Female Yeti Nepál Manaslu expedíció oxigén nélkül 8000 méter felett

Magyar lány oxigénpalack nélkül jutott 8000 méter fölé Nepálban a Manaszlu csúcstámadáskor

by Kassay Tamás

Magyar világutazó, a hegyek szerelmese, a BBC egykori munkatársa, közgazdász, a Female Yeti néven blogot vezető Zsuzsi oxigénpalack nélkül jutott tegnap 8000 méter fölé a Manaslu expedíció tagjaként. A Manaslu 8163 méteres magasságával a világ 8. legmagasabb és a 6. legveszélyesebb hegye, amely a Mansiri-Himalájában található. A csepeli lány egy 10 emeletes panelházban lépcsőzve edzett az extrém kihívásra.

Manaszlu csúcstámadás, oxigénpalack nélkül

Frissítés: Yeti második próbálkozásra sikeresen feljutott, ekkor már oxigénpalackost is használt.

Female Yeti legutolsó Facebook bejegyzése szerint a legfrissebb információ az, hogy mindössze 60 méterre járt már a csúcstól, amikor onnan visszafordulni kényszerült. A blogot jelenleg nem személyesen írja, így a végleges megerősítésre még vár a magyar világutazós közösség és a Spabook is. Az expedíciót vezető sherpa Instagram bejegyzése szerint az első csúcstámadáskor 6 mászó jutott el a 8100 méteres magasságig, 4 mászó pedig a csúcsra. Female Yeti Facebook bejegyzése kitér rá, hogy Zsuzsi a hegyek nagy tisztelője:

“Tudjuk mennyire alázatos a hegyekkel szemben. Pillanatnyilag a legfrissebb, hogy az első kísérlet nem volt sikeres. Nem tudom, lesz-e még elég energiája, ereje, hogy a 2. csapattal újra tegyen egy próbát. Majd, ha leér eldönti mit érez. A legfontosabb, hogy biztonságban leérjen.”

A Manaszlu csúcsára eddig 5 magyar jutott fel. Az első siker Erőss Zsolt nevéhez fűződik 2009-ből, az az expedíció azonban tragédiával zárult, ugyanis a magyar csapat orvosa, dr. Szabó Levente ereszkedés közben, hétezer méter felett kicsúszott, testét 6800 méteren találták meg és temették el. A hegy eddig 84 halálos áldozatot követelt – írja a Csupasport.

Frissítés (09.27. 12:48): Yeti úgy döntött megpróbálja újra! Drukkolunk neki!
Frissítés (09.28. 08:30): Yeti megcsinálta, friss hír itt olvasható!

Female Yeti 10 emeletes panel lépcsőházában készült a Manaslu expedícióra

A XXI. kerület lapja, a Csepeli Hírmondó rövid riportban számolt be róla, hogy a csepeli világutazó, aki számos helyen járt a világban és több magas hegyen is túrázott már, idehaza a Börzsönyben és egy 10 emeletes panelházban le-föl lépcsőzéssel, megpakolt hátizsákkal edzett – költséghatékony módon – az extrém kihívásra.

“Le-föl járkálok a lépcsőn teljes felszereléssel. Néha megkérdezik: Rossz a lift? – dé én csak nevetve mondom, mire készülök.”

– mondta a lapnak.

Yeti legutóbb, a koronavírus előtt Amerika legmagasabb hegyét, az Aconcagua 6961 méteres csúcsát mászta meg teherhordók és vezetők segítsége nélkül, amiről az alábbi riportban nyilatkozott még kiutazása előtt. December 23-án a csúcson állva született meg benne a gondolat, hogy még magasabbra szeretne jutni.

Female Yeti egyébként nem hegymászó – viszont a túrái közben mára azzá vált. Ezt fontos szerintem tudni, és így lesz igazán döbbenetes az alapból elismerésre méltó teljesítmény. Yeti a londoni irodai asztaltól végleg felállva világgá ment és az utóbbi néhány évben számos alkalommal vett részt magashegyi túrákon. Sok esetben egyedül, leginkább nomád stílusban utazott a saját ritmusa szerint stoppolással, sátorozással Ázsiától kezdve Dél-Amerikáig. Patagóniai kalandjairól (is) tartott előadást a Járatlan Utakon Fesztivál színpadán.

Apropó, a világutazók fesztiválja alig néhány hét múlva ismét megrendezésre kerül, október 16-17-én, mindenkinek ajánlom, mert az én életemet konkrétan megváltoztatta mindaz az inspiráció és tudás amit ott hallottam. Megtiszteltetés, hogy azóta magam is előadóvá válhattam ezen a hiánypótló rendezvényen.

Female Yeti gondolatai a Manaslu expedíció előtt

Manaszlu a szanszkrit eredetű manasza szóból ered, jelentése: „szellemhegy”.

“…pár gondolat, hogy mi is jár a fejemben 8000-es expedíció előtt és a félelemről. Amikor írtam két napja, hogy végre hátradőlhetek és elkezdhetek végre izgulni akkor nem tudtam, hogy akkor csak az az egy délután volt. Miután behelikoptereztünk a hegyekbe még jobban beütött a valóság szele és azóta ez csak erősödik. Minden reggel felkelek és ott tornyosul előttem az expedíció hatalmassága. Mi lesz ha….? Bár ez nem szimpla félelem inkább kíváncsi izgalom kis félelemmel megspékelve.

Véleményem szerint az embernek azért tisztában kell lennie mi is történhet. Persze a fókusz nem lehet ezen de jó ha ott van az ember agyában. Én tisztában vagyok és vállaltam a kockázatot. Amíg egészséges a félelem addig nem hessegetem el. Nekem fontos, hogy tényleg rizikós kalandok előtt és alatt érezzek egészséges félelmet. 

Most az Everest alaptábor túrán a ködben a sok földcsuszamlás közepette (ez csak az esős nyári évszakban van)  teljesen egyedül azért volt bennem félelem. Kb. végig az egész út alatt mert soha nem tudtad mit hoz a következő kanyar vagy mikor mozdul ki alattad a föld vagy hullik a fejedre valami hiszen a ködben csak hallottam a kőomlásokat de nem láttam. Pont ezért a félelem engem segített jobban fókuszálni, hogy jobban figyeljek mindenre. Ennek is köszönhetem, hogy talán nem lett semmi bajom.

Aki követ egy ideje tudja, hogy én nem vagyok az az egóbajnok. Pedig ahogy én mondom nagy hegyek sokszor nagy egókat vonzanak. “Akik félelem nélkül legyőzik a hegyet”….. Én bevallom ha van bennem félelem. Van. Hegyeket pedig nem lehet meghódítani sem legyőzni csak felengednek ha méltónak találnak rá. Tudom ezt már százszor leírtam és le is fogom. Mert szerintem minden hegyi kaland legfontosabb alapja a természet iránti tisztelet és alázat.”

Female Yeti

Éppen tegnap számoltam be róla, hogy Nepál hamarosan újra megnyit a turisták előtt és bizonyos feltételek teljesítése esetén már nem lesz szükség kötelező karanténra.

Ha érdekelnek az utazás világának precíz hírei, csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben