rezsi Széchenyi fürdő Budapest

A rezsiválság a Széchényi fürdőt is utolérte

by Kassay Tamás

A rezsiköltségek drasztikus emelkedése elsöprő erővel csap le mindenhol, különösen a nagy energiaigényű iparágakban, mint például a turizmus-vendéglátás. Számos hotel jelentette már be, hogy bezár a téli hónapokra, és fürdők sokasága zárta le 1-1 medencéjét, vagy éppen az egész létesítményt. A Széchenyi fürdő is döntött arról, hogyan működik tovább. Frissítés 10.03-án 20:00-kor: a világhírű Miskolctapolcai Barlangfürdő és a miskolci fürdők mindegyike bezár.

A Széchenyi fürdő nem zár be, de:

rövidített nyitva tartással működik, és néhány szolgáltatás üzemóráiból még ezen felül is lecsippantanak. A fürdő egészen pontosan az eddigihez képest 1 órával előbb zár, szombaton pedig 2 órával később nyit. A szaunák, gőzkamrák, hőlégkamrák üzemideje zárás előtt 1 órával véget ér, és hétköznap csak nyitás után 2 órával, hétvégén nyitás után 1 órával kezdődik.

A Széchenyi fürdő nyitva tartása 2022. október 3-tól

A viszonyítás miatt mutatom, eddig hogy nézett ki:
Hétfő – szombat: 7 és 20 óra között (Pénztár 19 óráig.)
Vasárnap: 9 és 21 óra között (Pénztár 20 óráig.) 

2022. október 3-tól:
Hétköznap: 7 és 19 óra között (Pénztár 18 óráig.)
Hétvégén: 9 és 20 óra között (Pénztár 19 óráig.)
Szaunák, gőzkamrák, hőlégkamrák:
Hétköznap: 9 és 18 óra között
Hétvégén: 10 és 19 óra között
Bejárat az Állatkerti körút és a Kós Károly sétány felől 

A programszauna minden hónap első keddjén karbantartás és takarítás miatt nem üzemel.
A programszauna kizárólag a szaunaprogramok ideje alatt üzemel. A programokról bővebb információt a Széchenyi fürdő oldalán lehet megtudni.

Private Spa: minden nap 9 és 19 óra között
Medical Spa: hétköznapokon 9 és 17 óra között

A Gellért fürdőben hasonló fejleményekkel találkozhatnak a vendégek. 2022. október 3-tól a beltéri szaunák és gőzkamrák csak 12 órától üzemelnek, annak ellenére, hogy a nyitva tartás 9-től kezdődik és 19 óráig tart. A többi budapesti fürdőben egyelőre nem jelentettek be változást, csupán a szezonális medencéket zárták be, mint például a Pesterzsébeti strandfürdő kültéri hullámmedencéjét, ami ilyenkor megszokott lépés.

Az alábbiaknak nincs köze a rezsihez:

A Széchenyiben a kültéri termálmedence 2022. október 4-7. között karbantartási munkálatok miatt nem üzemel.
Műszaki okok miatt a termál oktogon medence és a vulkánszauna nem üzemel.

Érdekel a fürdőzés világa és termálfürdős hírek? Csatlakozz ingyenesen csoportunkhoz!

Mi történt pontosan a rezsiköltségekkel?

2021-ben még kilowattóránként 38 forintos áron tudták beszerezni a villamos áramot, 2022-ben már 83 forintot kell fizetnie a BGYH-nak érte. 2023-tól ez a több, mint megduplázott ár fog még a 3,5-szeresére növekedni a lejáró energiaszállítói szerződés pótlására bekért ajánlatok alapján.

A földgáz esetében ennél is durvább a helyzet. 2021-ben még 74 forintba került 1 köbméter, 2022-ben már 205,6 forint volt ugyanez a mennyiség, de a 2022 október 1-jétől induló új gázévben pedig már több mint 1300 forintra ugrik fel a díj. A 2021-es évhez viszonyítva ez 18-szoros a drágulás! A cég energiaszámlái az idei 1,4 milliárd forintról 4 milliárdra nőhetnek jövőre. – írta meg a Népszava.

A BGYH az elszálló energiaárak és az infláció ellenére nem készül fürdőbezárásra jelentette ki Szűts Ildikó vezérigazgató.

Újabb áremelés a budapesti történelmi fürdőkben, de a magyarok megúszhatják!

A nagyon nagy arányban külföldiek által látogatott Széchenyi és Rudas fürdők jegyárait egyszer már emelték az idén 20 százalékkal. Szeptember 10-től további 15 százalékos emelést hajtottak végre az elsősorban külföldiek által látogatott történelmi fürdők (Széchenyi, Rudas, Gellért) hétvégi belépő árainál, ezek euróban számolva továbbra is sokkal olcsóbban látogathatók a Nyugat-Európában megszokottnál.

A magyar vendégek által inkább látogatott fürdőkben és strandokon az év második felétől átlagosan 8 százalékkal emelték a jegyárakat. Úgy gondolom, hogy az idei év egészét és a drámai helyzetet tekintve igazán méltányos és kedvező.

Fürdőzz olcsón a Zsigmondy Klubkártya felmutatásával!

A Zsigmondy Klubkártya kiváltásával a Széchenyi, Gellért és Rudas fürdőkbe mehetünk el nagyon jó áron, a kedvezmény közel 60% is lehet napszaktól függően! A Zsigmondy klubtagok naponta 1 alkalommal, legfeljebb 4 órán keresztül élvezhetik a fürdők által nyújtott szolgáltatásokat, alkalmanként mindössze 3500 Ft-ért. A kártya névre szól, évente 5000 forintba kerül, tehát 2 fürdőzéssel már megtérül.

Spabook vélemény: Dicséret illeti a BGYH-t, amiért felismerte és egyre erőteljesebben alkalmazza a differenciált, sőt, már-már protekcionista árazást. Abszolút rendben van az, hogy az euróban, vagy dollárban kereső külföldi vendégektől elkérik azt az árat, amihez a forintgyengülés előtt szoktak, különösen azért, mert ez az ár egyébként nemzetközi összevetésben, ilyen kategóriájú fürdőkhöz mérten rendkívül kedvező. Úgy is mondhatjuk: elmarad a világpiaci ártól, márpedig a világpiacon játszó fürdőkről beszélünk. A Széchenyi jó eséllyel Magyarország leglátogatottabb belépőjegyes látványossága, minden harmadik Budapestre érkező külföldi meglátogatja. Valóigaz, magyar pénztárcához mérve már húzós, éppen ezért van nyitva a Zsigmondy Klubkártya lehetősége, valamint, a bérletrendszer.

A bérletesek még sokkal olcsóbban, akár alkalmanként 1093 forintért is járhatnak a Széchényibe, feltéve, hogy minden nap elmennek az éves bérletükkel.

  • BUDAPEST SPAS GOLD, a történelmi fürdők bérlete (érvényes az összes fürdő minden zónájába és a szezonális strandokon)
  • BUDAPEST SPAS SILVER, a gyógyfürdők és strandok bérlete (érvényes a Paskál, Palatinus, Pesterzsébeti, Csillaghegyi és Dandár fürdőkben, valamint a szezonális strandokon)
  • BUDAPES SPAS BRONZE, basic bérlet (érvényes a Rudas uszoda, Csillaghegyi sport zóna Dandár alapzóna részlegekbe, valamint a szezonális strandokon)

A fenti bérlettípusok 100, 200 és 365 alkalmas változatokban kaphatóak, a vásárlástól számított 365 napig érvényesek, át nem ruházhatók. A bérletek aktuális ára a BGYH honlapján tekinthető meg.

Érdekel a fürdőzés világa és termálfürdős hírek? Csatlakozz ingyenesen csoportunkhoz!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben