japán szállodák beperelték Booking.com-ot tartozás miatt

Japán szállodák beperelték a Booking.com-ot a nyár óta ki nem fizetett tartozások miatt

by Kassay Tamás

Japán-szerte 11 szálláshely tulajdonosai indítottak pert október 20-án a Booking.com, a világ legnagyobb online szállásfoglaló oldala ellen a nyár óta ki nem fizetett 36,7 millió jen (közel 90 millió forint) foglalási díj miatt. – írta az Asahi helyi lap.

A 11 felperes 8 prefektúrában, köztük Tokióban, Oszakában és Okinawán üzemeltet szállodákat, illetve szálláshelyeket. Múlt héten számoltunk be róla, hogy a japán szállásadók perrel fenyegették meg a Booking.com-ot. Akkor még csak 3-an szerettek volna csoportos pert indítani, mostanra 11 szereplősre bővült a felperesek társasága.

A japán szállásadók október 20-án nyújtották be a keresetet a tokiói kerületi bíróságon a Booking.com tartozásai miatt.

Az egyes felperesek által követelt összegek 100 000 jentől körülbelül 16 millió jenig terjednek.

Akadt olyan szálláshely üzemeltető is, akinek drasztikus intézkedéseket kellett hoznia, hogy a Booking.com-tól kapott kifizetések hiányában kifizesse a kiadásokat.

A Booking.com – ahogyan azt már megszokhattuk -, az informatikai rendszerének karbantartásából eredő technikai problémákra hivatkozott a kifizetések július óta tartó késedelme miatt. Bővebb információt nem adtak, az esetleges nehézségeket sajnálják.

A felperesek azzal vádolják a Booking.com-ot, hogy szándékosan megsértette a törvényt, és azt állítják, hogy a kifizetések elmaradása sikkasztásnak minősül.

Egy október 20-i sajtótájékoztatón a felperesek közül néhányan kifejtették, milyen nehézségekkel szembesültek a Booking.com kifizetéseinek felfüggesztése óta.

„Ez a probléma éppen akkor merült fel, amikor a külföldi turisták kereslete a koronavírus-járvány végével épp kezdett helyreállni”

– mondta a 46 éves Maszahiko Matsuo, egy Gifu és Nara prefektúrákban szállodákat üzemeltető cég elnöke.

Matsuo elmondta, hogy cégének körülbelül 5,1 millió jennel tartoznak, és hozzátette, hogy ingatlanokat adott el, hogy fedezze kiadásai egy részét és felszólította a vállalatot, hogy a lehető leghamarabb utalja át az elmaradt kifizetéseket.

Egy másik, Tokióban 12 létesítményt üzemeltető vállalat azt mondta, hogy a Booking.com által az egyik létesítmény után teljesített kifizetések június környékén elmaradtak. Összesen 4 millió jennel tartozik még nekik a szállásportál.

A vállalat elnöke, Kumiko Matsuno elmondta, hogy cége függ a Booking.com-tól, mivel a tengerentúli vendégek 70-80 százaléka az oldalt használja a foglaláshoz.

Hirotaro Kato, a szállodavállalatoknak dolgozó ügyvéd elmondta, hogy egyes cégek kénytelenek voltak elbocsátani alkalmazottaikat, mert nem tudták kifizetni a fizetésüket.

Felszólította az alperest, hogy gyorsan reagáljon, „miután felismerte a helyzet súlyosságát”.

A Booking.com japán részlegének egy tisztviselője nem kívánt nyilatkozni arra hivatkozva, hogy a cég még nem olvasta a keresetet. A tisztviselő ugyanakkor elismerte, hogy néhány szállásadó nem kapta meg a pénzét egy informatikai probléma miatt, de azt mondta, hogy a legtöbb kifizetés már újraindult. A cég bocsánatot kért a bajba jutott cégektől.

A Booking botrány előzményei időrendben visszafelé:

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben