A Rác fürdő akár 1 év múlva megnyithat Budapest vezetése szerint

by Kassay Tamás

A Rác fürdő és a szomszédos szálloda tulajdonjoga több mint 10 év után, 2021. május 31-én került a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-hez nyilvános árverés során. Az aláírás azonban egészen augusztus első hetéig húzódott, a kulcsok pedig várhatóan szeptember elején kerülnek majd a fővárosi cég birtokába – írja a Főpolgármesteri Hivatal közleménye.

A Rác fürdő és a kapcsolódó szálloda akár már 2022-ben megnyithat

Ahogy korábban a nyilvánosság értesülhetett róla, több mint 2 hónappal ezelőtt egyetlen ajánlattevőként a főváros cége, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) licitált a Rác fürdőre és a szomszédos, vele szerves egységet képező szállodára, így a BGYH 5 milliárd 88 millió forintos kikiáltási áron szerezte meg a 2070 négyzetméteres szállodát, valamint a 3333 négyzetméteres Rác Fürdőt. Az adás-vételről szóló szerződést augusztus elején írták alá a felek.

Apró bizonytalanság azért még volt, ugyanis az állam az elővásárlási jogával akár utolsó pillanatban is élhetett volna, ám ezt végül nem tette meg, így a patinás és hányattatott sorsú fürdő a szerződés aláírásával visszavonhatatlanul a BGYH tulajdonába került – a szerk.

Rác fürdő árverés licit főváros tulajdonjog BGYH
Érdekelnek a gyógyfürdős témák? Akkor ajánlom figyelmedbe a Fürdők, Gyógyfürdők csoportot.
Ha a turizmushoz kapcsolódó hiteles híreket is szívesen olvasod, akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.

Jelenleg nem lehet tudni milyen állapotban van a fürdő és a szálloda, mert a kulcsok továbbra is a felszámolóbiztosnál vannak, a vételár kifizetését követően 15 nap múlva kerülhet sor a birtokba vételre – mondta Szűts Ildikó, a BGYH vezérigazgatója, aki kiemelte, hogy a város- és a cégvezetés szándéka egyértelmű: műszaki állapotfelmérés és üzleti koncepció készül. Ennek alapján lehet majd dönteni a szálloda sorsáról, a fürdő felújítását pedig a legrövidebb időn belül szeretné megkezdeni a BGYH.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes azt mondta, hogy a városvezetés számára kiemelt jelentőséggel bírt 10 éves hányattatás után visszaszerezni a különleges atmoszférával bíró fürdőt és az újonnan épült hotelt. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, legkésőbb jövő év végén szeretnék megnyitni a Rác fürdőt, de a felújítás üteme attól is függ, milyen anyagi helyzetben lesz a főváros, de akár uniós források bevonása sem kizárt.

A BGYH tulajdonába került hotel sorsáról a Fővárosi Közgyűlés dönt majd. Mint azt tudjuk, a BGYH alapvetően a fürdők üzemeltetésében jártas és ezen a szakterületen szerzett nemzetközi szinten is elismert tapasztalatokat, míg a szállodai vendéglátás eltérő kompetenciákat igényel és teljesen új terület lenne a cég számára.

Érdekelnek a gyógyfürdős témák? Akkor ajánlom figyelmedbe a Fürdők, Gyógyfürdők csoportot.
Ha a turizmushoz kapcsolódó hiteles híreket is szívesen olvasod, akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben