fontos tudnivalók repülés előtt

Fontos tudnivalók a következő repülőutad előtt

by Kassay Tamás

Pár éve nem gondoltuk volna, hogy a légitársaságok lesz az új MÁV, amely mindig késik, vagy éppen el sem indul. Ezeket a sorokat egyébként épp egy WiFi-vel és 230 voltos konnektoros és USB töltőkkel ellátott vonatról írom Pozsony és Budapest között félúton. Szóval, felfordult a világ és van pár dolog, amit sokan nem tudnak, de egyre többeknek fontos és sok százezer forintot is spórolhat, aki tisztában van a teendőkkel, a lehetőségekkel és a jogaival.

A Wizz Air levélben ad utazási tippeket

Az utóbbi hónapok hírei, a Párizsban hagyott utasok kalandjai nem igazán segítettek eloszlatni az évtizedes megítélést, amely szerint a fapadosok olcsók és jók addig, ameddig minden rendben van, de ha bármi probléma történik, akkor végtelen vesszőfutás kezdődik és aki nem futja végig a Marathont, hanem kiszáll idő előtt, az gyakran egész sok pénznek inthet búcsút. A Wizz Air agytrösztben is dolgoznak azért okos emberek és azt találták ki, hogy a foglalással rendelkező utasaiknak elküldik az alábbi tájékoztató levelet. Érzésem szerint ez sokkal inkább azért történik, hogy egy fogyasztóvédelmi vizsgálat esetén enyhítő körülmény legyen, semmint az őszinte jófejség és ügyfélszolgáltatás jegyében. A levél így szól:

Köszönjük, hogy idén ősszel a Wizz Air légitársaságot választotta.

Tekintettel az utazási ágazat jelenlegi kihívásokkal teli környezetére, beleértve a légiforgalmi irányításban és a repülőtereken tapasztalható munkaerőhiányt, kollégáink fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy a Wizz Air utasai zavartalanul elérhessék úti céljukat.

Sajnos azonban vannak olyan helyzetek, amelyekre nincs ráhatásunk.

Szeretnénk biztosítani, hogy a lehető legjobban felkészüljön az előre nem látható eseményekre, ezért íme 5 tipp, hogy idén ősszel magabiztosan utazhasson.

A Wizz Air az alábbi 5 tippet fogalmazta meg, én pedig leginkább azokat emelném ki lentebb, amelyek törölt járat esetén az éjszakai szállás elfoglalásának mikéntjéről szólnak. Sokan szoktak feleslegesen várakozni a helyszínen, ahelyett, hogy szépen lelépnének egy kényelmes helyre aludni.

Késik a járatod?

Amszterdam Schiphol repülőtér késés
A légiutasok jogait járatkésés és törlés esetén ebben a cikkben foglaltam össze jogi szakértő bevonásával. Külön cikkben foglalkozom azzal, hogy poggyászkésés, illetve poggyászkár esetén mik a jogaink és lehetőségeink.

Mindig ellenőrizd e-mailjeidet és mobiltelefonod a legfrissebb utazási információkért! E-mailben és SMS-ben küldenek frissítéseket a járat állapotáról, és ellenőrizheted a járatod helyzetét a Flight Status Tracker-en, vagy Amelián, a WIZZ virtuális asszisztensén keresztül, amelyet a weboldalukon a GYIK oldal jobb alsó sarkában, vagy a Facebook Messenger csevegőablakában találsz.

Törölt járat esetén

Ha járatod törölték, akkor lehetősége van választani, hogy:

  1. ingyenesen átfoglalod-e egy másik Wizz Air járatra,
  2. 120%-os visszatérítést kérsz-e WIZZ számládra, vagy
  3. teljes készpénz-visszatérítést szeretnél.

Mindenképpen ellenőrizd e-mailjeid, mivel a Wizz azt állítja, hogy ilyen esetben részletes utasításokat küld Neked a rendelkezésre álló lehetőségekről. Időnként azért hallottunk már arról, hogy ezek a levelek túl későn érkeztek meg, ezért fontos ez a cikk.

A Wizz erősen javasolja, hogy az önkiszolgáló opcióiójukat válasszuk, mivel az a leggyorsabb és legegyszerűbb módja a foglalás kezelésének.

Ha törölték a járatod, vagy több mint 5 órát késik, és át szeretnéd foglalni

Erre az esetre azt javasolják, hogy amint értesültünk a járattörlésről, lehetőség szerint azonnal foglaljunk át másik járatra. Indoklásuk szerint az őszi járatok nagyon zsúfoltak, ezért minél hamarabb kezdi meg valaki az átfoglalást, annál nagyobb az esélye, hogy a legkorábbi elérhető járattal eljuthat az úti céljába.

Ha éjszakai szállásra van szükséged

Ha a repülőtéren tartózkodsz, akkor a földi kiszolgáló személyzet feladata, hogy elirányítson és segítsen a szállás és a földi közlekedés megszervezésében. Ha még nem értél ki a repülőtérre a járattörlés bejelentése előtt, vagy bár már ott vagy, de a földi kiszolgáló partnerek nem tudják ellátni feladatukat a túlterheltség miatt, és nem kapsz aktív segítséget, akkor a legjobb, ha magadnak keresel szállást. Ha saját magad foglalsz le egy szobát, illetve taxit, vagy transzfert a szálláshoz, akkor mindenképpen őrizd meg a számlákat! Ezeket utólag be tudod nyújtani és a jogszabályi keretek által biztosított módon a Wizz Air ésszerű összeg erejéig visszatéríti a költségeidet. Tehát: nem foglalhatsz le luxus szállodát, de egy korrekt 4 csillagos helyet igen. Nem bérelhetsz limuzint, hogy elvigyen a szállásra, de taxiba beülhetsz. Ezeket utólag ki fogják fizetni neked.

A Wizz emlékeztet rá, hogy mindenki ellenőrizze az e-mailjeit, mert külön értesítést küldenek akkor, ha egyénileg kell megszerveznünk a szállodát és / vagy a transzfert. Itt ismét megjegyzem, hogy számos esetben túl későn érkeznek az ilyen kommunikációk. Ez nem változtat azon, hogy ha megtudjuk a törlés tényét és privátban keresünk magunknak szállást, akkor a számlát eltéve és utólag benyújtva a légitársaságok azt kötelesek megtéríteni – nem csak a Wizz Air, hanem mindegyik.

Ha online utazási irodán keresztül foglaltál

Ha nem közvetlenül a Wizz Air weboldalán, vagy mobilappján keresztül foglatál, akkor is megadhatod közvetlen elérhetőséged az online check-in során, így a légitársaság közvetlenül el tud érni.

Spabook részről egyetértek a Wizz Airrel abban, hogy lehetőség szerint mindig közvetlenül a légitársaságnál foglaljunk, mert sehogy sem egyszerű az ügyintézés, de közvetítők bevonása mellett szinte mission impossible és rengeteg felesleges stressz.

A légiutasok jogait járatkésés és törlés esetén ebben a cikkben foglaltam össze a fentinél jóval részletesebben jogi szakértő bevonásával. Javaslom átolvasásra. Külön cikkben foglalkozom azzal, hogy poggyászkésés, illetve poggyászkár esetén mik a jogaink és lehetőségeink.

Csatlakozz csoportunkhoz hasznos utazós hírekért!

Vagy kövesd személyes utazós blogomat!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben