Húsz éves biztonsági előírást töröltek el ezeken a repülőtereken

by Polisor Bettina

Az új 3D-s szkennerek bevezetésének köszönhetően a Teesside Airport és a London City Airport is eltörölte a repülés előtti biztonsági ellenőrzés során alkalmazott, folyadékokra és elektronikus eszközök kézipoggyászból való eltávolítására vonatkozó előírásait – írja a The Times.

Ez az új, korszakalkotó technológia felgyorsítja az utasfelvétel és a beszállás közötti utat, valamint forradalmasítja a közel két évtizede nagyjából változatlan folyamatot.

A turizmus világának alapos és minőségi híreiért iratkozz fel hírlevelünkre és csatlakozz csoportunkhoz!

A repülőgépre vihető folyadék mennyiségének korlátozása

A világ legtöbb repülőterén korlátozzák a biztonsági ellenőrzésen kézipoggyászban átvihető folyadékok mennyiségét. Jelenleg a legtöbb esetben a felső határ 1 liter, ami legfeljebb 100 ml folyadékot, gélt vagy krémet tartalmazó tartályokra oszthatnak az utasok. Az összes folyadékot egy átlátszó, újrazárható, körülbelül 20 cm x 20 cm méretű műanyag zacskóba kell helyezni, és azt ki kell venni a poggyászból, hogy a repülőtéri biztonsági ellenőrzés során átvizsgálják.

A szabályokat akkor vezették be, amikor a londoni rendőrség 2006 augusztusában meghiúsított egy, az al-Kaida által tervezett merényletsorozatot. A folyékony robbanóanyagot 500 ml-es üdítős palackokba rejtették az elkövetők, a robbantások pedig feltehetően legalább hét transzatlanti járatot érintettek volna.

Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok hatóságai ezt követően azonnal megtiltották minden folyadék kézipoggyászban történő szállítását, kivételt egyedül az anyatej jelentett.

A tilalmat 2006 novemberében enyhítették, és lehetővé tették a legfeljebb 100 ml-es folyadékok, gélek és krémek szállítását a fedélzeten, amennyiben azokat átlátszó műanyag zacskóba csomagolták, és az átvizsgálás előtt eltávolították a poggyászból.

Néhány hónapon belül több más ország is követte a példát, és a széles körben bírált szabály azonnali hatására világszerte hosszú sorok alakultak ki a repülőtereken, mivel az utasoknak több időbe telt a kézipoggyászok ki- és újracsomagolása, a biztonsági személyzet pedig kénytelen volt több kézi ellenőrzést végezni az átvizsgálás során.

Komputertomográfiás szkennerek segítik az egyszerűbb biztonsági átvizsgálást

Az Egyesült Királyság vezetése úgy véli, hogy a fejlett komputertomográfiás (CT) szkennerek bevezetése lehetővé teszi a folyadékok szállítására vonatkozó korlátozások feloldását. A brit közlekedési minisztérium 2024-ig adott időt a nagy repülőtereknek, köztük a Heathrow, Gatwick, Stansted, Manchester, Newcastle és Edinburgh repülőtereinek, hogy korszerűsítsék átvilágító berendezéseiket, és a biztonsági sávokat az új technológiával szereljék fel.

Az olyan CT-szkennerek, mint a HI-SCAN 6040 CTiX – amit a londoni székhelyű Smiths Detection fejlesztett ki, és amit 2019 óta tesztelnek a Heathrow repülőtéren – fejlett röntgensugaras technológiát használnak 3D-képek készítéséhez, amelyeket a biztonsági személyzet dönthet és forgathat, így kapva teljes képet a kézipoggyász tartalmáról. A frankfurti repülőtéren egyébként ugyancsak a Smiths Detection legkorszerűbb CT-szkennereit telepítették a repülőtér hat biztonsági ellenőrzést végző sávjába.

A legújabb robbanóanyag-érzékelővel párosítva az új szkennerek anélkül képesek felismerni az éppen vizsgált kézipoggyász veszélyes tartalmát, hogy azt ki kellene csomagolni, vagy az egyébként korlátozott mennyiségű folyadékot átlátszó műanyag zacskóba kellene helyezni.

Biztonsági ellenőrzéskor az elektronikus eszközök a kézipoggyászban maradhatnak

A laptopok, a tabletek, valamint a nagyméretű fényképezőgépek és minden más olyan elektronikus eszköz, amelyet jelenleg külön tálcán kell a futószalagra tenni, a 3D-szkenneres átvizsgálás esetén a poggyászban maradhatnak. Ez a fejlesztés – a folyadékok tilalmának megszűnésével együtt – várhatóan nagymértékben csökkenteni fogja az utasok biztonsági ellenőrzésen való átjutásának idejét.

A kézipoggyászra vonatkozó szabályok enyhítésétől eltekintve természetesen van néhány egyéb korlátozás, amellyel tisztában kell lennünk, amikor áthaladunk a repülőtéri biztonsági ellenőrzésen. A fegyverek repülőgépre történő felvitele nyilvánvalóan tilos – de az is, ami a röntgenvizsgálat során ésszerűen összetéveszthető egy fegyverrel, mint például a játékfegyverek. Ugyanebbe a kategóriába tartoznak a veszélyes anyagok is. Ezeken felül egyes országok biológiai biztonsági szabályokat alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy az élelmiszerek és bizonyos piperecikkek (például rovarriasztó szerek) szintén korlátozás alá eshetnek. Abban az esetben, ha akkumulátor van a kézipoggyászunkban, mindig győződjünk meg róla, hogy az megfelel-e a légi közlekedés szabályainak. Ezek a szabályok célállomásonként és légitársaságonként eltérőek lehetnek, de általában az utasok legfeljebb két darab tartalék lítiumion-akkumulátort vihetnek magukkal.

Repülőterek, ahol korlátlanul átengedik a folyadékot a biztonsági ellenőrzéskor

Jól látszik, hogy a reptéri biztonsági ellenőrzések során évtizedek óta alkalmazott szigorú szabályozás és eljárásrend új korszakát éli, aminek zászlós hajói a Teesside Airport és a London City Airport is. Utasok elmondása alapján egyébként van már lehetőség a biztonsági ellenőrzéskor a folyadékok korlátozás nélküli átvitelére például Amszterdam és Izrael repülőterein is, de a repterek hivatalos oldalain jelenleg még ezzel ellentétes tájékoztatást találunk, ezért inkább azt javasoljuk, hogy utóbbi szerint tervezzen az, aki ezekbe az országokba készül utazni.

A turizmus világának alapos és minőségi híreiért iratkozz fel hírlevelünkre és csatlakozz csoportunkhoz!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben