gyerekbarát élményfürdő Zalakarosi fürdő

Podcast: Balogh Zoltán MFSZ főtitkára

by Kassay Tamás

Családi kedvezményekkel, kibővült szaunaparkokkal és éjszakai nyitvatartással bővül a fürdők és strandok kínálata. – derült ki a Magyar Fürdőszövetség főtitkárával, Balogh Zoltánnal készült podcast interjúból, amely itt meg is hallgatható:

Rossz hír, hogy a jegyek megdrágultak, jó hír, hogy minden hazai fürdő nyitva van, ráadásul új fejlesztésekre is vannak példák – mondta Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára. A magyarországi fürdők kelet-európai viszonylatban is kedvező, jó ár-érték arányú belépőjegyeket kínálnak, egyre több környező országbeli vendéget is vonzanak. Nagyon sok szlovák, lengyel és cseh vendég érkezik a magyar fürdőkbe.

A fürdőszövetség arra számít, hogy nagyon meleg, de esős nyár vár ránk, „ha Medárd napján esik akkor 40 napig esik”. Ez a szabadtéri strandok látogatottságára lehet hatással, de remélhetőleg sokan gondolják úgy, hogy a meleg vízben ülve egy kis esőt át lehet vészelni.

A nagyszülők és az unokák szívesen strandolnak együtt

Nagyon sok nagyszülők unoka páros van a strandokon, mert az aktív korosztály dolgozik, így strandok és fürdők mindenhol igyekeznek arra felkészülni, hogy minden korosztály (idősebb fiatalabb) igényeit ki tudják szolgálni.

Tavaly májusi árakhoz képest, (a covid alatti árstop miatt egészen addig nem emelkedtek az árak) 40%-os áremelkedést tapasztalhatnak a fürdőzők, de ez nem jelenik meg extra profitként a fürdőknél, hiszen az energia árak ezt elviszik, mert a fürdők valóságos energiafalók, elektromos áram és gáz terén is.

Van egy medencés vidéki fürdő ahova 1500 forintért be lehet menni, nagyobb városokban, agglomerációban található strandok és fürdők esetében 4-5ezer forinttól 10ezer forint/nap/főig tartanak a felnőtt belépőárak. Sok helyen lehet különböző kedvezményes belépőket, családi jegyeket váltani.

Kedvezmények a magyar fürdőkben

A Zsigmondy klubkártya a magyar fürdőzők számára teszi elérhetővé azokat a világszinten is számon tartott budapesti fürdőket, amelyek árazása a jellegükből és turisztikai értékükből fakadóan külföldiekre van szabva.

Más fürdőkben érdemes családi kedvezményeket igénybe venni, illetve figyelni az akciós napokat, részt venni például a strandok éjszakája rendezvényein, amelyek mindig tartalmaznak valamilyen kedvezményes programajánlatot.

220 turisztikailag releváns fürdő van Magyarországon, de összességében 400 vizes létesítmény van az országban

Szezonális fürdők: régen május elsején nyitottak ki a fürdők, mostanában elcsúsztak az évszakok, hiszen a tél időnként csak márciusban köszönt be, a tavasz is elcsúszni látszik, hát még a nyár, amely idén csak június 16-tól indult el teljes kapacitással.

2023 januárjában a hosszú téli szünet miatt az év eleje is kedvező volt a fürdők vendégforgalma szempontjából.

Fürdő nélkül nem működik a helyi turizmus

Miskolc tavaly őszi példája remekül megmutatta, hogy a belföldi turizmus legnagyobb vonzereje a fürdők, fürdő nélkül viszont az emberek tömegesen mondják le foglalásaikat még egy olyan szép és számos egyéb attrakciót kínáló városban is mint Misoklc.

A hazai turizmus motorját a fürdők jelentik

A vendégéjszakák 70%-át olyan településen töltik a turisták, ahol turisztikailag releváns fürdő található.

Nemzetközi fürdő térképen 10 nagy fürdőnk található, világszinteni a budapesti fürdők és Hévíz, Hajdúszoboszló, Bükfürdő, Zalakaros, Harkány, Gyula láttatja magát, mindegyikük folyamatosan erősödik a különböző fejlesztéseknek hála, például covid idején Mezőkövesden csúszdaparkot adtak át, ami drasztikus forgalom növekedést eredményezett

Az üdülési szokások jelentősen megváltoztak az elmúlt 15-20 évben. Míg korábban a családok korábban elmentek 1-2 hétre egy adott helyre, ahol elegendő volt egy fürdő néhány élményelemmel és a tipikus strand ételekkel, addig ma már nem ez a cél, hiszen a családok aktívan szeretnék eltölteni az idejüket (gasztronómiai élmények, kerékpározás, strandok élményelemei, kötélpályák, kalandpályák stb.).

Várható-e, hogy új városok törnek a fürdővárosok élbolyába?

Győr: mind osztrák, szlovák, cseh és lengyel vendégek számára vonzó lehet az RQ Vízi Élménypark.

A fürdők világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben