Az Airbnb százezer menekültnek ad szállást

by Kassay Tamás

A magyar Szallas.hu néhány nappal korábban már bejelentette jótékonysági kezdeményezését, mára pedig az Airbnb is összeállított egy tervet, amely segítségével szállást biztosítana az Ukrajnából érkező menekültek számára.

Az Airbnb ma bejelentette, hogy rövid távon 100 ezer fő számára tesz elérhetővé szállásokat több országban is. Az Ukrajnával szomszédos országok vezetését közvetlenül is megkeresik annak érdekében, hogy hogy hosszú távú megoldást is találjanak az érintetteknek. A világcég menedzsmentje már fel is vette a kapcsolatot a magyar, a lengyel, a román és a német kormánnyal, hogy felajánlja a segítségüket.

A menekültek elszállásolását részben maga a cég, illetve adományozók és szállásadók együttesen finanszírozzák. Az Airbnb tavaly, a tálibok hatalomátvétele után az afgán menekültek elszállásolásában is részt vett, akkor 21 ezer főnek biztosítottak szálláshelyet.

A múlt héten a társaság bejelentette, hogy 21 300 afgán menekültnek biztosított szállást, és új célként tűzte ki, hogy további 20 000 afganisztáni, afrikai, közel-keleti, közép- és dél-amerikai, valamint más régiókból érkező menekültnek biztosít ingyenes, ideiglenes szállást. Az Airbnb.org felajánlása, miszerint akár 100 000 Ukrajnából menekülő menekültnek biztosít lakhatást, kiegészíti ezt a szélesebb körű erőfeszítést. – áll a társaság közleményében.

Az elmúlt 5 év során az Airbnb és az Airbnb.org több mint 54 000 menekültet – többek között Szíriából, Venezuelából és Afganisztánból – juttatott ideiglenes lakhatáshoz az Airbnb.org partnerein keresztül. Tavaly az Airbnb.org bejelentette a Menekültügyi Alap létrehozását, és több mint 4000 adományozót mozgósított a menekültekkel és menedékkérőkkel világszerte végzett munkájának további támogatására.

A menekültek támogatása mellett az Airbnb.org közel egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a rászorulóknak nyújtott sürgősségi szállások biztosításában. 2020-ban az Airbnb házigazdái világszerte megnyitották ajtajukat a COVID-19 terjedése ellen küzdő több tízezer, frontvonalban dolgozó ember, köztük egészségügyi szakemberek és segélymunkások előtt.

Tavaly az Airbnb.org is aktiválta vészhelyzeti segélyprogramját, hogy a Nyugat-Európát sújtó pusztító áradások által érintetteknek segítséget nyújtson.

Tudjuk, hogy az Airbnb vendéglátói és vendégei világszerte szívesen állnak majd ki és segítik ezt a hatalmas erőfeszítést az Ukrajnából menekülők megsegítésére.

– áll az Airbnb közleményében

Az Airbnb és az Airbnb.org az elkövetkező napokban további részleteket fog megosztani arról, hogy a vendéglátók és a szélesebb közösség hogyan támogathatja ezt a kezdeményezést, többek között ingyenes vagy kedvezményes tartózkodás felajánlásával.

A magyar hátterű Szállás.hu néhány nappal korábban már bejelentette hasonló programját, ők külön gyűjtik a szálláshelyet felajánló szolgáltatókat és jutalékmentes foglalást biztosítanak ezek foglalása esetén.

Célunk elindítani egy felületet és egyúttal egy közösségi mozgalmat, ami keretében sikeresen összekötjük azokat az Ukrajnából érkezőket, akiknek szállásra van szüksége, és olyan szállásadókat, akik rendelkeznek a menekültek elszállásolására alkalmas feltételekkel és térítésmentesen vagy kedvezményesen fogadják a családokat határ mentén, vagy egyéb felajánlással segítik a rászorulókat.

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben