Újabb reptéri sztrájkot jelentettek be, sok magyart fog érinteni

by Kassay Tamás

A tegnap bejelentett olaszországi sztrájk után ezúttal a magyarok által egyik legsűrűbben repült reptér, a londoni gatwick dolgozói szüntetik be a munkát. Mintegy 1000 dolgozó, köztük a poggyászkezelők és a check-in személyzet is 8 napos(!) sztrájkot tart, amely még ebben a hónapban kezdődik.

A Unite szakszervezet szerint a sztrájk oka egy bérvita.

Bár a munkavállalók különböző bérezésben részesülnek, a többségük átlagosan 12,00 font (5200 Ft) alatti órabért kap, annak ellenére, hogy rendkívül fontos és biztonságkritikus feladatokat látnak el. A világjárvány idején a Gatwick repülőtéren számos vállalat nagyarányú elbocsátásokat hajtott végre, és csökkentette a megmaradt alkalmazottak bérét és feltételeit.

Az Unite szakszervezet január óta tárgyalásokat folytat a négy vállalattal, de egyikük sem tett a munkavállalók elvárásainak megfelelő ajánlatot.

A dolgozók fillérekből élnek

Tagjaink a Gatwick repülőtéren hihetetlenül megterhelő feladatokat látnak el, és nélkülözhetetlenek a repülőtér és a légitársaságok működésének fenntartásához, a munkáltatóik mégis úgy gondolják, hogy elfogadható, ha alamizsnát fizetnek nekik.

– mondta Sharon Graham, a Unite főtitkára.

Az utasoknak komoly késésekre, és sajnos járattörlésekre is számítaniuk kell. Budapestről elsősorban az Easyjet és a WizzAir utasai készülhetnek fennakadásokra, mert ennek a 2 légitársaságnak van közvetlen járata London Gatwick (LGW) repülőtérre.

Az első négynapos sztrájk július 28., péntektől augusztus 1., keddig tart, utána pedig augusztus 4., péntektől augusztus 8., keddig tart a következő munkabeszüntetés.

A sztrájkok tovább növelik a nyáron Európa-szerte közlekedő több százezer járat lehetséges fennakadásaival kapcsolatos aggodalmakat, mivel a légiforgalmi irányítók is sztrájk mellett döntöttek.

London Gatwick sztrájk 2023
A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Az európai légtér irányításáért felelős Eurocontrol szerint a sztrájk naponta akár 12 600 járatot, az utazások nagyjából egyharmadát érintheti.

A Wizz Air kommunikációs vezetője néhány napja adott interjút, amelyben kifejtette, hogy a légitársaság megduplázta a saját személyzetét és az iparági átlag közel kétszeresének megfelelő tartalék repülőgépet tart fenn azért, hogy a nyári időszakban lehetőség szerint a leggyorsabban és legjobban tudjon reagálni a különleges, váratlan helyzetekre.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben