Amszterdam Schiphol repülőtér járatkorlátozás elhalasztása

Amszterdam repülőterén mégsem korlátozzák a repülők számát, nő a zajszennyezés

by Polisor Bettina

A holland kormány néhány november 15-én jelentette be, hogy egyelőre elállt attól a zajszennyezés csökkentését célzó tervétől, ami alapján az amszterdami Schiphol repülőtéren korlátozták volna a járatok számát. A kormány azután közölte döntését, miután több ország – köztük az Egyesült Államok – tiltakozásukat fejezték ki, és figyelmeztettek, hogy a lépés sértheti a légiközlekedési megállapodásokat – olvasható a Euronews oldalán.

A holland kormány a pénzt választotta az emberek helyett

Tavalyi évben jelentette be a holland kormány, hogy 500 ezerről 460 ezerre kívánja csökkenteni a járatok számát a Schiphol repülőtéren, Európa egyik legforgalmasabb légiközlekedési csomópontján. Ehhez képest Mark Harbers infrastrukturális és vízügyi miniszter a törvényhozóknak írt levelében arról számolt be, hogy a terv első, 2024-re tervezett szakaszának megvalósítását „további értesítésig”, de legalábbis az ország legfelsőbb bíróságának döntéséig – amely 2024 második negyedévében várható – elhalasztják. A reptér közleményében azt írta, hogy „csalódott a közelmúltbeli fejlemények miatt, mivel a helyi lakosok húzzák a rövidebbet”.

A tervezett járatszám csökkentés célja az volt, hogy mérsékeljék az Amszterdam déli külvárosában lévő repülőtér közelében lakókat terhelő zajszennyezést. A Schiphol szerint a mostani döntés még több bizonytalansághoz vezet, beleértve magát a légiközlekedési ágazatot is, és itt lenne az ideje, hogy a helyi lakosokat terhelő zajszennyezés érezhetően csökkenjen.

A törvényhozóknak írt levelében Harbers azt írta, hogy az amerikai hatóságok „igazságtalannak, diszkriminatívnak és a légitársaságok számára versenyellenesnek” nevezték a járatok csökkentését. Az Airlines for America légiközlekedési csoport üdvözölte a döntést, és köszönetét fejezte ki az amerikai kormánynak, amiért határozottan foglalt állást, és rámutatott az USA és az EU közötti légiközlekedési megállapodás megsértésére. A csoport közölte továbbá, hogy „ezután is elkötelezett az utasok és a szállítmányozók igényeinek kielégítése mellett, miközben továbbra is a légi közlekedés globális éghajlati céljainak elérésére összpontosít, beleértve a zajszennyezés csökkentését is”.

A környezetvédelmi csoportok szerint az Amszterdam repülőterét érintő döntés „sokkoló”


A holland KLM légitársaság a terv elhalasztásáról szóló döntést fontos lépésnek nevezte a „megtorlás megelőzése és az USA-ba irányuló további járatok indítása érdekében”, emellett közleményében azt írta, hogy beleegyezett egy sor bejelentett intézkedésbe, köztük egy „tisztább, csendesebb és gazdaságosabb tervbe, a zajszennyezés csökkentésének felgyorsítása érdekében”, hozzátéve, hogy osztja a kormány környezetvédelmi aggályait, és „teljes mértékben elkötelezett a környezeti lábnyomának csökkentése mellett”.

A holland környezetvédelmi csoportok, köztük a Greenpeace és a Föld Barátai „sokkolónak” nevezték a döntést.

„Nagyon sok forog itt kockán. Ennek eredményeképpen a helyi lakosok hoppon maradnak, és a klíma tovább melegszik. Ez ugyan nagy visszalépés, de a járatok számát csökkenteni kell ahhoz, hogy Hollandia élhetővé váljon, és kezelni tudjuk a klímaválságot.”

– fejtették ki a környezetvédők.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben