Amszterdam betiltja az új szállodák építését

by Polisor Bettina

Amszterdam a továbbiakban nem engedélyezi új szállodaépületek építését a tömegturizmus elleni harc részeként – tudatta közleményében a helyi önkormányzat április 17-én.

Amszterdamban csak akkor épülhet új szálloda, ha bezár egy másik

Amszterdam új szálloda építési tilalom

Amszterdamban az új szabályok szerint ezentúl csak akkor épülhet új szálloda

  • ha bezár egy másik szálloda
  • ha nem nő a férőhelyek száma (pl. átépítéssel létesülő új hotel), vagy
  • ha az új szálloda valamiben lényegesen jobb lesz, mint a már meglévők (például fenntarthatóbb).

Azokra az amszterdami szállodákra nem vonatkozik az új szabály, amik az intézkedés bevezetése előtt már megkapták az engedélyt.

„Szeretnénk élhetővé tenni, és megőrizni a várost a lakosok és az idelátogatók számára. Ez azt jelenti, hogy nincs túlturizmus, nincsenek új szállodák, és legfeljebb 20 millió vendégéjszakát tölthetnek itt a turisták évente.”

– áll a közleményben

A hotelépítési tilalommal a holland főváros a túlturizmus enyhítését célozza meg

A város aktívan próbálja korlátozni az évi milliós nagyságrendű turistaszámot, főként  a piros lámpás negyedbe irányuló szex- és kábítószer-turizmus visszaszorításával. Ennek érdekében korábban betiltották már a marihuána használatát a piros lámpás negyed utcáin, és véget vetettek a szexmunkások ablakai mellett elhaladó vezetett túráknak, de az amszterdami városi tanács tavaly megszavazta a tengerjáró hajók betiltását és a tengerjáró terminál bezárását is.

Spabook-vélemény: a lakbérek szempontjából ez a legrosszabb intézkedés, amit hozhattak, ugyanis pont, hogy sok szálloda kellene, ahol a turisták vendégéjszakákat tölthetnek. Az új intézkedés hatására vélhetően a turisták a magánszálláshelyeken keresnek majd szállást, amivel még jobban felnyomják az éjszakánkénti árat, és így még több ingatlantulajdonos döntt majd a hosszú táv helyett a rövid távú kiadás mellett. Ennek következtében a lakhatás költségei tovább emelkedhetnek. Ha a turisták számát valóban csökkenteni szeretnék, akkor a reptéren kellene a gépműveletek számát, vagy a nyitvatartási időt korlátozni, és ezzel a városba való beutazási lehetőségek kapacitását csökkenteni.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben