Magyar hajók a magyar tengeren: útnak indultak az új járművek a Balaton felé

by Polisor Bettina

A Sió-csatorna hajózhatóvá válásának köszönhetően megkezdődött a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) új hajóinak szállítása a Dunán. A Komáromból indult konvoj a tervek szerint hajnalban hajózik tovább Budapestről a Sióra – áll a társaság MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Bahart balatoni komp új hajó elindult

A Bahart a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közreműködésével építtetett két új személyhajója és két kompja a komáromi hajógyárban készült el 2021-ben. Az új hajók vízre bocsátása és üzempróbája a hajógyárban megtörtént, és szállításra előkészített állapotban várták, hogy a Balaton vízállása, valamint az időjárás lehetővé tegye a vízi szállítást.

A hajók szerda délelőtt indultak útnak a komáromi hajógyárból a Dunán

A Sió torkolatáig 272 kilométert tesznek meg, majd a Sió-csatornán 121 kilométert megtéve érik el a Balatont. Mivel a hajókat a szállítás miatt részlegesen szét kellett szerelni, még több hónapos szerelési munkákra lesz szükség a forgalomba állításuk előtt.

Az összetett logisztikai feladatban a komáromi hajógyár, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és Kirendeltségei, valamint a hajózási társaság munkatársai vesznek részt.

40 éve nem történt ilyen mértékű műszaki fejlesztés a balatoni hajózásban. Az új kompok és katamaránok érkezése kedvezően fog hatni a régió turizmusára, és a helyi közlekedésre is.”

– tette hozzá Veigl Gábor a Bahart vezérigazgatója.

A két új komp a Szántód és Tihany nevet kapja, a két új katamarán pedig Balaton és Tomaj néven fog forgalomba állni. Veigl Gábor februárban elmondta, hogy a 75 százalékban állami, 25 százalékban 21 tóparti önkormányzat tulajdonában lévő, 10,6 milliárd forint alaptőkéjű Bahart tavaly 4,3 milliárd forint árbevételt ért el, 11 százalékkal többet az előző évinél. A kompokon összesen 1,4 millió utast szállítottak, 1,4 százalékkal többet a 2021-es eddigi csúcsnál. A mentrendi hajózás utasforgalma 4,4 százalékkal, a séta- és a programhajók iránti kereslet 17,6 százalékkal emelkedett. Tavaly a társaság az állami tőkeemelésnek köszönhetően több mint 5 milliárd forintot fordított beruházásokra, köztük új hajók és kompok beszerzésére.

A turizmus világának alapos és minőségi híreiért iratkozz fel hírlevelünkre és csatlakozz csoportunkhoz!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben