Bemutatkozik a világ legkisebb hotele

by Kassay Tamás

A világ legkisebb hotele Jordánia vidéki területén található és rendkívüli népszerűségnek örvend. A tulajdonos szerint kellemesebb pihenést biztosít, mint bármelyik nagy luxus szálloda. Egy biztos, végtelen mennyiségű csillagot szemlélhetünk a teraszáról.

Bejelentkezés, szolgáltatások, első benyomások a világ legkisebb hotelében

Ha ilyen különleges helyre érkezik az ember, gyakran óriási elvárásokat támaszt, nos én is így voltam ezzel, lássuk milyen tartalom van a jól csengő név mögött. Igen név, ugyanis a világ legkisebb hotelének becsületes neve nemes egyszerűséggel annyi, hogy „The Smallest Hotel in the World„.

A szálloda könnyedén megközelíthető egy helyi útról, amely nincs nagyon messze a főúttól, amely észak-déli irányban szeli át a sivatagot néhány másik párhuzamos társával együtt. Akik a modern világ 7 csodájának egyikét, Petra kőbe vésett városát szeretnék meglátogatni, feltétlenül kanyarodjanak el ide, sőt, esetleg a foglaltságot is ellenőrizhetik. Apró kényelmetlenség, hogy online ezt nem lehet megtenni, kizárólag személyesen. Úgy is mondhatjuk, speciális face-controll van érvényben ebben az egzotikus hotelben. Petra egyébként 30 kilométerre található innen.

világ legkisebb hotele Jordánia

Ahogy gurulunk felfelé a dombon Shobak kastély irányába Al Jaya felől, már messziről láthatóvá válik az elegáns fogadó tér, ahol az érkező delegáció nemzetközi zászlók tiszteletében gördülhet be a lobby elé. Akár meg is lehet fordulni, mint a korabeli filmekben a kastélyok bejárata előtt.

világ legkisebb hotele Jordánia

A fogadtatás rendkívül szívélyes, a tulajdonos személyesen köszönti vendégeit és még a bejelentkezés adminisztratív lépései előtt meginvitál egy csésze forró teára.

világ legkisebb hotele Jordánia

A szalonban tradicionális dizájn uralja a teret, ahol számos ülőhely közül választhatunk. Aki igazán szerencsés, lehet, hogy éppen oda fog ülni, ahová a Jordán Király is ült, immáron kétszer is, ugyanis már ő is visszatérő látogató a helyen és többször fejezte ki tiszteletét Mohammed Al Malaheem úrnak, a hely tulajdonosának.

világ legkisebb hotele Jordánia

A falakon számos korábbi neves, elismert, vagy valamilyen szakmai okból érdekes látogató névjegye látható, ami igazán gondos és alázatos managementre enged következtetni.

világ legkisebb hotele Jordánia

A lobbyban számos szuvenírt vásárolhatunk otthon gályázó szeretteinknek, na meg magunknak is emlékbe. Válogathatunk fosszíliák, sziklák, érmék, tőrök közül, amelyekről a tulajdonos azt állítja, hogy egytől-egyig eredetiek. Ezt én nem tudom megítélni, de akár lehet is, bizonyára nem kevés mütyűrt rejt a sivatag, ahol út közben aranyásókat is láttunk. A helyiek egy része szentül hisz benne, hogy talál aranyat és majd meggazdagszik. A mi túravezetőnk erre azt mondta, hogy ő inkább elment túravezetőnek, mert abból lesz is valami eredmény.

világ legkisebb hotele Jordánia

Szobafoglalás

Foglalás előtt a szoba megtekinthető, és mindenki eldöntheti, hogy számára elég kényelmes-e a queen méretű ágy (queen sized bed). A különleges igényeket helyben lehet jelezni és a tulajdonos igyekszik ezeket teljesíteni. Lehetőség van például nyitott ajtó mellett aludni, de akár teljes sötétítés is kérhető. Akinek nem elegendő a bekészített párna, takaró, egyéb textilek, kaphat még annyit, amennyitől igazán kuckóban érezheti magát. Sajnos úszómedence nincsen és nem is kérhető, ellenben a panoráma parádés.

Apropó, a szoba falai se nem téglából, se nem betonból, se nem üvegből vannak, ugyanis egy kiszuperált Volkswagen Bogár változott át idegenforgalmi ingatlanná.

Természetesen van ébresztő szolgáltatás is, amelyről a természet gondoskodik. A szobához járó kozmetikumok garantáltan olyanok, hogy a népi hagyományoknak megfelelő, kifejezetten bőrápoló anyagokat tartalmaz. Az itt megszállók all inclusive jelleggel korlátlanul fogyaszthatnak teát és kávét, valamint kemencében, avagy kályhán sült kenyeret is ehetnek vacsorára.

Amennyiben elégedettek vagyunk a szolgáltatásokkal és mindent rendben találunk és éppen van szabad ágy is, úgy a foglalásunkat véglegesíthetjük. A szálláshelyen sajnos nem fogadnak el SZÉP kártyát, sőt, minden másra jó a MasterCard is, de erre nem, marad a készpénz. Igazából legyünk urak, kp mellé adhatunk borravalót is, megérdemli az innovatív ötlet kigondolója és kidolgozója, aki nem más, mint:

a világ legkisebb hotelének tulajdonosa Abu Ali úr.

Alias Mohammed Al Malaheem, akit kétszer a jordán király, Ál Huszein is meglátogatott már a kis barlangjában, a CNN-nek pedig interjút adott, nekem pedig fotót:

világ legkisebb hotele Jordánia

„Olyan projektet akartam indítani, amely javítja Al Jaya és Al Shoubak helyzetét, és felkerül a turisztikai térképre, mert valóban a régió legszebb tájaira nyílik.”

Inspiráló az, hogy a varázslatos semmi közepén, a semmiből is lehet alkotni valamit, ami az egyedisége miatt bejárja a világot és hatalmas tiszteletet ébreszt. Nem akart mást, mint jobbá tenni azt a környezetet, ahol született, felnőtt és megöregedett. Azt hiszem, példát vehetünk róla. Ha pedig Jordániába hív az utad, akkor feltétlenül gyere el ide és ugorj be egy frissítő teára hozzá. Lehet tőle venni régi pénzérméket, meg csupa csuda dolgot, de ha valakivel jól elbeszélget, vagy megvan a közös hullámhossz, akkor lehet, hogy neki ajándékba is a kezébe nyom valami eszmeiértékes apróságot. Nekem egy érmét és egy kis követ adott.

Útitársamért pedig előbb 100, majd 200 tevét ajánlott, ami megfontolandó ajánlat volt, ugyanis 1 teve nagyjából 1000 JOD, azaz 1500 euró, tehát forintban 57 millióért még nem adtam volna oda, de 114 milliónál már komolyan megremegett a kezem. Hát ilyen kalandokba keveredik az ember, ha nyitottan indul a világnak, ha pedig még tovább megy, akkor életre szóló kanyon túrán is részt vehet, amit jó szívvel ajánlok mindenkinek, aki Jordániába utazik. Egyetlen útitervből sem hagynám ki, annyira zseniális és örök élmény. A Wadi Mujib kanyon túra élménybeszámolója fotókkal ebben a cikkben olvasható.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben