Booking botrány tartozás Natalie Wills törölt komment tiltás

A Booking márkaigazgatója letiltotta a reklamálókat és törölte kommentjeiket

by Kassay Tamás

A hónapok óta pénzükre váró szállásadók egy részének elfogyott a türelme és szakmai közösségi profiljukon keresték meg kérdéseikkel, panaszaikkal a Booking legmagasabb szintű vezetőit, Glenn Fogel elnök-vezérigazgatót, valamint a Booking márkaigazgatóját, Natalie Wills-t. Utóbbi a számára kellemelten kommenteket kitörölte és letiltotta a panaszos felhasználókat, köztük a Spabook főszerkesztőjét is.

Natalie Wills (Vice President of Brand at Booking.com) letiltotta a panaszkodó felhasználókat és törölte kommentjeiket

Tényszerű, bizonyítható állítás, hogy az alelnök asszony kitörölte e sorok szerzője mellett más felhasználók hozzászólásait is. A tapasztalatokról képernyőmentések készültek, alábbiakban mutatom.

Udvariasan kifejeztem gondolataimat a vezetéselmélet kapcsán egy olyan bejegyzés alatt, amelyben Wills arról értekezett, hogy szerinte milyen egy jó vezető. A hozzászólásomban érdeklődtem, hogy számíthatunk-e egy nyilvános közleményre a késedelmes kifizetésekkel kapcsolatban, valamint jeleztem, hogy a média nagyon szeretne korrekt válaszokat kapni a kérdéseire. Hogy egyértelmű legyen, melyik ügyre gondolok (több is van), ezért belinkeltem a Reuters angol nyelvű cikkét a magyar GVH gyorsított ágazati vizsgálatával kapcsolatban.

Wills válaszul kitörölte a hozzászólásomat és letiltotta felhasználói profilomat, így én magam már nem látom az ő szakmai profilját. Igen ám, de természetesen vannak jó barátaim, akik segítenek ilyenkor és mivel ők nincsenek letiltva, ellenőrzni tudtam azt, hogy a hozzászólásom törlésre került, sőt, ezt regisztráció nélkül is bárki megteheti, hiszen a bejegyzése nyilvános.

A helyzettel nem vagyok egyedül, számos más panaszos pontosan ugyanígy járt, mutatom az ő beszélgetésüket egy másik platformon, ahol végül kimondattatik a lényeg: „Talán attól fél, hogy a hírneve megsérül.

Természetesen egy bejegyzett sajtótermék főszerkesztőjeként, nem hagyhatom szó nélkül a történteket, ezért kísérletet tettem felvenni a kapcsolatot Wills-el és az alábbi üzenetet küldtem el számára Instagramon, valamint kommentben is elhelyeztem az egyik bejegyzése alatt:

Kedves Natalie! Újságíró vagyok, és kérem, hogy oldja fel a LinkedIn-profilom blokkolását. Írtam ott egy kommentet egy nem sértő, teljesen normális kérdéssel. Képernyőképek vannak róla. Kész vagyok cikket írni és megmutatni az Ön elfogadhatatlan viselkedését, hogy megpróbálja korlátozni a sajtószabadságot. Ön törölte a kérdésemet és letiltotta egy újságíró fiókját. Várom a válaszát és várom a bocsánatkérését. Üdvözlettel, Tamás

A válasz nem sokáig váratott magára, lényegében 1 percen belül letiltott, a kommentet pedig jelentette spam-nek, amiről értesítést kaptam. A spam fogalmát a tevékenységem nem meríti ki, de üsse kavics, nem is ez a lényeg.

Természetesen nem állítom, hogy jó dolog az, ha valakit a személyes profilján keresnek meg, ugyanakkor nem is tartom ezt ördögtől valónak, hiszen a LinkedIn esetében ez gyakorlatilag mindennapos jelenség üzleti ügyek és kapcsolatépítés reményében.

Kiemelem, hogy szerintem senkinek nem jutott volna eszébe sem privát üzenetet küldeni a Booking vezéreknek, sem a bejegyzéseik alá kommentelni, ha kaptak volna érdemi választ a több hónapja fennálló panaszaikra a kifizetetlen számláikkal kapcsolatban.

Én sem kerestem volna a közvetlen szakmai profilján akkor, ha a sajtóiroda a feltett kérdéseimre válaszolt volna, de ez egész egyszerűen nem történik meg, teljességgel ignorálják a feltett kérdéseket és válasz nélkül hagyták eddig azokat – leszámítva a legelső alkalmat még júniusban, amikor egy nagyon rövid sablon választ küldtek el érdemi információ nélkül.

A Booking-botrány áldozatai, az elkeseredett és egyben elhivatott szállásadók remek eszközt találtak arra, hogy a kollégáik és szakmai ismerőseik előtt tündöklő cégvezetők kétszínűségére felhívják a figyelmet. Más eszköz nincsen velük szemben, és ez sem teljesen hatékony, ha az érintett vezetők simán letiltogatnak mindenkit, de talán a jövőben tudatossabbak lesznek ilyen téren bármiféle eset sértettjei. Az ilyen formájú üzenetátadás önmagában hatékony és közvetlen, mint a jelek mutatják: eljutott a címzetthez a jelzés.

Más kérdés, hogy kiváló vezetőként nem megoldani kívánja, a problémát, hanem elhallgatni. Szégyen és képmutatás.

Ha valakinek eddig kétségei voltak, hogy vajon miért nem ír a helyzetről a nemzetközi sajtó, akkor a fentiek alapján már talán kezdi érteni, hogy igen-igen nehéz úgy cikket írni egy témában, ha az érintettek hallgatnak, mint a sír, aki pedig kérdezni mer, az kisvártatva letiltva találja magát.

A Booking botrány előzményei időrendben visszafelé:

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben