japán szállásadók Booking.com per kifizetés elmaradása

A japán szállásadók is perrel fenyegetik a Booking.com-ot a kifizetések elmaradása miatt

by Kassay Tamás

Miután a Booking.com botrány Európa és Ázsia számos országban címlapokra került és legutóbb a Guardian is beszámolt már róla, néhány japán szállodatulajdonos csoportos keresetet tervez benyújtani a cég ellen. A japán szállodatulajdonosok szerint a Booking.com az elmúlt hónapokban nem utalta át határidőre a vendégek befizetéseit a szállodáknak, így a szállodai számlák akár hónapokig kifizetetlenek maradtak. – számolt be róla a Japantimes.

Hirotaro Kato, a csoportos keresetet indító ügyvéd elmondta, hogy körülbelül 40 ember konzultált vele a Booking.com fizetési mulasztásairól, és közülük 3 úgy döntöttek, hogy részt vesznek a perben. Úgy tervezi, hogy a pert valamikor ezen a héten nyújtja be. Eközben a dán szállodaszövetség kártérítésre szólította fel a Booking.com-ot.

A Booking.com 6 millió jen-nel tartozik az egyik japán hotelnek

A leendő felperesek egyike Masahiko Matsuo, a Kazaya Group vezetője, egy olyan vállalat, amely több szállodát üzemeltet Japán középső részén. Azt állítja, hogy szállodáiban június óta késedelmesen történnek a kifizetések. A helyzet akkor romlott, amikor a Booking.com e-mailben értesítette, hogy a rendszer karbantartása miatt a június végi és egész júliusi bevételeket csak augusztusban fogják átutalni. Mivel szállodái főként – ha nem teljes mértékben – a Booking.com-ra támaszkodnak a foglalások tekintetében, ez az időben történő fizetés elmaradása azt jelentette, hogy a szállodának lényegében semmilyen bevétele nem volt egész július hónapban. Jelenleg a Booking.com még mindig tartozik a cégének körülbelül 6 millió jennel (~15 millió forint).

„Végül csak augusztus legvégén fizették ki a júliusi bevételeinket. A szeptemberi hónapra még mindig nem kaptam kifizetést, mégis továbbra is jutalékot számolnak fel nekünk a platform használatáért.”

„Volt olyan időszak is, amikor meg kellett kérnem néhány dolgozómat, hogy várjanak néhány napot a fizetésükre, mivel nem tudtuk megszerezni a pénzt. Szerencsére az alkalmazottaimnak ez nem okozott gondot, de hallottam, hogy ez más szállodáknál felmondáshoz is vezetett.”

– mondta Matsuo

A pénzükre váró japán szállodatulajdonosokkal folytatott csoportos beszélgetésen voltak, akik azt jelezték, hogy a csőd szélén állnak, vagy hogy 3 hónapja nem tudták kifizetni az alkalmazottaikat.

Matsuo hangsúlyozta, hogy szerinte a Booking.com részéről nagyon keveset tettek a probléma megoldása érdekében.

„Kezdetben az egyetlen ember, akivel kapcsolatba tudtam lépni, a call center munkatársai voltak, akiknek fogalmuk sem volt a helyzetről, és nem tudták befolyásolni azt. Úgy érzem, hogy a japán iroda vezetőjének, vagy valaminek vállalnia kellene a felelősséget, és elő kellene állnia, hogy elmagyarázza, mi történik”.

A Booking.com kedden közleményt adott ki a weboldalán, amelyben elnézést kért, amiért „a fizetési rendszerük frissítései” problémákat okoztak egyes partnereiknek. Elmagyarázták, hogy a probléma egy tervezett karbantartási művelet során merült fel, amelyet az új fizetési rendszerre való átállás érdekében végeztek.

„A legtöbb fizetés újraindult, de előre nem látható technikai nehézségek miatt néhány partnerünknél még mindig vannak késések” – áll a közleményben. „Sürgősen dolgozunk a problémák megoldásán”.

A nyilatkozatot a vállalat ellen indított csoportos kereset lehetőségéről szóló híreket követően tették közzé.

Az amszterdami székhelyű Booking.com – a világ egyik legnagyobb online utazási irodája – világszerte hasonló panaszokkal néz szembe. A Spabook magyar anyagainak angol nyelvű publikációi után már a The Guardian is beszámolt az esetről.,

Frissítés: 11 szállásadó megindította a pert a Booking.com-mal szemben október 20-án!

A Booking botrány előzményei időrendben visszafelé:

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben