Izgalmakkal, családi élményekkel, VR kalandokkal vár Kecskemét és Bugac

by Kassay Tamás

A Mercedes gyár és a Kecskeméti fürdő országos hírű, de vajon mit kínál még ez a város? Például remek, modern, innovatív kiállítást a Városházán, jó ételeket és izgalmas lovas programokat Bugacon, hogy a világklasszis Aranymonostori Látogatóközpont modern kiállító tereiről és a VR moziról még éppen csak elejtsek 1-1- szót bevezetésképp. Ami biztos, hogy érdemes felvenni a listánkra egy néhány napos kirándulásra a környéket!

Te is beülhetsz a polgármester székébe Kecskeméten

Az én kalandom úgy kezdődött, hogy beültem egy Mercedesbe és időutaztam vele a szélvédő elé vetített kisfilm, avagy szimuláció segítségével, méghozzá a kecskeméti Városházán berendezett várostörténeti kiállításon. Alapvetően nem vagyok nagy rajongója az ilyen programoknak, mert hamar elunom magam, de itt többször is visszakanyarodtam 1-1 olyan kiállítási elemhez, amit már megnéztem, mert rájöttem, hogy még jobban érdekel és mindent el szeretnék olvasni amit odaírtak, és mindent ki szeretnék próbálni, amit ki lehet, mert élvezetes és szórakoztató, nem mellesleg valóban érdekes!

A kecskeméti Városháza egyik részén kialakított modern látogatóközpont tehát kihagyhatatlan látványosság, tényleg jó és informatív lett! A honlapon jelenleg azt találtam, hogy „20 fő felett előzetes bejelentkezés alapján látogatható” – jelentsen ez akármit is, mert kétértelmű. A bejáratnál kis szuvenírbolt, kizártnak tartom, hogy egyéni látogatók ne mehetnének be, ahogyan azt is, hogy ha odamegy 30 fő egyszerre, akkor az probléma lenne.

Ami ennél sokkal izgalmasabb és tényleg előzetes bejelentkezéshez van kötve, az a Városháza Dísztermének a meglátogatása, ahol akár a polgármesteri székbe is beleülhetünk egy fotó erejéig! Én beültem és lám, mennyire virágos szép napos időnk van azóta!

Feltétlenül próbáld ki ha Kecskeméten jársz

A sarkon pár lépésnyire a Lechner Kávéház vár, ahol mesteri gyömbér shottal indítottam és adtam az egészségemnek. Nos, ezt feltétlenül ajánlom kóstolásra, alkoholmentes, bárki megihatja, és egyszerűen parádés. Nem kóstoltam még máshol ilyent, de a receptet szívesen hazahoztam volna.

A főtér és a környező utcák kellemesek, parkosak, virágosak, a Cifrapalota épp megújul. Ami jópofa érdekesség és a könyvek szerelmesei biztosan megállnak pár percre, esetleg zsákmányolnak is maguknak valamit, az az utcai antikvárius. Pár száz forintért lehet találni eszmei értéken sokat jelentő alkotásokat, sok sikert hozzá!

Bugac néhány perc autózással elérhető a város mellett, és hát aki a hegyi túrákat keresi, az itt keresheti, mert Alföldet és homokdűnéket talál, ami csakúgy elrabolja az ember szívét, mint egy tengerparti naplemente. Van valami méltóságteljes nyugalom, amit a hely áraszt magából, nem hiába festették meg szavakkal oly’ sokszor a magyar költők is e tájat.

Ebédelni és programozni ideális hely a Bugaci Karikás Csárda, ahol csoportok számára és egyéni vendégek számára egyaránt tálalnak. Figyeltem, hogy még a klasszikus, magyaros fogások is kapnak egy átlagnál látványosabb megjelenést a tányéron, de úgy, hogy ízvilágukat és mennyiségüket tekintve őrzik a magyar hagyományokat, nem mozdultak el a divatos fine dining irányába. A minőség kiváló.

A helyiekkel érdemes egyeztetni lovas programról és ennek keretében ebéd után lovaskocsival elvisznek a közeli farmra, ahol sok-sok olyan dolgot láthatunk, amit dolgos hétköznapjainkban nem.

Már-már show jelleggel bemutatják számunkra a marha csorda terelését, a terelőkutyákat, lóháton terelő pásztorokat, persze csak egy jó pálinkás köszöntő után.

Életemben először láttam patkó készítést, irtó érdekes és tanulságos volt!

Apropó, ha már show, természetesen van az is, marha jól megcsinálták nem csak a marhaterelést, hanem a lovasbemutatót is storytellinggel, mindenféle versenyszámokkal, amiktől nem csupán passzív nézői, hanem aktív szurkolói lehetünk a betyárkodásnak.

Kecskemét látnivalók programok élmények Bugac

Aranymonostor Látogatóközpont Bugac mellett

15 évvel ezelőtt vette kezdetét az a régészeti feltárás, amelynek nyomán Európai Uniós támogatásból felépülhetett a teljesen új, ultramodern bugaci Aranymonostor Látogatóközpont. A világklasszis létesítmény az Árpád-kor időszakát mutatja be 21. századi módszerekkel, VR-szemüvegekkel, panorámás mozivetítéssel ötvözve.

Az Árpád-kori Pétermonostora jelenleg is ásatási helyszín

A kecskeméti Katona József Múzeum régészei 2010-ben kezdték meg a munkát Bugac nagyközség mellett található Monostordombon, ahol azóta is folyamatosan zajlanak az ásatások, amelyeket élőben tekinthetnek meg a vendégek a látogatás során.  

Az elmúlt években a régészek feltárták a molostorhoz tartozó templomot, a kolostor épületének nagyobb részét, és az ezekhez kapcsolódó temetőrészeket. A feltárt sírok nagy száma alapján elmondható a lakosság száma akár a több ezret is elérhette. A további feltárások során a régészek megtalálták Pétermonostora kövezett főterét, melyet egy időben több ezer lakóház, épület vett körül. Ezek közül kiemelkedett a monumentális, kéttornyú, háromhajós, félköríves, szentélyzáródású bazilika és a hozzá kapcsolódó premontrei kolostor.

Élményeimet a PR in Hungary által szervezett sajtóeseményen szereztem.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben