Liszt Ferenc repülőtér 3 terminál építése Ferihegy 1 újranyitás

A Ferihegy 1-es Terminál újranyitása mellett 3. Terminál építését kezdenék meg

by Kassay Tamás

A Budapest Airport (BUD) kiadta a hagyományos havi közleményét, amiből sok érdekességet tudhatunk meg:

Ferihegy: újranyílhat az 1es Terminál, a 3-as Terminál építése 2025-ben kezdődhet

Chris Dinsdale, a Budapest Airport Zrt. közelmúltban kinevezett új vezérigazgatója a változatos légitársasági körnek és utazóközönségnek köszönhetően gyorsabb forgalomnövekedést vár Ferihegyen, mint a régió más reptereinél. Az AIRportal-nak adott interjúban elmondta, hogy 2025-ben kezdődhet el az új utascsarnok megépítése, addig egy móló hozzáépítésével ideiglenesen megnyílhat az 1-es Terminál.

Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér Ferihegy 1 újranyitás Budapest Airport

A tervezett parkolóház végül más helyszínen épül meg, az eredetileg tervezett helyre pedig komplex tömegközlekedési csomópontot építenek majd, amely a leendő vasútállomással is össze lesz kötve.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 64 861 utast kezelt 2021 áprilisban

A Budapest Airport 2021 április hónapjában 64 861 utast kezelt, ami 95,2%-os csökkenést jelent a koronavírus járvány elterjedését megelőző, 2019-es év azonos időszakához képest. A járvány kirobbanásakor a tavaly áprilisi utasforgalom a 10 ezer főt sem érte el – ehhez képest a most regisztrált induló és érkező utasok száma több, mint 550%-os növekedés.

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.

A személyforgalom – a várakozásoknak megfelelően – továbbra is leköveti az Európa-szerte bevezetett utazási korlátozásokat, ugyanakkor az átoltottság folyamatosan növekvő szintje bizakodásra ad okot a Budapest Airport számára, amely a korlátozások enyhülésével vagy megszűnésével jelentős forgalomnövekedésre számít, amely mérsékeltebb lesz a 2019-es rekordévhez képest.

Akár az évi 150 ezer tonnát is elérheti a 2021-es cargo forgalom Ferihegyen

A 2021 első negyedévében regisztrált rekord cargo forgalom, és a kimagasló márciusi légi áruszállítási adatok után áprilisban még magasabbra szöktek a növekedési mutatók: 2021. 4. hónapjában összesen 16691 tonna árut kezeltek a Ferihegyen, amely 62%-kal magasabb a tavalyi év azonos időszakához, és 54,4%-kal több, mint 2019 azonos időszakához viszonyítva.

A januártól áprilisig mért adatok szerint pedig : 2021-ben eddig 56220 tonna légiáru fordult meg a repülőtéren, 29,6%-kal több, mint 2020 és 30,2%-kal több, mint 2019 első négy hónapjában.

A régiós viszonylatban is erősnek mondható számok várhatóan az egész évre jellemzőek lesznek, köszönhetően a BUD cargo csapat, a cargo közösség és a hatóságok kemény munkájának és Magyarország kedvező földrajzi elhelyezkedésének. A Budapest Airport áprilisban együttműködési megállapodást írt alá a Csengcsou Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Henan Airport Grouppal és a CECZ / Utlink kínai-magyar üzleti és logisztikai fejlesztő vállalattal, a Magyarország és Kína közötti légi Selyemút létrehozása céljából, amelynek nyomán további áruforgalom-növekedésre lehet számítani. Az előrejelzések szerint idén akár a mérföldkőnek számító 150000 tonnát is elérheti a légiáru-forgalom, a Budapest Airport pedig megkezdte a repülőtéri cargo környezet és a BUD Cargo City további bővítésének előkészületeit annak érdekében, hogy a logisztikai szereplők és a légiáru számára hosszú távon is világszínvonalú környezetet biztosítson.

Visszatérő járatok a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Április folyamán számos légitársaság jelentette be járatai újraindulását, amely jelzi az átoltottság mértékét lekövető várható forgalomnövekedést is.

Újraindult a Belavia Budapest – Minszk járata, mely mostantól heti 2 alkalommal, szerdán és vasárnap közlekedik a 2 főváros között, Embraer E175 típusú repülőgépekkel. Szintén újraindítja a járatait a Ryanair Párizsba, Malagába és Rómába, heti 2 alkalommal. A Pegasus is bejelentette Budapest-Isztambul járata újraindulását, szintén heti 2 járattal menetrendjében.

A Budapest Airport megkezdte a felkészülést az utasszám-növekedésre

A Budapest Airport elsőként a rövid távú, európai légi összeköttetések újraindulására számít, míg a hosszabb távú, tengerentúli járatok visszatérése később várható.

A Budapest Airport hónapok óta készül a növekvő forgalom kiszolgálására. Két év alatt 60 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren: átadták az új utasmólót, átalakultak és megújultak a belső terek, kapacitásbővülést és jobb utasélmény eredményezve.

Emellett a koronavírus-járvány kapcsán is számos védelmi intézkedést, fejlesztést valósított meg a repülőtér-üzemeltető – tehát mind infrastrukturális, mind pedig járványügyi védekezés szempontjából adottak a feltételek az a növekvő utasforgalom biztonságos, és hatékony, kényelmes kiszolgálására.

A Budapest Airport az elmúlt 1 évben bevezetett egészségvédelmi intézkedéseket jelenleg is folyamatosan felülvizsgálja és szükség esetén bővíti: a napokban például megkezdődött a már rendelkezésre álló térelválasztó plexik számának növelése a check-in pultok és határőrfülkék – tehát a sorban állással leginkább érintett területek – környékén.

Fokozatosan újraindulnak a szolgáltatások is: májustól újra elérhető a repülőtéri hordár szolgáltatás is.

Gondolatok a fenntarthatósághoz

Spabook vélemény: Örömteliek a fejlesztések, és nemzeti érdek is, ugyanakkor fontos lenne majd szem előtt tartani a lakosság egészséghez való jogát is az üzleti érdekekkel szemben a new normalbanAhogyan a Király utcában lehet azt mondani, hogy éjfél után nincsen zajos dorbézolás az utcán és be kell zárni a boltot, úgy bizony a légitársaságok, logisztikai cégek is pontosan ugyanolyan, színtiszta üzleti vállalkozások, mint egy bár, étterem, diszkó.

A 21. század nagy társadalmi kihívása lesz, hogy ezen felismerésen alapulva olyan szabályozásokat alkossanak, amikkel elkerülhető az, ami 2019-re kialakult, reggel 6 – fél 7 között lényegében 1-2 percenként szálltak fel a gépek, többnyire a város irányába, sokak számára ellehetetlenítve a szükséges pihenést. A fapados légitársaságok gyakran hangoztatott társadalmi felelősségvállalását jól mutatná, ha a helyiek egészségét figyelembe véve reggel 7 utáni időpontokra ütemeznék a járataik indulását. Ez csak rajtuk áll, ehhez semmilyen állami szabályozó szervre amúgy nincsen szükség.

A magam részéről mindig igyekszem olyan járatokat választani, amik nem korán reggel indulnak, mert tudom, hogy ez sok helyi számára mennyire egészségtelen. Budapest különösen nagy terhelés alatt áll (eltekintve a koronaválság miatti lélegzetvételnyi szünettől) a repülés negatív externáliáit tekintve. A zajterhelés érzékelhető módon rendkívül kellemetlen számos olyan lakóterület fölött, amelyek hivatalosan nem állnak a repülőtér vonzáskörzetében zajhatás szempontjából. Ebbe nem mennék bele, de sok magyarázat nem kell hozzá, hogy több járat több szennyezést okoz.

Olyan útvonalakon, amelyek kocsival is könnyedén letudhatók, valamint normális világban vonattal se tarthatna tovább 4 óránál, nos, az ilyen úti célokra repülést nem tartom sem jónak, sem felelősségteljes magatartásnak. Sem szolgáltatói, sem pedig utazói szempontból. Ugyancsak igaz ez az éjfél és reggel 7 között mozgó teherszállító gépekre. Semmi nem indokolja azt, hogy hajnalok hajnalán, vagy az éjszaka közepén Boeing 747 Cargolux Jumbo robaja borítsa be Budapest déli részének jelentős részét, mert az a szerencsétlen megpakolva alig bír kb. 1500 méter fölé keveredni, mire eljut a Nemzeti Színház vonaláig.

Hosszú távú stratégia kell egyfelől a fenntarthatósági elveknek megfelelő szabályozás kidolgozására, másfelől pedig centralizáció helyett tehermentesítésre. Ez közös érdek, mert a negatív externália nem válogat pénztárca alapján, akkor is ott van észrevétlenül, ha egyesek úgy érzik, nem érzik a saját bőrükön. Például a légszennyezés tipikusan ilyen kérdéskör: mondani bármit lehet, de ugyanazt a levegőt szívjuk, és aki mást mond, arra is pontosan ugyanolyan káros. Elgondolkodtató.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben