Bukarest repülőtér utasforgalom

A bukaresti megelőzte a budapesti repülőteret – nem kicsit

by Kassay Tamás

Tavaly 55 százalékkal, 6,914 millióra nőtt a bukaresti Henri Coanda (Otopeni, OTP) nemzetközi repülőtér utasforgalma a 2020-as évhez mérten – értesült a bukaresti repülőtereket működtető állami vállalat közleményéről az MTI.

55 százalékkal nőtt a bukaresti Henri Coanda nemzetközi repülőtér utasforgalma 2021-ben

Ez a növekedés jelentősen meghaladja a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren mért 20%-os növekedést, így a két főváros repülőterének történetében először, a bukaresti repülőtér utasforgalma jelentősen túlteljesítette a Ferihegyit.

A koronavírus-járvány 2020-ban való megjelenése és a bevezetett korlátozások miatt a bukaresti Henri Coanda nemzetközi repülőtér utasforgalma mintegy 69,7 százalékkal csökkent, ami már abban az évben is kisebb visszaesést jelentett, mint a Magyarországon tapasztalható eredmény. A bukaresti reptér utasforgalma 14,7 millióról 4,449 millióra csökkent. A tavalyi eredmény ehhez az alacsony bázishoz mérten jelent 55 százalékos növekedést, ugyanis a 2019-es adattól a tavalyi még mindig elmarad 53 százalékkal.

Budapest ehhez képest a 2021-es növekedés után még mindig 70,7%-os visszaesésnél jár 2019-hez képest. A részletes budapesti utasforgalom adatokról ebben a cikkben, míg a bécsi repülőtér utasforgalmáról itt lehet olvasni.

Bukarest Henri Coanda repülőtér utasforgalom Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér Ferihegy
Vár az Utazás, Turizmus hírek csoport.

Érdekesség, hogy Bukarest egy másik repülőtérrel is rendelkezik. Az Aurel Vlaicut (Baneasa) mindössze 7687 utas használta 2021-ben. Ez a légi kikötő alapvetően charterjáratokat és magánrepülőgépeket szolgál ki, így a bukaresti légi közlekedés lényegi részét a Henri Coanda repülőtér bonyolítja le. Ez utóbbiról 45 légi társaság működtet járatokat 128 célállomás felé – olvasható a román fővárosi repülőtereket kezelő állami vállalat közleményében.

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben