hírek várnak minden nap az Utazás Hírek csoportban, csatlakozz hozzánk!
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben