Világjárvány előtti szint felett a romániai repülőterek utasforgalma

by Polisor Bettina

Több mint 11,3 millió utas használta a romániai repülőtereket az első félévben, ami 26 százalékos növekedés a tavalyi azonos időszakhoz képest és 5,4 százalékkal meghaladja a világjárvány előtti év, 2019 első hat hónapjában regisztrált utasszámot is – írja az MTI az Economedia.ro gazdasági portálon megjelent összegzésére hivatkozva.

A forgalom több mint felét a bukaresti Henri Coanda nemzetközi repülőtér bonyolította le

A bukaresti Henri Coanda reptéren 6 millió 791 ezer utas fordult meg, túlnyomó többségük (93 százalék) külföldi, míg 454 ezer utas belföldi járatokat vett igénybe. A második legforgalmasabb repülőtér a kolozsvári volt az első fél évben 1 millió 148 ezer utassal, majd Jászvásár (1 millió utas) és Temesvár (620 ezer utas) következik a sorban.

A romániai repülőtereket elsősorban külföldi utak lebonyolítására használták az utasok: ezek aránya többnyire nem – vagy csak kevéssel – haladta meg a tíz százalékot, egyetlen kivétellel: a temesvári repülőteret az utasok csaknem egynegyede belföldi utazásra vette igénybe.

Románia 17 nemzetközi repülőtere közül tíz az erdélyi, bánsági és partiumi országrészben működik, ám ezek együttesen az utasforgalom kevesebb mint negyedét (23 százalék) bonyolítják le. A romániai repülőtereken több mint 110 ezer le- és felszállást bonyolítottak le, és mintegy 18 ezer tonna árut mozgattak az első félévben.

Utazós inspirációkkal, turizmus hírekkel vár FB csoportunk, csatlakozz!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben