Treviso éjszakai légtérzár

Treviso repülőtere fenntartható módon működik, ezért ott ragadtak az utasok

by Kassay Tamás

A Ryanair Treviso – Budapest járata Olaszországból előbb a rossz idő, végül pedig az éjszakai repülési tilalom miatt nem tudott elindulni. A gép összes késését nem ez okozta, ugyanis vasárnap a reggeli reptérnyitás ideje helyett csak este 6 órakor szálltak fel, mintegy 19 óra késéssel.

Több mint 19 órát késett a Ryanair Treviso-Budapest járata, amely szombat este előbb a rossz időjárási körülmények, majd a légtérzár miatt nem tudott felszállni – írta a Telex.

A lapnak az egyik olvasója írt beszámolót a történtekről. Azt írta, hogy szombat este 21.30-kor indult volna a gépük Trevisóból Budapestre, de a rossz időjárási körülmények miatt csak később, 22.30 körül tudták felengedni az utasokat gépre.

„Ekkor 22.50-es indulás szerepelt a kivetítőn. A rendkívül lassú és körülményes lebonyolítás ellenére kb. 22.50-re mindenki a gépen volt. A pilóta ekkor jelezte, hogy kevés az idő, mert 11-kor zár a reptér.

Ennek ellenére 11 körül elkezdtünk kigurulni, hogy néhány méter megtétele után visszaguruljunk a start pozícióba. A biztonsági övek becsatolását jelző lámpa kialudt, ekkor sejtettem, hogy gond van. Így is történt: a pilóta bemondta, hogy mivel 11 óra elmúlt 8-9 perccel, nem fogunk tudni felszállni. Döbbent csend, majd csalódott moraj hallatszott”

A légitársaságtól éjfél előtt kaptak egy üzenetet, hogy mivel több járat sem szállhatott már fel, ezért nincs szabad szállás Treviso közelében. Az utasoknak saját maguknak kellett lefoglalniuk a szállásukat, amelynek költségeket később visszatérítik majd.

Az utasok 20 euró értékben kaptak étel és italt kuponokat, ami ilyen hosszú késés esetén a reptéri árak ismeretében sok mindenre nem elég.

Egy másik utas elmondta, sokan próbáltak taxit fogni és szállást keresni 40 kilométerrel arrébb, de többen kénytelenek voltak a reptéren, a kapuknál éjszakázni, a földön és a székeken aludtak, majd hajnali négykor kizavarták őket a rendőrök. Végül kaptak egy újabb üzenetet, hogy vasárnap 14-kor száll fel a gépük, amiből előbb 16 óra lett, majd este hat.

Spabook vélemény: Utazós oldalként talán meglepő vélemény következik most, de jó ideje téma a Spabook oldalain a fenntarthatóság kérdése és most nem a kamuzöld greenwashing dolgokra gondolunk, hanem valódi problémák valódi megoldására.

A fenntarthatóságnak 3 pillére van, ha bármelyiket elhanyagoljuk, fenntarthatatlan a működés:

  1. környezeti (zöld témák),
  2. gazdasági és
  3. társadalmi.

Természetesen egyéni, utazó, turista szinten nagyon kényelmetlen egy ilyen szituáció, rendkívül fárasztó, fizikailag és mentálisan is megterhelő. Magam sem szívesen élném át, de el tudnám fogadni. Mégpedig azért, mert ez évente nagyon ritkán fordul elő egyazon utasokkal, az is lehet, hogy csak sokévente egyszer, vagy egyszer sem történik meg az emberrel.

A repülőterek vonzáskörzetében élők viszont minden nap fizikailag és mentálisan megterhelő zajterhelésnek vannak kitéve, és az egészséghez való jog alapvető emberi jog, amelyet csorbítani nem lehet, illetve annak csorbítása az emberi jogok megsértése. Nem sok médiafelület vállalja leírni ezt az egyértelmű jogi helyzetet, pedig ez vitán felül áll. Más kérdés, hogy a turizmus kirobbanó, ugrásszerű fejlődéséig nem volt különösebben nagy probléma, mert a járatok belefértek a nappali nyitvatartásba. Most, amikor lényegében már éjjel és kora hajnalban is egymást követik a repülőgépek, számos város hozott olyan intézkedést, amellyel konkrétan korlátozza a repülőterek nyitvatartását.

Ha a meghatározott idő akár 1 perccel is elmúlt, akkor onnantól repülőgép nem száll fel és ez így helyes.

Azért helyes, mert az érintett gép utasaival ez elképesztően ritkán történik meg, bármennyire is kellemetlen számukra az, amikor megtörténik. Ugyanakkor, ha nem lennének ilyen szabályok, akkor az adott városok – most épp Treviso – lakosai egyetlen egy nap sem tudnának egészséges módon, pihentetően aludni. És nem, az nem helyes gondolkodásmód, hogy de bezzeg máshol a világon a legtöbb helyen nem számít, mert ott bezzeg bármikor lehet repülni. Ott sem lenne szabad ezt engedélyezni ennyire sűrűn közlekedő járatok esetén. Nem a 80-as években vagyunk, és nagyságrenddel több a gépmozgás, ami már fenntarthatatlan társadalmi szinten.

Jelenleg vannak még ebből konfliktusok, mert ezek a szabályozások újszerűek és egy korábbi vadnyugati szabadrablást, amikor mindent és bármit szabad volt megtenni, ezt korlátozzák. Természetes, hogy ez laikusként és turistaként a többségnek nem szimpatikus. De abban a pillanatban, hogy a légitársaságok elkezdik komolyan venni ezeket a korlátozásokat és ezeknek megfelelően alakítják át a menetrendjeiket, már nem, vagy csak nagyon ritkán fog előfordulni, hogy repülőgép ne tudjon felszállni és emiatt az utasokat kellemetlenség érje.

Természetesen az átalakulás időszakában, a következő években számos ilyen eset lesz, már csak azért is, mert a légitársaságok érdeke az első években az, hogy nagy elégedetlenséget keltsenek az utasokban. Ha nagy az elégedetlenség, a politikusok, döntéshozók, polgármesterek esetleg enyhítenek a szabályokon.

Valójában, ha ezeket a szabályokat betartanák és megfelelően felkészülnének rájuk, akkor nem is lennének pórul járt utasok.

Úgy kell mindenhonnan felszállni, és úgy kell ütemezni a leszállást, hogy a bezárási időpont előtt biztonsággal megtörténhessen a repülési művelet.

A helyi önkormányzatoknak és repülőtereknek is van felelőssége az optimális kezelésben, ugyanis, mint jelen esetben is történt, vannak előre nem látható esetek, például egy vihar miatti csúszás. Ilyen, természeti jelenség által indokolt esetben úgy gondolom, hogy 2 opciónak nyitva kellene állni:

  • Meghatározott idejű kiterjesztést érdemes lenne engedélyezni, hogy mondjuk a reptérzárás után következő 45 percben fel lehessen szállni, hogy a beragadt gépek elhagyhassák azt.
  • Amennyiben a speciális esetben aktiválódó türelmi időben sem lehetséges a felszállás, akkor a reptéren legyen kialakítva profi folyamat arra, hogy az utasokat eljuttassák szállásra. Ha megkövetelünk valamit egy ilyen korlátozáson keresztül, akkor az adott városnak mindent meg kellene tennie azért, hogy szükség esetén az érintett utasok megkapják a szükséges asszisztenciát és törődést.
    Teljességgel elfogadhatatlan az, hogy éjszakai légtérzár szabályozás miatt az utasok ne tudjanak méltó körülmények között éjszakázni!

Budapesten is nagy probléma a reptér zajzennyezése, és előbb-utóbb itt is muszáj lesz hasonló megoldást életbe léptetni. Egyelőre azonban még nagyon messze járunk ettől, hiszen mint a héten kiderült, alapvető környezetvédelmi engedélyek vonatkozásában is súlyos hiányosságok vannak, arról nem beszélve, hogy a zajtérkép sem megfelelő.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben