A Booking.com újabb hibája miatt majdnem csődbe ment egy vendégház

by Kassay Tamás

Paula Jones, egy wales-i vendégház tulajdonosnője a sajtóhoz fordult, miután a Booking.com az ő szálláshelyét is letiltotta a keresési találatok között. A magyar szálláshelyeket is érintő letiltási botrány még a tavaly nyári tartozási botrány egyenes következménye.

Paula Jones hónapokig próbálta bebizonyítani a Booking.com-nak az igazát és hogy a Booking hibája miatt majdnem tönkre ment az üzlete. Az online szállásportál egészen addig nem lépett, amíg a WalesOnline meg nem kereste a konkrét üggyel.

Booking.com: ha a szálláshely tartozik a jutalék összegével, akkor letiltásra kerül, ameddig ki nem fizeti

A Booking.com közölte a 66 éves nővel, hogy a havi jutalékfizetések elmulasztása miatt felfüggesztik a szálláshelyét a találati listában. Tették ezt annak ellenére, hogy a tulajdonosnő bizonyítékot szolgáltatott arról, hogy befizette az esedékes összegeket. A szállásportál munkatársai többször biztosították arról, hogy a problémát megoldják, ennek ellenére a vendégházát továbbra is felfüggesztették, és automatikus e-maileket küldtek arról, hogy a (nem létező) tartozását átadták egy behajtó cégnek.

Paula hónapokig próbálta bebizonyítani a Booking.com-nak, hogy a szállásportál hibát követ el. A tulajdonosnő egészsége is ráment a helyzetre, elmondása szerint éjszakánként nehezen tudott aludni, mivel a foglalások elapadtak, a bevétele a töredékére esett és rettegett attól, hogy behajtók jelennek meg az ajtóban.

Végül, amikor vállalkozása már a csőd közelébe került, akkor a sajtóhoz fordult és elmesélte történetét a WalesOnline-nak. A Booking meglepően gyorsan lépett az újság által feltett kérdések nyomán és mindössze 5 órával később azt közölték, hogy „azt hitték, hogy a Great House-ból származó kifizetések egy másik, azonos nevű szállodából származnak„. „Mélységesen sajnáljuk, hogy késlekedtünk a probléma kezelésével, és hogy ez nyilvánvalóan hatással volt a partnerre és az üzletére” – mondta a Booking szóvivője a lapnak.

Tavaly nyáron és ősszel a Spabook valóságos tényfeltáró sorozattal számolt be arról, hogy a Booking pénzügyi rendszerében mekkora kavarodás van, és a szállásadók hónapok alatt sem kapták meg az őket megillető, az utasok által befizetett szállásdíjakat.

A Booking.com idén télen már azt állította, hogy kijavították a rendszerhibákat, de bizonyosan állíthatjuk azt, hogy ez az állítás nem állja meg a helyét. Paula tagja a Spabook alapítója által is moderált „Booking.com nem fizet a szállásadóinak” nevű 3700 fős nemzetközi Facebook-csoportnak, amelyet elárasztottak a hasonló panaszok.

A Booking.com közölte Paulával – aki 19%-os jutalékot fizet a weboldalon keresztül történő foglalások után -, hogy tavaly június, július, augusztus és szeptember hónapban nem fizetett. Paula többször küldött bizonyítékot a kifizetésekről, amelyek összesen 2 067 fontot tettek ki, de november 22-én a szálláshelyet törölték az oldalról. A vendégház december 5-én került újra fel a listára, amikor Paula kapott egy e-mailt a Booking.com-tól, amelyben az állt, hogy „megtaláltuk a kifizetéseit”. De még aznap kapott egy automatikus e-mailt, amelyben közölték vele, hogy „tudomásunkra jutott, hogy a fizetés késedelmes”.

December 22-én Paula megdöbbenve látta, hogy a vendégházat ismét felfüggesztették, mert állítólag ugyanarra a júniustól szeptemberig tartó négy hónapos időszakra vonatkozóan elmaradtak a fizetések. A törlés durva negatív hatással volt a vendégforgalmára.

Paula becslése szerint 15 alkalommal hívta a Booking.com-ot, hogy megpróbálja megoldani a problémát. Minden egyes hívás több mint fél órát pazarolt az idejéből, némelyik jóval több mint egy órát. Azt mondja, a személyzet mindig nagyon megértő volt, de semmi sem változott, és végül kapott egy e-mailt, amelyben közölték vele, hogy a tartozást átadták egy behajtó cégnek, ami még több stresszt okozott számára.

Booking.com: kártérítés kizárva

Amikor Paula megtudta, hogy szálláshelye újra aktív a szállásportálon, akkor egyszerre volt nagyon boldog és nagyon dühös. Megkérdezte a Booking.com-ot, hogy igényelhet-e kártérítést a hibákért, amelyek megtizedelték az üzletét, de a Bookingtól nagyon határozott nemet kapott a felvetésére.

A tulajdonosnő most arra ösztönzi vendégeit, hogy közvetlenül foglaljanak szállást nála, telefonon keresztül.

A Booking botrány oka, következményezi, előzményei időrendben visszafelé:

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben