bezár Gellért fürdő Rác felújítás

Bezár a Gellért, nyit a Rác fürdő, már csak 10 milliárd forint kell hozzá

by Kassay Tamás

A Gellért fürdő felújítását meg kell kezdeni, ahogyan a BGYH tulajdonába került Rác fürdő is felújítást igényel. A munkálatok költsége akár a 10 milliárd forintot is elérheti. A pandémia miatt 19 milliárd forint bevételkiesést szenvedett el a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. a leállások alatt – számolt be az InfoRádiónak Szűts Ildikó, a BGYH vezérigazgatója.

A Gellért fürdő felújítása tovább nem halasztható

Többször említettem már, hogy a Gellért fürdő alapvetően szerves egységet képez a mellette található, de másik cég tulajdonában álló Gellért Szállóval, ezért a létesítmények felújítását mindenképpen össze kellett hangolni. Az Indotek csoport most rászánta magát a komoly felújításra a szálloda oldalán, így a Gellért fürdő esetében is ez (lett volna, ha nincs pandémia) a legjobb időpont arra, hogy ideiglenesen elbúcsúzzunk tőle, amíg a felújítást elvégzik.

A témával kapcsolatban Szűts Ildikó adott interjút az InfoRádiónak, amit ide kattintva meg is lehet hallgatni, alább pedig rövid kivonat olvasható a beszélgetésből.

“Talán a legjobb példa arra, hogy mennyire nem alkalmas már a fürdő az eredeti koncepcióinak megfelelő működésre, hogy idén nyáron, amikor elindult a nyári szezon, természetesen feltöltöttük a hullámmedencét, de kiderült, már olyan állapotban van, hogy a statikus szakértő nem engedélyezte a hullámgép működésének a beindítását”

– vázolta a helyzetet az InfoRádióban Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója.

Hozzátette, hogy: régóta tervezte a cég a Gellért fürdő felújítását, hiszen ez egy nagy volumenű és nagyon komoly szakmai hátteret is igénylő felújítás, de tovább nem lehet várni, 2022-ben már muszáj lesz megkezdeni. Annál is inkább, hiszen a Gellért fürdő és a Gellért Szálló egy társasházként van bejegyezve és szimbiózisban is működött az elmúlt 100 évben.

A fürdő felújítására viszont a BGYH-nak a korábbi beruházásoktól eltérően ezúttal nem lesz saját forrása:

a pandémia miatt több mint 19 milliárd forint bevételkiesés keletkezett a cégnél a zárva tartás hónapjaiban.

Folyamatosan egyeztetnek a fővárossal, valószínűleg hitelből fognak tudni forrást találni. A Gellért fürdő felújítása többe fog kerülni, mint a Rác fürdő megnyitható állapotba hozása. A Rác fürdővel kapcsolatban egyébként megtudhattuk, hogy a tervek szerint minél előbb igyekeznek megnyitni, hogy a Gellért fürdőt ki tudja váltani és a működésével stabil bevételeket tudjon termelni.

Ám “szünet” a zárás és a nyitás között mindenképpen lesz, hiszen mire 2022 márciusában, a tervek szerint bezárna a Gellért fürdő, a Rác nem készül el. Hogyha a cég a Rác fürdő vételárának kifizetését követően birtokba kerül, akkor egy alapos műszaki felmérés következik, és ezután lehet kiírni a közbeszerzési eljárást, akár a tervezésre, ha szükség van rá, akár a kivitelezésre. Ennek lebonyolítása után indulhat meg maga a kivitelezés. Utóbbi munkára 6-8 hónapot mondtak a kollegák, de ha ehhez hozzávesszük a közbeszerzési eljárással, illetve a műszaki állapotfelmérésen kapcsolatos időintervallumot, akkor azt gondolom, legalább 1 év, de lehet, hogy 14 hónap is szükséges ahhoz, hogy ezt tisztességesen meg lehessen csinálni.

– mondta Szűts Ildikó

A 2 patinás fürdő felújítása a mostani becslések szerint akár a 10 milliárd forintot is elérheti.

Nézd meg a Gellért fürdő titokzatos alagútját is!

Érdekelnek a gyógyfürdős témák? Akkor ajánlom figyelmedbe a Fürdők, Gyógyfürdők csoportot.
Ha a turizmushoz kapcsolódó hiteles híreket is szívesen olvasod, akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben