20 százalékkal olcsóbbak a szállások Európában, mint a járvány előtt

by admin

Hasonlóan a 2020-as szezonhoz, az idei nyár is eltér a korábban megszokott „normálistól”. Az utazás tervezése bonyolultabb lett, hiszen figyelnünk kell a beutazási, a hazautazási és a helyi korlátozásokra, az oltások típusára, a tesztek követelményeire, esetleges karantén jellegére és hosszára. A BDO Magyarország összegyűjtötte néhány hasznos és érdekes információt, amik segíthetnek azoknak, akik még idén nyáron külföldre utaznának.

Kattintható tartalomjegyzék:

Utazás előtt fontos a megfelelő tájékozódás

A vírushelyzetből adódóan a külföldi utazások megtervezésénél alapvető fontosságú, hogy hiteles forrásokból tájékozódjunk, például a Spabook oldala ilyen, dokumentáltan egyetlen esetben futottam bele tévedésbe az oldalon, az is azért, mert maga a hiteles hírszolgáltató forrás is téves adatokat közölt. Amikor ennek utánajártam, a magyar sajtóban egyedüli híroldal volt a Spabook, amelyik felhívta a figyelmet a tévedésre és leközölte a valóságot, a többi lapon a mai napig a téves információk szerepelnek.

Ha szívesen olvasol turizmus hírekről, akkor vár a Turizmus hírek csoport, valamint hírlevelünk.

Mivel az utazási korlátozások és szabályok szinte napról napra változnak, mindenképpen érdemes a kiszemelt ország magyarországi nagykövetségének honlapját felkeresni, mert szinte biztosan a legaktuálisabb tudnivalók állnak rajta. Emellett a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait és az EU Re-Open oldalát is célszerű minden elindulás előtt még aznap reggel is ellenőrizni.

Jelen állás szerint előnyben részesülnek a koronavírus ellen már oltott utazók, akik rendelkeznek magyar hatóságok által kiállított védettségi igazolvánnyal. Ők korlátozások nélkül utazhatnak pillanatnyilag 17 országba és térhetnek haza külföldről. A magyar védettségi igazolvány az uniós követelményeknek is megfelel, az elfogadó országok köre lassan ugyan, de bővül. A magyarok által tipikusan legkedveltebb úti célok közül jelenleg csak Horvátország szerepel ezen a listán.

Máshová sem feltétlenül bonyolult eljutni, Olaszország, vagy Görögország is elérhető egyetlen teszt felmutatásával, valamint egy online regisztrációval.

Utazási trendek 2021-ben: közeli úti cél, autó, vonat

A folyamatosan változó utazási szabályok miatt a repülőjegy idén nehézkesnek érződik, esetleg le kell mondanunk, át kell foglalnunk máskorra, vagy visszajön a pénz vagy nem, és egyéb félelmek merülnek fel bennünk. Emellett tudományosan is igazolt, hogy a légiközlekedés környezetterhelő hatása igen jelentős, bár bizonyos távolságokra, tengerentúlra továbbra sem tudunk ennél zöldebb megoldást, hiszen azonos mennyiségű ember azonos távolságra kocsival vagy akár busszal is több terhelést jelentene a környezetre, mint a repülő.

„Kicsit másképp kell tehát gondolkoznunk nyaralásunkról, mint eddig, de ez felfogható egy jó kalandként is: utazhatunk úgy, ahogy eddig sosem!” – mondta Horváth Domokos, a BDO Magyarország szakértője. „Amikor szálláshelyet választunk, a kényelem és az árak mellett ajánlott a lemondási feltételekről és biztonsági protokollokról is alaposan tájékozódni, hiszen nagy eltérések mutatkoznak a szálláshelyek között. Érdemes az úti cél telítettségéről, zsúfoltságáról is informálódni, ugyanis a világjárvány árnyékában hatványozottan fontos a biztonság és a távolságtartás lehetősége. Nem véletlen, hogy az elmúlt évben többen választottak természetközeli, kevésbé zsúfolt desztinációkat a hagyományosabb városi célpontok helyett.”

Szállás árak 2021-ben

szállás árak 2021 20 százalékkal olcsóbb szállások Európában utazási trendek
Ha szívesen olvasol turizmus hírekről, akkor vár a Turizmus hírek csoport, valamint a hírlevelünk.

A nemzetközi utazások iránti kereslet az egyre több országban elterjedt védőoltásoknak köszönhetően tavasztól folyamatosan erősödött, ami a szállás árak emelkedését is magával hozta, de mivel a kereslet elakadt, izgalmas árazási tánc elé néz a 2021-es szezon.

Ami a szálláshelyeket illeti, a Smith Travel Research (STR) szállodaipari kutatócég adatai szerint idén júniusban az európai szállodák átlagárai még mindig 20%-kal elmaradtak a 2019-es szinttől, ami viszont már 20%-os emelkedést jelent a tavalyi árakhoz képest.

Az USA-ban és Kínában a szállodai átlagárak már júniusban meghaladták a 2019-es szintet. A 2020-as adatokból kiindulva idén is lehet számítani további áremelkedésre, ami azonban nagyban függ az újabb vírusvariánsok terjedésétől, az átoltottság szintjétől és a kereslet alakulásától.

A BDO közleményében azt írja, hogy a szállás mellett az utazás költségei jelentik a másik nagy tételt. Ami a repülőjegy-árakat illeti, az áremelkedés szerintük elkerülhetetlennek látszik, mert sok légitársaság eladósodott és nagy hitelállományokat halmozott fel. Emellett a várakozások szerint az egyébként jelentős bevételt jelentő üzleti utazások lassabb ütemben fognak visszatérni, mint a szabadidős utazások, tehát a légiközlekedés helyreállását a szabadidős utazóktól származó bevételektől reméli az iparág. A McKinsey áprilisban kiadott tanulmánya körülbelül 3%-os jegyáremelkedést jósolt.

Spabook saját véleménye: számokkal ugyan nem tudom, sőt, nem is szándékozom alátámasztani, de a McKinsey kutatása Magyarországra vonatkozóan biztosan nem állja meg a helyét. Budapestről halomban állnak az olcsó, 10-20-30 ezer forintos repjegyek nagyjából 50 úti célra, amire korábbi nyári szezonban soha nem volt még példa. Egyértelműen látszik, hogy a kapacitások újra gyorsan kiépültek a menetrendben, de az utasok csak nem akarnak elindulni annyian, hogy megtöltsék a gépeket. Korábbi nyári szezonokban simán láthattunk olyan fapados repjegyárakat, mint amennyiért Ázsiába is el lehetett volna repülni, nem 3-4 órányira Európán belül. Idén ilyenek nincsenek és meglátásom szerint nem is lesznek.

A nagyobb légitársaságok esetében sem látok jelentős drágulást, bár jóval kisebb a kapacitás, mint korábban volt, ezért kevesebb utassal is már megindulhat a licit és drágulhatnak a jegyek. A forintban érzékelhető változás oka inkább a forint gyengülésében keresendő, ahogyan azt más termékek árainál is érzékelhetik a tudatos fogyasztók.

Rossz hír azoknak, akik repülő helyett autóval indulnának nyaralni, hogy a már megszokott nyári nyersolaj világpiaci áremelkedés nyomán igen drága tankolásra számíthatnak.

Ha szívesen olvasol turizmus hírekről, akkor vár a Turizmus hírek csoport, valamint hírlevelünk.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben