Újabb probléma a Boeing 737 MAX repülőgépekkel

by Kassay Tamás

A Boeing arra kérte a légitársaságokat, hogy vizsgálják meg legújabb 737 MAX típusú repülőgépeiket, mert felmerült annak a lehetősége, hogy a függőleges vezérsíkon található oldalkormánylap csavarjai esetleg meglazultak – áll a Reuters jelentésében, amelyet a Portfolio szemlézett.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) szorosan figyeli a Boeing 737 MAX repülőgépek célzott ellenőrzését, és további intézkedéseket terveznek, ha további laza, vagy hiányzó alkatrészeket találnak.

A Boeing azt követően javasolta az ellenőrzéseket, hogy egy nemzetközi üzemeltető az oldalkormánylap-összekötő rutinszerű karbantartása során egy csavart fedezett fel, amelyből hiányzott az anya – közölte az FAA. Emellett a Boeing egy, a megrendelőnek még le nem szállított repülőgépen is felfedezett egy olyan esetet, hogy az egyik anyacsavart nem húztak meg megfelelően.

A Boeing felszólította a repülőgépek üzemeltetőit, hogy vizsgálják meg a oldalkormánylap (rudder a lenti képen) mozgását szabályozó szerkezeteket, és ellenőrizzék, nem lazultak-e meg az alkatrészek. Az FAA arra kéri a légitársaságokat, hogy számoljanak be arról, ha korábban észleltek bármilyen laza hardvert, és adjanak tájékoztatást arról, milyen gyorsan végezhetők el a kétórásra becsült ellenőrzések.

A technika iránt érdeklődők itt olvashatnak a szerkezetről angolul, itt pedig magyarul.

Boeing 737 MAX: az elátkozott repülőgép

A Boeing 737 Max típusú repülőgépek közlekedését 20 hónapra világszerte betiltották, miután 5 hónapon belül, 2 balesetben 346 ember vesztette életét. Ekkoriban ez a típus volt a legjobban keresett Boeing a piacon és számos megrendelés érkezett rá a következő évekre előre. Azért, hogy a Boeing ne veszítsen piacot és fenntartsa a keresletet a típus iránt, olyan hamis nyilatkozatokat tett a vállalatvezetés, ami mind a légitársaságokat (vásárlók) mind pedig a részvényesek (tőzsdei befektetők) megtévesztésére alkalmas volt, ezért 84 milliárd dollár bírságot szabtak ki a cégre.

A „Flying Blind: A 737 MAX tragédiája és a Boeing bukása” című könyvében Peter Robison szerző részletesen bemutatja Amerika egyik legnagyobb vállalatának bukását. A Boeing egykor híres volt mérnöki képességeiről, de a vállalati kultúrában bekövetkezett változás vezetett a legjövedelmezőbb repülőgépük tervezési hibáihoz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben