wellness utazás népszerűség felmérés

Erősödő trend: feltörekvőben a wellness-turizmus

by Polisor Bettina

A WeTravel a turizmus szektorban működő 200 vállalkozás bevonásával készített kutatást a wellness-turisták foglalási trendjeiről, valamint a 2023-ra jellemző igényekről. A kutatás során megállapították, hogy a 31 és 45 év közötti utazók a wellness szegmensben történő foglalások 61 százalékát adják, a wellness-utazások 90 százaléka pedig személyre szabott – írja a SpaBusiness.

Wellness mindenhol

A wellness-utazás az egyik leggyorsabban növekvő turisztikai szegmens világszerte, amelynek értékét a Global Wellness Institute legutóbb 436 milliárd dollárra (407 milliárd euró, leírhatatlanul sok forint) becsült.

A WeTravel 2022-ben közel 200 utazási vállalkozást kérdezett meg, hogy többet tudjon meg a wellness-turisták foglalási trendjeiről és a 2023-ra vonatkozó változó igényeiről. A válaszadók több, mint 30 százaléka üzemeltet wellness-túrákat és elvonulásokat. Az iparág egyértelműen felértékelődött és meglehetősen testreszabottá vált, de nemcsak a tipikusan luxus úti célokon, mint Európa és a Karib-térség, hanem szerte a világon.

A legutóbbi, 2019-es felmérésben a WeTravel által megkérdezett utazási vállalkozások szerint Európa és Észak-Amerika volt a legnépszerűbb úti cél a wellness-turisták körében, azonban 2023-ban Ázsia – amely 2019-ben a wellness-utazások kevesebb, mint 2 százalékát tette ki – már az összes wellness-utazás több mint 10 százalékát teszi ki, és Dél-Amerikában is hasonlóan nő a wellness-utazók száma.

Wellness mindenkinek

A WeTravel kutatása rámutatott, hogy a 31-45 év közötti utazók a wellness-szegmens foglalások 61 százalékát teszik ki, őket követik a 46-60 év közötti utazók, akik az összes foglalás 33 százalékát képviselik – ez 10 százalékos növekedés 2019-hez képest. Az adatokból az is kiderül, hogy a wellness-utazásokat foglalók közt valamennyi korosztály képviselői jelen vannak, és bár az összes wellness-utazásfoglalás közel 70 százalékát nők teszik ki, ők leggyakrabban egynél több utazónak foglalnak.

A felmérésből kiderül továbbá, hogy amíg a wellness-utazások ezidáig legtöbbször az egyéni elvonulást jelentették, addig egyre jellemzőbb, hogy a wellness élményeket csoportos utazás keretében kínálják: a válaszadók több, mint 45 százaléka mondta, hogy 2023-ban 11 és 20 fő közé növeli az utazásonkénti csoportméretet, mivel a wellness-élményeket kereső utazók közül egyre többen keresik a csoportos, közösségorientált tevékenységeket.

Wellness egyénre szabva

A WeTravel jelentése szerint 2023-ban a wellness-utazások 90 százaléka volt egyedileg az utazókra szabva – ez 14 százalékos növekedést jelent 2019-hez képest. Az egyedi élmény azonban többnyire nem egy meglévő túra, vagy program megváltoztatását, hanem inkább az élmények fokozását jelenti, amit mi sem példáz jobban, mint hogy a felmérés szerint az utazók 82 százaléka keres valamilyen különleges pluszt utazásai során – például egy privát túrát az Amazonas vidékén egy fényűző spa hotelben elköltött reggelit követően.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben