Gellért Szálló BDPST Group megvette Indotek Jellinek Tiborcz

A BDPST Group megvette a Gellért Szállót – Ötcsillagos szálloda lesz a patinás Duna-parti hotelből

by Kassay Tamás

A BOTANIQ Turai Kastélyt birtokló és üzemeltető, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST Group folytatja lendületes terjeszkedését és látszólag váratlan, ámbár logikus és kiszámítható lépést tett azzal, hogy megállapodást kötött a Gellért Szállót birtokló cégcsoport megvételéről. Az eladó Jellinek Dániel cége, az Indotek, amely a pesti oldalon álló Sofitel 5 csillagos szállodájának is tulajdonosa, valamint többször bejelentkezett már a Ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megvételére is.

A BDPST Group lett a Gellért Szálló tulajdonosa

A Gellért Szálló tulajdonjoga 2019-ben került a Jellinek Dániel féle Indotek csoporthoz a Danubius Hotelstől. 2021-ben bezárták a hotelt, hogy teljesen felújítsák, de az újranyitás előtt most továbbadták a hotelt a BDPST-nek.

A vételárról nem közöltek adatot, amely bár üzleti titok, de fájóan hiányzó és fontos adat lenne.

A Gellért fürdő nem érintett a tranzakcióban, az külön egységként létezik, bár műszakilag szorosan kapcsolódik a Szállóhoz, ezért annak felújításához kell időzíteni a fürdő felújítását is. A Gellért fürdő marad a BGYH tulajdonában és üzemeltetésében.

A tranzakció számomra nem meglepő, ugyanis a Budapesti Értéktőzsdén már évekkel korábban körvonalazódott a történet, annak idején (alig 2 éve) az Indotek Group bevásárolta magát a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT-en) jegyzett Appeninn Nyrt.-be. Mint arról a tőzsdei társaság a BÉT honlapján beszámolt, a tőzsdén kívüli ügylet során az Indotek Group 24 százalékos részvénycsomagot szerzett az Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak tulajdonában lévő Bdpst Zrt. ingatlanfejlesztő és -forgalmazó társaságtól.

Most pedig az Indotek eladta a Gellért Szállót tulajdonló részét a BDPST Groupnak, amelyről alább közlöm a szállodaüzemeltető társaság közleményét.

Szakmai oldalként mindig hangsúlyozom, hogy én tényekkel és turizmussal foglalkozom, ilyen szempontól pedig igazán izgalmas a helyzet. Korábban már tippeltem arra, hogy milyen márkájú szálloda nyílhat a Gellért Szállóban a felújítás után, ugyanis az Indoteknek nincsen tapasztalata szállodaüzemeltetésben, tehát mindenképpen be kellett volna vonniuk nemzetközi láncot és márkát Magyarország leghíresebb szállodájának működtetésébe. Ez egyet jelentene azzal, hogy a működés központosított, kötött, a pénzügyi működésben sincsen igazán szabadság.

A turai BOTANIQ abszolút sikere viszont megmutatja azt, hogy van már itthon képesség arra, hogy nemzetközi márka nélkül is csúcs szállodaként működhessen majd a Gellért Szálló. Nem kizárt, hogy így is megjelenik majd nemzetközi márka, de mostantól kezdve ezt már nem tartom valószínűnek, és szakmai szempontból üdvözlöm, ha így lesz. Ugyanakkor ismétlem: a vételárról sajnos nem tudni semmit, pedig az igazán jó és előremutató lenne. Nemzetközi projektek esetében gyakran simán nyilvánosak az ilyen jellegű adatok.

Budapest turisztikai brandjét gazdagító létesítményt kíván nyitni a BDPST Group a Gellért Szállóban

A BDST közleményében azt írja, hogy Budapest egyik legszínvonalasabb szállodájaként, a főváros turisztikai brandjét gazdagító létesítményként nyithatja újra kapuit a hotel, amelynek védett épületét műemléki értékeinek megóvásával, helyreállításával ötcsillagos hotellé alakítják.

A Gellért Hotelben a tervek szerint 139-150 vendégszobát és lakosztályt alakítanak ki, a rekonstrukció keretében a kultikus hotel belső terei is felújításra kerülnek. A korszerűsítés mellett a tervezők célja, hogy olyan új funkciókat találjanak, amelyek hozzájárulnak az elérhető szolgáltatások körének szélesítésére és minőségének javítására. Az építészeti átalakítás az épületben található Gellért fürdő területét nem érinti. Az épületgépészeti és elektromos rendszereket a fürdő és a szálloda között már korábban szétválasztották azzal a céllal, hogy megteremtsék a két funkció egymástól független működtetésének lehetőségét.

A műemléki védettséget élvező épület teljes körű rekonstrukcióra szorul, ugyanis az utolsó nagyobb felújítást 50 évvel ezelőtt végezték el a létesítményben. Így a szálló állaga mostanára olyannyira leromlott, hogy 2021. novembere óta nem fogad vendégeket, jelenleg műszaki állapotában nem lenne biztonságosan és fenntartható módon működtethető.

A Gellért Szálló komplex fejújításának fejlesztője a BDPST Ingatlanfejlesztő Kft. lesz, mely vállalat szakértői csapatának célja, hogy a tervezőkkel közösen végzett kreatív munka eredményeként feltárja a projekthelyszínekben rejlő lehetőségeket, összhangot teremtsen a környezet és a tervezett funkciók között, ennek eredményeképpen pedig maradandó építészeti és városarculati alkotást hozzon létre.

„A Gellért Szálló története egybeforr a magyar főváros történelmével, ezért prioritásként tekintünk arra, hogy ennek a hihetetlenül értékes és érdekes épületnek úgy adjuk vissza az eredeti funkcióját, hogy ismét képes legyen értéket teremteni, látogatókat vonzani és új munkahelyeket létesíteni. A hasonló értékmentő beruházások egyaránt beleillenek a BDPST Group vállalati missziójába, valamint stratégiai üzleti terveibe. Az egyedülálló múlttal rendelkező szecessziós szállóépület megújítása, eredeti funkciójának helyreállítása, szolgáltatási színvonalának emelése fontos mérföldkő lesz a teljes felső kategóriás budapesti szálláshelykínálat fejlesztésében és tovább erősítheti Budapest turisztikai vonzerejét

– mondta Tiborcz István, a BDPST Group többségi tulajdonosa.

A hotel komplex felújításával nemcsak a történelmi múltjához méltó fényét nyeri vissza a Gellért Szálló, hanem újra az egyik ékköve lehet Budapest, azon belül a budai városrész szálláshelykínálatának. A rekonstrukció révén a Budapesten elérhető prémium szállodai kínálat bővítésével szeretnénk új pezsgést hozni a fővárosi hotelpiacra”

 mondta Kecskeméthy Zoltán, a BDPST Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezetője.

A BDPST Group jelenleg több fővárosi hotelfejlesztésben is benne van

Az Október 6. utcában hamarosan megnyitja új szállodáját Verno House néven, a Vörösmarty tér szomszédságában pedig a Mahart-, valamint a Futura-házat is átölelő patinás épülettömb teljes körű felújítása révén tervezi egy szintén egyedülálló adottságú, ötcsillagos szálloda átadását 2023-ban Hotel Dorothea néven. Mindezek mellett jövőre nyithatja meg kapuit a korábbi Fonográf Étterem és Polgári Klub helyén a BOTANIQ Budai Klub, és ugyancsak folyamatban van a volt tőzsdepalota szomszédságában található Adria-palota felújítása.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben