Female Yeti Manaszlu csúcstámadás Nepál Manaslu expedíció oxigén 8163 méter

Hivatalos: pótlólagos oxigénnel érte el a Manaszlu csúcsát Female Yeti

by Kassay Tamás

A korábbi, hivatalos csatornán érkező hírek között minden jel arra mutatott, hogy Female Yeti oxigénpalack nélkül érte el a Manaszlu 8163 méteres csúcsát a Himalájában, ma reggel azonban már személyesen tudott bejelentkezni a Facebook oldalán és részletesen leírta a csúcstámadás körülményeit. Pótlólagos oxigént végül igénybe kellett vennie, viszont nem egyszer, hanem kétszer is felért a csúcsra!

Female Yeti kétszer is felért a Manaszlu csúcsára

Az expedíció alatt blogját nem tudta személyesen írni, egy barátja informált minket arról, hogyan halad a csúcs felé, de ezek az információk is több kézen tudtak csak eljutni, egyik alaptáborból a másikba, onnan a netre, ma viszont Yeti személyesen tudta elmesélni, amit megélt:

Mi is történt: Szeptember 28-án kb 7:30-kor elértük Lakpa Sherpával a Manaslu 8163 m magas csúcsát pótlólagos oxigén segítségével a 3-as táborból indulva. Szeptember 26-án kb 50 méterrel és 30 perccel (utólag pontosítottuk) a csúcs alatt fordultunk vissza Tashi Sherpával végső kimerültség miatt akkor a 2-es táborból indulva. Megállás nélkül 19 órán keresztül törtem végig az utat sokszor derékig érő hóban, folyamatos hóesésben vagy hóvihar közepén pihenő és egy csepp víz és étel nélkül az első próbálkozáskor. Hiába tűnt a csúcs oly közel, tudtam akkor ha tovább megyek felfele akkor vége van az erőmnek. Mintha egy láthatatlan falba ütköztem volna ott. Nem akartam senkit veszélybe sodorni azzal, hogy ha esetleg a fáradságtól magatehetetlenné váltam volna. Sikerült saját lábon visszatérni a 3-as táborba ahol úgy döntöttem nem jövök le a hegyről. Maradtam és 1 nap pihenő után újra nekivágtam jobb időjárási viszonyok közt. Hálás köszönet az expedíció szervezőknek akik támogatták a döntésem és segítettek az utolsó pillanatos változtatásokban. Az álmom pótlólagos oxigén nélkül volt, de hogy kétszer is megmásztam oxigénnel azért kicsit enyhíti a szívfájdalmamat. Köszönöm, hogy felengedtél Manaslu csodás csúcsodra még úgy is, hogy egy oxigénmaszk választott el minket. 

Female Yeti Facebook oldala és bejegyzése

Az expedícióról további izgalmas részleteiről és a panelházban történt fizikális felkészülés történetéről ebben a cikkben lehet többet megtudni.

Ha érdekelnek az utazás világának precíz hírei, csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben